Orqanizmdə niyə dəmir yoxdur? - 3 ən ümumi SƏBƏB

Orqanizmdə niyə dəmir yoxdur? - 3 ən ümumi SƏBƏBDəmir hemoqlobinin, bu da öz növbəsində eritrositlərin, yəni qırmızı qan hüceyrələrinin bir hissəsidir. Hemoqlobin sayəsində bədənimizin hüceyrələri oksigenlə doyur. Dəmir çatışmazlığı anemiyası (orqanizmdə dəmir çatışmazlığı) nəticəsində qanda hemoqlobin və qırmızı qan hüceyrələrinin səviyyəsi azalır, bu da toxuma və orqanların hipoksiyasına səbəb olur.
Dəmir çatışmazlığı anemiyasının səbəbləri nələrdir?
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, aşağıda dəmir çatışmazlığınızın inkişafının ən ümumi səbəblərini tapa bilərsiniz.
Zəif qidalanma
Dəmir çatışmazlığının əsas səbəblərindən biri nizamsız və balanssız qidalanma adlandırıla bilər. Risk qrupuna ilk növbədə vegetarianlar, həmçinin ciddi pəhrizlərə riayət edən insanlar daxildir. Həmçinin, dəmir çatışmazlığı anemiyası mədə-bağırsaq xəstəliklərində və qocalıqda müşahidə olunan dəmirin sorulmasının səviyyəsinin azalması nəticəsində yarana bilər.
Xroniki qan itkisi
Xroniki qan itkisinin baş verməsinə tez-tez burun qanamaları, ağır menstruasiya, mədə-bağırsaq qanaxmaları, helmintozlar, xroniki infeksiyalar və digər patologiyalar kimi amillər təsir göstərir. Yuxarıda göstərilənlərə əlavə olaraq, zədə və ya nəzarətsiz donorluq nəticəsində kəskin qan itkisi dəmir çatışmazlığına səbəb ola bilər.
Gündəlik dəmir qəbulunda fərdi artım
Bəzi insanlar üçün, məsələn, uşaqlar və yeniyetmələr üçün aktiv böyümə dövründə, qızlar üçün menstrual dövrünün formalaşması zamanı, hamilə və laktasiya edən qadınlar üçün, intensiv fiziki fəaliyyət zamanı və digər hallarda fərdi olaraq artırıla bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1005   Tarix: 19 iyul 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası

Qışda immuniteti gücləndirən C vitamini bədən tərəfindən istehsal olunmadığı üçün gündəlik qidalarla qəbul edilməlidir. xəbər verir ki, kardioloq Dr. Demet Erciyesin sözlərinə görə, C vitamini çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Ömrü uzadan 10 qida açıqlandı - Daim yeyənlər həkimə getmir

Dünyanın ən güclü 10 qidası açıqlanıb. xəbər verir ki, "Forbes" sağlamlıq üzrə aparılan araşdırmalar əsasında mütləq istifadə edilməli olan 10 təbii qidanın siyahısını açıqlayıb. Bu məhsulların orqanizmi gücləndirdiyi

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Yumurtanı soyuducuda tərs saxlayın - Görün nə olacaq

Yumurtanı soyuducuda saxlama forması onun təravətinə təsir edir. xəbər verir ki, yumurtanın soyuducuda necə yerləşdirilməsinin onun keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Araşdırmalara görə yumurtaların sivri ucu aşağı, enlənmi

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

turlar.az

geyim dəbləri geymler 2025 geyim şəkilləri doğumu necə keçirtdim geyim 2025 sizanaqlara qarsi neyrosirkulyator distoniya kosmetika uzeyir hacibeyli uşaq şeirləri toyuq salati bayatı sac duzumleri