Pandemiya zamanı süfrənizdən bu qidaları əksik etməyin! Ağciyərləri gücləndirirlər

Pandemiya zamanı süfrənizdən bu qidaları əksik etməyin! Ağciyərləri gücləndirirlərQidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Ayşə Sena Binöz balanslı qidalanmanın və immunitet sistemini gücləndirən qidaların qəbul edilməsi ağciyər infeksiyalarının qarşısının alınmasında və ciyərlərin güclü olmasında əsas rol oynadığını deyib.
Qadinklubu.com xəbər verir ki, Ayşə Binöz ağciyəri gücləndirməyə kömək edən qidaların adın açıqlayıb.
Banan
Bananın zəngin kalium tərkibi ağciyər sağlamlığı, funksiyası üçün çox vacibdir. Bir tədqiqat göstərir ki, xüsusilə uşaqlıqda yetərli qədər kalium qəbulu ağciyər funksiyasını və tutumunu artırmağa kömək edir. Buna görə də qəlyanaltılarda kalium mineralları ilə zəngin olan bananı qəbul etmək daha yaxşı təsir edir.
Pomidor
Pomidor ağciyərin sağlamlığı üçün faydalı olan karotinoidlər və likopinlə zəngindir.
Tədqiqatlar göstərir ki, pomidor qəbul edən astma xəstələrində tənəffüs yollarının iltihabı azalır. Siqaret çəkənlər arasında aparılan bir araşdırmada pomidor daha çox yeyən şəxslərin ağciyər funksiyasında yaxşılaşma müşahidə edilib. Pomidoru zeytun yağı ilə yemək faydalıdır. Bu antioksidant likopinin təsirini artırır.
Sarımsaq
C vitamini, selenyum, kalium və kalsiumla zəngin sarımsağın əsas aktiv maddəsi olan allisin immun hüceyrələri gücləndirir. Antimikrob və antiviral təsiri sayəsində bakterial və viral infeksiyalara qarşı da qorunma təmin edir.
Bunlarla yanaşı tərkibindəki əsas aktiv maddə olan allisin ağciyərlərin təmizlənməsinə kömək edir və ağciyər infeksiyasına səbəb olan bakteriya və virusları öldürməkdə böyük iş  görür. Həmçinin diyetoloq sarımsağın çeynənərək, əzilərək və ya dilimlənərək qəbul edilməsinin daha xeyirli olduğunu bildirib:
"Sarımsağın həddindən artıq yeyilməsi allergik reaksiyalara və qanaxmalara səbəb ola bilər. Hər gün 2-3 kiçik diş qəbul etmək kifayyətdir".
Zeytun yağı
Zeytun yağı, polifenolləri və E vitamini ilə antiinflamatuar antioksidanlar mənbəyi kimi tanınır.  Pəhrizində daha çox zeytun yağı istifadə edən astma xəstələrinin ağciyər funksiyalarında yaxşılaşmalar müşahidə edilib. Doymamış yağ turşuları və E vitamininin bir forması olan tokoferol ağciyərin daha yaxşı işləməsinə kömək edir.
Qırmızı kələm
Lif, C vitamini və A vitamini ilə zəngin olan qırmızı kələmin tərkibində yüksək miqdarda kalium, az miqdarda dəmir, maqnezium, kalsium və fosfor var. Həm də antioksidan xüsusiyyətlərini göstərərək immunitet sistemini dəstəkləyən zəngin bir karotenoid və antosiyanin mənbəyidir.
Qırmızı kələm yüksək miqdarda lif var. Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək lif qəbul edən şəxslərin, az miqdarda lif qəbul edənlərə nisbətən ağciyər funksiyası daha yaxşıdır.
Qatıq
Qatıq  zülal, kalsium, fosfor və B qrupu vitaminləri ilə zəngin bir qidadır. Araşdırmalar göstərir ki, qatığın tərkibi ağciyər funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilir. Bir araşdırmaya görə, daha yüksək kalsium və fosfor qəbulu ağciyərin funksiyasını yaxşılaşdırır.
Balqabaq
Balqabaq ağciyər sağlamlığını inkişaf etdirən alfa və beta karoten, lutein və zeaksantin kimi karotenoidlərlə zəngin bir qidadır.
Diyetoloq balqabağın iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinin zərərli maddələri zərərsizləşdirdiyini və bədən hüceyrələrini zədələməsinin qarşısını aldığını qey edib:
"Balqabaq eyni zamanda lif, A vitamini, C vitamini, E vitamini, folat və dəmir tərkibi ilə immunitet sistemini dəstəkləyir. Daha yüksək qan karotenoid səviyyəsinin yaxşı ağciyər funksiyası ilə əlaqəli olduğunu göstərir.
Çuğundur
Çuğundur A və C vitaminləri, kalium və kalsium kimi minerallarla zəngindir. Rəngini verən betalain, yüksək səviyyədə antioksidan xüsusiyyətlərini göstərərək ağciyərin funksiyasını optimallaşdırır. Çuğundur eyni zamanda ağciyər funksiyasını yaxşılaşdıran nitratla zəngin bir qidadır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 881   Tarix: 26 fevral 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sağlam ürək üçün həftəlik MENYU

