Orqanizmdə bu mineralın defisiti koronavirusdan ölümə səbəb olub - ALİMLƏR

Orqanizmdə bu mineralın defisiti koronavirusdan ölümə səbəb olub - ALİMLƏRCOVID 19-la bağlı yeni-yeni araşdırmalar maraqlı nəticələr ortaya qoyur.
Belə ki, Çində selen mineralının defisiti olan regionlarda koronavirusdan ölüm ən yüksək həddə idi.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə Britaniya Universitetinin elmi məqaləsi American Journal of Clinical Nutrition dərgisində çap olunub.
Selen təbii mineral olub, gübrə, torpaq və sudan qida məhsullarına keçir. Selenlə qoz, toxumlar, göbələk, buğda, süd məhsulları, balıq, yumurta, ətdə çoxdur. Bu microelement olmadıqda, orqan və sistemləriniz praktiki olaraq öz işini görmür.
Selen immun sistem üçün də vacibdir.
Tədqiqatlar göstərib ki, selenin miqdarı insan və heyvanlarda infeksion xəstəliklərin necə və nə qədər çəkəcəyini təyin edir.
Orqanizmində bu element az olan canlılar infeksiyaları ağır keçirir və bundan ölüm riski də artır.
Məsələn, QİÇS-li xəstələrdə selenin səviyyəsi xəstəliyin SPİD-ə keçib-keçməyəcəyini təyin edir. Selen az olan xəstələr bu xəstəlikfən daha tez ölür.
Çində bu mineralın defisiti coğrafi müşahidə olunur. Şimal bölgəsində torpaqda, kökdə və gübrədə selen çatışmır, ona görə bu ərazilərin sakinlərinin orqanizminə bu mineral da az düşür.
Professor Marqaret Reyman və komandası koronavirusdan ölüm statistikasında bölgələr üzrə əhalidə selenin çatışmazlığının təsirini analiz ediblər.
Müxtəlif şəhər və əyalətlərdəki xəstələrin məlumatlarını təhlil edərək bu nəticəyə gəliblər ki, yüksək dərəcədə selen olan bölgələrdə koronavirusdan ölüm az, sağalma yüksək olub.
Çində ən yüksək selen səviyyəsi olan Hubey əyalətində koronaviruslu xəstələr 3 dəfə daha çox sağalıb. Və əksinə selen qıtlığından əziyyət çəkən Heylunçzyan əyaləyində koronavirusdan ölüm 5 dəfə çox olub.
Çinin 17 şəhərinin əhalisinin saç nümunələrində selen analizi isə göstərib ki, bu mineral orqanizmdə nə qədər çox olarsa, insan virus infeksiyalarını bir o qədər asan, yüngül keçirir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1186   Tarix: 08 may 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

turlar.az

geyim və ayaqqabılar qis geyimləri 2025 geyim dəbləri tərəvəz yeməkləri qadın sinəsi kişi geyimləri 2025 xina ucun bayatilar kosmetika qaynana ekizler qogal burclerin uygunlugu hesaplama