Osmanlı mətbəxinin müalicəvi DƏMİRHİNDİ ŞƏRBƏTİ
Osmanlıda şəfa məqsədilə istifadə edilən bu şərbət zamanla o qədər məşhurlaşıb ki, süfrələrdə ən çox axtarılan içkilərdən birinə çevrilib.
Dəmirhindi şərbətinin sağlamlıq üçün faydalarını saymaqla bitmir. Boğaz ağrısına müsbət təsir edir, öskürəyi azaldır. Qaraciyəri təmizləyir, maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Bunları edərkən damaqda əfsanəvi bir dad qoyur. Sözügedən resept üçün yaş paketdən istifadə etdik, herbalistlərdə qabıqlı versiyaları da var. İstədiyinizdən istifadə edə bilərsiniz.
Dəmirhindi şərbətinin hazırlanması üçün lazım olan inqrediyentlər:
200 qram dəmirhindi
2 litr su
1 çay fincanı şəkər tozu
3-4 ədəd mixək
½ hissə limon
Dəmirhindi şərbəti necə hazırlanır?
Dəmirhindiləri qazana qoyun, üstünü örtəcək qədər su əlavə edin və bir gecə bu şəkildə saxlayın.
Səhər süzüb yaxşıca yuyub yenidən qazana qoyun. Su əlavə edin.
Limon, darçın və mixək əlavə edin və qaynadın. Daha sonra şəkər tozunu əlavə edin. Digər inqrediyentləri süzün. Soyuduqdan sonra istifadə edin.
Sevinc Hüseynova
Saglamolun.Az