Beynəlxalq alimlər qrupu ürək və qan damarları üçün ən yaxşı pəhrizi açıqlayıblar.   -a istinadən xəbər verir ki, bunun üçün tədqiqatçılar 80 ölkədən 245 min insanın qida rejimini müqayisə ediblər. Nəticədə həftəlik meny

.

İstidə tər qoxusundan necə qurtulmaq olar? - Dermatoveneroloq izah etdi

İsti havalarda narahatlıqlardan biri də tez-tez tərləməkdir. Bəs bu prosesi tənzimləmək və ya heç olmasa, tərin kəskin qoxusundan xilas olmaq mümkündürmü?.   -a istinadən xəbər verir ki, bu suala dermatoveneroloq Oksana Minkin

.

Bitki yağını kərə ilə qatmayın - Səbəb

Tanınmış Rusiyalı kardioloq, ailə həkimi və bloqer Yelena Anşina kərə və bitki yağlarının qarışdırması haqqında məlumat paylaşıb. Həkim xəbərdarlıq edir ki, qidalanmada bitki (günəbaxan, qarşıdalı, zeytun) və kərə yağın

.

Bu qidaların xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri var

Bəzi qidalar tərkibindəki mikroelementlər sayəsində orqanizmdə iltihabi prosesləri yatıra və müxtəlif xərçəng xəstəliklərinin yaranma riskini azalda bilir. Müxtəlif kombinasiyalarda olan bu məhsulların ən azı bəziləri hə

.

Təzyiqi aşağı salan qidalar - Həkim məsləhəti

"Tədqiqatlar göstərir ki, göyərti qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanın "DocMed" klinikasının kardioloqu və terapevti Yaroslav Aşıxmin məlumat verib. "Birincisi

.

Bunları yesəniz, gec qocalarsınız

Bilirik ki, yediklərimiz sağlamlığımıza böyük təsir göstərir. Çoxumuz yeməklərimiz üçün sağlam qidalar seçmək üçün əlimizdən gələni edirik. Bol tərəvəz istehlak etmək, işlənmiş ət və şəkəri minimuma endirmək sağlam yaşlanm

.

Azərbaycanda irsən keçən və çox yayılan xəstəliklər hansılardır?

Xəstəliklərin bir qisminin irsi olduğu hər kəsə məlumdur. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının verdiyi son məlumata görə, yeni doğulan uşaqların 6 faizi genetik xəstəliklərlə dünyaya gəlir. Bu xəstəliklər hər biri özünü kəski

.

Qızılgül çayı arıqladır: gündə neçə stəkan içmək lazımdır?

Bəzi bitki çayları pəhrizdən daha təsirli nəticə verir.   -a istinadən xəbər verir ki, arıqlamağa ən çox kömək edən çaylar arasında qızılgül çayı da yer alır. Bu çay gündə 2 stəkan içildikdə həzmi anında aktivləşdirir. Hə

.

Yaddaş itkisinin gözlənilməz səbəbi

ABŞ-ın "Virginia Commonwealth" Universitetinin Tibb fakültəsinin və "Richmond" Tibb Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, idrak qabiliyyəti zəif olan insanların 13%-də yaddaş pozğunluğu qaraciyər sirroz

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri qadın geyimi yay kolleksiyasi bayatılar vətən haqqında dişlərə qulluq qadın orqanizmi 2024 burcler kosmetika rəksanə rus dilini öyrənək 2 ci dərs həsən bəy zərdabi geyim kley lekesi