Oruc tutanlar bunu etməsələr, qorxunc xəstəliklərə tutula bilərlər - XƏBƏRDARLIQ

Oruc tutanlar bunu etməsələr, qorxunc xəstəliklərə tutula bilərlər - XƏBƏRDARLIQOruc tutmaqla il ərzində fasiləsiz işləyən orqanlara dinclik vermiş oluruq. İnsan bədəni oruc tutduğunu sonuncu yemək qəbulundan 8 saat sonra dərk edir. Çünki bağırsaqlar yeməyi bu müddət keçəndən sonra həzm edir. Növbəti mərhələdə bədən erhtiyaclarını ödəmək üçün qaraciyər və əzələlərdəki qlükozaya yönəldir. Qlükoza tükəndikdən sonra bədənin növbəti enerji qaynağı yağlardır. 
Bəs oruc sağlamlığa necə təsir edir?
Milli.Az yenisabah.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə terapevt Emin Məmmədov "Xəbərin olsun" verilişinə açıqlamasında məlumat verib:
"İnsan 8-12 saat və daha çox aralıqla qidalandıqda orqanizmdə yenilənmə prosesi gedir. Xüsusilə mədəaltı vəz orqanının sürətli bərpası aparılır. Zərərli vərdişlərdən uzaqlaşdığı üçün qaraciyər, mədəaltı vəz, mədə-bağırsaq sistemində yenilənmə və bərpa prosesi həyata keçir". 
Orucun 3-cü və 7-ci gününə diqqət etmək lazımdır. Bugünlərdə bədən aclığa alışmağa başlayır, yağı parçalayıb qanda şəkərə çevirir. Balanslı olmaq şərti ilə protein, duz və su kimi qidaların qəbulu da vacibdir. Su az içildiyi üçün tərləmə sürətlənir və maye itkisi artır. İftar və imsak müddətində karbohidrat və faydalı yağların qəbulu bədənin enerjili olması üçün vacibdir.
Ekspert bildirib ki, orucun 15-ci günündən sonra isə bağırsaq, böyrək və dəridəki toksinlər təmizlənməyə başlayır. Bu dövrdə orqanların funksiyasını yerinə yetirmə gücü maksimuma yaxınlaşır. Yaddaş və konsantrasiya yenidən güclənir: 
"Oruc tutan insan qəfil gündə 3-4 dəfə yemək yeməyə başlasa, təbii ki, bu insanlarda mədə, mədəaltı vəz, həzm sistemi orqanlarında və yaxud da diabetli, təzyiq xəstəsi olan pasientlərdə ciddi kliniki əlamətlər meydana çıxacaq. Belə olduqda təzyiqin yüksəlməsi və kəskin düşməsi halları, kəskin mədə ağrıları, ishal halları və digər əlamətlər özünü büruzə verə bilər. Qidalanma prosesinə mərhələli formada və asta-asta keçmək tövsiyə edilir. Üstəlik, orucluq müddətini başa vurduqdan sonra qeyri-sağlam qidalanmaq çəki artımına da gətirib-çıxara bilər". 
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 838   Tarix: 17 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Beynimiz xəyal ilə gerçəyi belə ayırd edirmiş

Alimlər deyir ki, beynimiz xəyal ilə gerçək görüntünü ayırmaq üçün düşündüyümüz qədər mürəkkəb mexanizmə malik deyil. xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan yeni bir araşdırmaya görə beynin bir hissəsindəki aktivlik səviyyəsi

.

Zehni yorğunluğu azaldır - Dənəsi 70 qəpikdən satılır

Qarğıdalı həm dadı, həm də tərkibi ilə sağlam qidalanmada mühüm yer tutur. Tərkibindəki vitamin və minerallar sayəsində orqanizm üçün müxtəlif faydalar təqdim edir. Bəzi hallarda isə müəyyən sağlamlıq riskləri ilə də müşahid

.

Bu vitaminlər xərçəngə səbəb ola bilər

Amerikalı həkimlər müəyyən vitaminlərin istifadəsi ilə ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında əlaqə aşkar ediblər. -ın məlumatına görə, Ohayo Dövlət Universitetinin dosenti Teodor Braski hesab edir ki, B6 və B12 vitaminlər

.

Alimlər yırtıcıların ölümcül virusları yarasalardan insanlara necə ötürdüyünü aşkar etdi

Uqandanın Kraliça Elizabet milli parkında yerləşən bir mağarada, alimlər uzun müddət ərzində Misir meyvəyarasalarının koloniyasını müşahidə ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, müxtəlif yırtıcı heyvan növləri bu mağarada birbaş

.

Alkoqol istəyini əngəlləyən beyin hüceyrələri tapıldı

Massaçusets Universiteti T. H. Chan Tibb Məktəbinin alimləri kəşf ediblər ki, milyardlarla beyin hüceyrəsindən 500-ə yaxın neyron siçanlarda alkoqol istəyini idarə etməkdən məsuldur. . xəbər verir ki, bu barədə "Natur

.

Stress yuxunu və yaddaşı necə pozur?

Beynəlxalq neyrobioloqlar qrupu stressin yuxuya və yaddaşa necə təsir etdiyini kəşf edib. Bu prosesdə əsas rolu kortikotropin-relizinq hormonu (CRH) ifraz edən neyronlar oynayır. Onlar hipotalamusun paraventrikulyar nüvəsind

.

Ev konservi hazırlamaq istəyənlərə MƏSLƏHƏT

Yay ayları mövsümi meyvə və tərəvəzlərin bol olduğu dövr olduğu üçün evlərdə konservləşdirmə ənənəsi canlanır. Lakin məhsulların uzun müddət saxlanılması üçün görülən bu proses zamanı bəzi vacib qaydalara əməl edilməzsə

.

Hər gün badam yemək olarmı?

Badam vitaminlər, minerallar, antioksidantlar, lif və faydalı yağlarla zəngin olan çox faydalı bir qida məhsuludur. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, o, həm dərinin, həm də sümüklərin sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir

.

Fit görünmək uğrunda ölüm riski – Mütəxəssis xəbərdarlıq edir

Son dövrlərdə idmanla məşğul olan gənclər arasında zülal tərkibli qida əlavələrinə xüsusilə protein tozlarına maraq artıb. Lakin daha tez nəticə əldə etmək arzusu bəzən ciddi sağlamlıq riskləri ilə müşayiət olunur. Mütəxəssislə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar geymler 2025 gozel gorunmek hiperaktiv usaqlarin mualicesi uşaq xəstəlikləri dekorasiya ana və uşaq novruza aid hakistalar novruza aid ariqla banan novruz hakıştası