"Ölüm marketləri" - insanlığı yavaş-yavaş öldürəcək – ALİMLƏR

Ultraemal olunmuş qidalar insanları zamanla yavaş-yavaş öldürür. Hazırda marketlərdə ərzaq yox, ölüm ticarəti edir.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlər 10 milyon amerikalının qidalanmasını izləməklə apardıqları böyük araşdırmanın nəticəsində bu qərara gəliblər.
Hazırda rasionlarda ən çox istifadə olunan ultra emal olunmuş, termiki işlənmiş qidalar orqanizmdə 30 neqativ effekt yaradır və erkən ölüm səviyyəsini artırır.
Əsas təhlükə ürək-damar, beyin və maddələr mübadiləsi sistemlərini əhatə edir.
1990-cı illərdən sonra keçmiş SSRİ ölkələri qərb və ABŞ qidalanma tərzinə keçib.
Fastfud, kafe, restoran, market qidaları,müxtəlif qəlyanaltılar, yeməklə birgə qazlı içkilər, duzlu qidalar əslində görünən tərəfdir.
Ultraemal olunmuş qida qida sənayesində ciddi termiki prosesdən keçən qidadır: bunlara təmizlənmə, rafinə edilmə, xırdalanma, ekstraksiya, dadlandırma, E əlavələr, kimyəvi qatqılar, paketlənmə və s. aiddir.
Ultra qidalar bu gün marketə girdinizdə rəflərdə düzülən qidalar- ət məhsulları, pendirlər və hətta sağlam bildiyiniz süd məhsullarıdır.
Qutuya paketlənmiş, rəf ömrü 1-2 il olan bütün qidalarda qida əlavələri var. Hisə verilmiş toyuq filesi, konservlər E əlavələrlə doludur.
İşləyən qadınların vaxtı az getsin deyə, dondurulmuş yarımfabrikat qidalar belə, görünüşü evsayağı olsa da, ultra emal olunmuş hesab edilir.
Bura xəmir, balıq, ət, toyuq, kotlet, pelmeni, naqqets, tez hazırlanan bulyon, şorba, sıyıqlar, blinçik, pirojki, çudu və s. də aiddir.
Ağ undan hazırlanmış yüksək sort çörk də ultra qida hesab olunur.
Konfetlər, şokoladlar, marmeladlar, vaflilər də siyahıya daxildir.
Süd məhsulları rəflərində də ultra məhsullardır: yoqurtlar, südlər, kefir, qatıq, yağlar, pendirlər, yumşaq və ərinmiş pendirlər və s.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 881   Tarix: 06 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Psixoloq insanları uğura aparan əsas amili açıqladı

Tanınmış psixoloq Angela Dakvort, uzun illər müxtəlif sahələrdə uğur qazanan insanları araşdırdıqdan sonra onların ortaq uğur sirrini müəyyən edib. xəbər verir ki, o, bu barədə "Fortune" jurnalında yazıb. Dakvortu

.

Suşinin yanında bu məhsulları yemək olmaz - Xəbərdarlıq

Qazlı içkilərlə suşi yemək olmaz. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim qastroenteroloq Yekaterina Titova deyib. O, suşi və rolların bəzi məhsullarla birlikdə yeyilməsinin təhlükəli ola biləcəyini açıqlayıb. Qastroenteroloqu

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Sarımsaq və soğandan 10 qat daha faydalıdır - Ömrü uzadır

Təbiətin müalicəvi sərvətləri arasında elələri var ki, təsiri ilə sarımsaq və soğanı belə kölgədə qoyur. Ənənəvi tibbdə immuniteti gücləndirən və bədəni təmizləyən sarımsaq-soğan tandemi çoxdan tanınır. Lakin son araşdırmalar

.

Təbiidir deyə günboyu içmək olmaz - Mədə, böyrək və qaraciyəri sıradan çıxara bilər

Bitki çaylarının təbii olması tamamilə təhlükəsiz olduğu mənasına gəlmir. xəbər verir ki, oyuqdəymə və qrip hallarının artdığı payız-qış aylarında immun sistemini dəstəkləmək məqsədilə bitki çaylarına maraq xeyli artır. Lakin

.

Saçın vaxtından əvvəl ağarmasının başlıca SƏBƏBLƏRİ

Saçların erkən ağarması həm gənclər, həm də orta yaşlı insanlar arasında getdikcə daha çox rast gəlinən haldır. Mütəxəssislərin fikrincə, bu prosesin əsas səbəbi melanin adlı piqmentin azalmasıdır. xəbər verir ki, melani

.

Zəfəran haqqında bilmədiklərimiz – xeyri və zərəri

Zəfəran dünyanın ən bahalı ədviyyatlarından biri olmaqla yanaşı, həm də bir çox xəstəliklərə qarşı təbii vasitə kimi tanınır.  xəbər verir ki, onun faydaları ilə yanaşı, düzgün istifadə edilmədikdə bəzi mənfi təsirləri d

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

.

Əməliyyat otaqlarında niyə yalnız yaşıl və mavi geyimlərə icazə verilir?

Əməliyyat otaqlarında həkimlərin yaşıl və ya mavi geyimlər geyinməsinin əsas səbəbi həm göz fiziologiyası, həm də praktik amillərlə bağlıdır. xəbər verir ki, 1914-cü ildə kanadalı həkim Herbert Robertson bu rənglərin istifadəsin

turlar.az

makiyaj instagram gözəllik məhsulları yaz geyimleri 2025 morugun faydasi at gucu nece hesablanir ziyafət geyimləri qadin.net kosmetika sanama bahar novruz bayramina aid hakistalar nagillar kley lekesi