Niyə milçəklər pəncələrini bir-birinə sürtür?

Niyə milçəklər pəncələrini bir-birinə sürtür?Hamıya məlumdur ki, uçan həşəratların çoxu hamar şaquli səthdə belə asanlıqla hərəkət edə bilir. Sanki fizika qanunlarına zidd gedərək milçəklər güzgüyə, pəncərəyə, hətta tavana qonaraq özlərindən sonra qəhvəyi iz buraxırlar. Onlar bunu necə bacarırlar? Yoxsa Yerin cazibə qüvvəsi milçəklərə təsir etmir?
Milli.Az xpressa.net-ə istinadən bildirir ki, cazibə qüvvəsi yer səthində və ya atmosferdə olan bütün canlı və cansız obyektlərə təsir edir. Milçəklər bu baxımdan istisna deyil. Məsələ ondadır ki, milçəyin pəncələri xırda tükcüklərlə örtülüb. Onlar kimyəvi tərkibinə görə yağa oxşar xüsusi yapışqan maye ifraz edirlər. Məhz uçan həşəratların orqanizmində bu cür təbii yapışqanın olması onların ən çətin yerlərə maneəsiz keçməsinə imkan yaradır.
İnsanlar ilk dəfə alpinist ləvazimatı olmadan şaquli səthlərdə hərəkət etmək üçün kostyum yaradarkən heyvanların bu qeyri-adi xüsusiyyəti ilə tanış olublar. Lakin əlləri və ayaqlarında  yapışqan kağızların bərkidildiyi belə bir kostyumun ilk prototipi kütləvi istehsal üçün çox ağır olub.
Təbiətdə milçəklərin sağ qalmasına kömək edən təbii yapışqanın bir mənfi cəhəti var: maddə tez bir zamanda toz və çirklə örtülərək yapışqan xüsusiyyətini itirir. Yapışqan maddə olmayanda milçəklər hətta üfüqi səthdə hərəkət edə bilməyən, aciz canlıya çevrildikləri üçün onlar bu çatışmazlığı ilk baxışda paradoksal səslənən özünəməxsus gigiyena proseduruna əməl etməklə kompensasiya etməyə çalışırlar.
Tədqiqatçılar müəyyənləşdiriblər ki, milçəklərin pəncələrində güclü dad reseptorları var. Onlar həşəratlara yeməli predmetləri yüz faiz dəqiqliklə təyin etməyə kömək edirlər. Məhz belə bir qabiliyyət bu və ya başqa obyektin xüsusiyyətini təyin edir, təbiətdə milçəklərin sağ qalmasında böyük rol oynayır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1468   Tarix: 02 noyabr 2019
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Gənclik iksiri hazırlandı - Ömrü iki dəfə uzadır

ABŞ gənclik iksiri yaradıb. xəbər verir ki, vəd olunan məlumata görə ABŞ-nin Immorta Bio şirkəti tərəfindən hazırlanan SenoVax vaksini yaşlanma prosesini ləngitmək məqsədi daşıyır. Vaksin yaşlanan hüceyrələri hədəf alara

.

Adi görünən gündəlik vərdiş təhlükənin xəbərçisi ola bilər

Nevroloq ayağı masa altında tərpətmək vərdişinin səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, əksər hallarda bu tamamilə normal və hətta faydalıdır. Lakin bəzən sağlamlıqla bağlı müəyyə

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

turlar.az

aksessuarlar maskalar yay geyimləri 2025 masaj seksi geyim roya ayxan qas qalinlasmasi ucun maskalar kosmetika qogal burclerin uygunlugu qaynana hakista geyim