Pandemiya zamanında süfrənizdə olmalı 10 QİDA

Pandemiya zamanında süfrənizdə olmalı 10 QİDABütün dünya üzrə COVID-19 pandemiyasına qarşı mübarizə ilə məşğul olan tədqiqatçı alimlər, həkim - infeksionistlər, virusoloqlar, ümumiyyətlə, mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün qidalanma, normal yuxu rejimi, gigiyenik qaydalar koronavirusun müalicəsini tezləşdirən mühüm amillərdən biridir. Balanslı qidalanma və immunitet sistemini gücləndirən qidaların qəbul edilməsi ağciyər infeksiyalarının qarşısının alınmasında və ciyərlərin güclü olmasında əsas rol oynayır.
Milli.Az Lent.az-a istinadən ağciyəri gücləndirməyə kömək edən qidaların adını təqdim edir:
Banan
Bananın zəngin kalium tərkibi ağciyər sağlamlığı, funksiyası üçün çox vacibdir. Bir tədqiqat göstərir ki, xüsusilə uşaqlıqda yetərli qədər kalium qəbulu ağciyər funksiyasını və tutumunu artırmağa kömək edir. Buna görə də qəlyanaltılarda kalium mineralları ilə zəngin olan bananı qəbul etmək daha yaxşı təsir edir.
Pomidor
Pomidor ağciyərin sağlamlığı üçün faydalı olan karotinoidlər və likopinlə zəngindir. Tədqiqatlar göstərir ki, pomidor qəbul edən astma xəstələrində tənəffüs yollarının iltihabı azalır. Siqaret çəkənlər arasında aparılan bir araşdırmada pomidor daha çox yeyən şəxslərin ağciyər funksiyasında yaxşılaşma müşahidə edilib. Pomidoru zeytun yağı ilə yemək faydalıdır. Bu antioksidant likopinin təsirini artırır.
Sarımsaq
C vitamini, selenyum, kalium və kalsiumla zəngin sarımsağın əsas aktiv maddəsi olan allisin immun hüceyrələri gücləndirir. Antimikrob və antiviral təsiri sayəsində bakterial və viral infeksiyalara qarşı da qorunma təmin edir. Bunlarla yanaşı tərkibindəki əsas aktiv maddə olan allisin ağciyərlərin təmizlənməsinə kömək edir və ağciyər infeksiyasına səbəb olan bakteriya və virusları öldürməkdə böyük iş görür.
Zeytun yağı
Zeytun yağı, polifenolləri və E vitamini ilə antiinflamatuar antioksidanlar mənbəyi kimi tanınır. Pəhrizində daha çox zeytun yağı istifadə edən astma xəstələrinin ağciyər funksiyalarında yaxşılaşmalar müşahidə edilib. Doymamış yağ turşuları və E vitamininin bir forması olan tokoferol ağciyərin daha yaxşı işləməsinə kömək edir.
Qırmızı kələm
Lif, C vitamini və A vitamini ilə zəngin olan qırmızı kələmin tərkibində yüksək miqdarda kalium, az miqdarda dəmir, maqnezium, kalsium və fosfor var. Həm də antioksidan xüsusiyyətlərini göstərərək immunitet sistemini dəstəkləyən zəngin bir karotenoid və antosiyanin mənbəyidir. Qırmızı kələm yüksək miqdarda lif var. Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək lif qəbul edən şəxslərin, az miqdarda lif qəbul edənlərə nisbətən ağciyər funksiyası daha yaxşıdır.
Qatıq
Qatıq zülal, kalsium, fosfor və B qrupu vitaminləri ilə zəngin bir qidadır. Araşdırmalar göstərir ki, qatığın tərkibi ağciyər funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilir. Bir araşdırmaya görə, daha yüksək kalsium və fosfor qəbulu ağciyərin funksiyasını yaxşılaşdırır.
Balqabaq
Balqabaq ağciyər sağlamlığını inkişaf etdirən alfa və beta karoten, lutein və zeaksantin kimi karotenoidlərlə zəngin bir qidadır. Balqabaq iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərinin zərərli maddələri zərərsizləşdirdiyini və bədən hüceyrələrini zədələməsinin qarşısını alır. Balqabaq eyni zamanda lif, A vitamini, C vitamini, E vitamini, folat və dəmir tərkibi ilə immunitet sistemini dəstəkləyir. Daha yüksək qan karotenoid səviyyəsinin yaxşı ağciyər funksiyası ilə əlaqəli olduğunu göstərir.
Çuğundur
Çuğundur A və C vitaminləri, kalium və kalsium kimi minerallarla zəngindir. Rəngini verən betalain, yüksək səviyyədə antioksidan xüsusiyyətlərini göstərərək ağciyərin funksiyasını optimallaşdırır. Çuğundur eyni zamanda ağciyər funksiyasını yaxşılaşdıran nitratla zəngin bir qidadır.
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1289   Tarix: 17 aprel 2021
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Südlə hazırlaya biləcəyiniz 6 şəfalı içki – RESEPT

Qida dəyəri yüksək olan süd insanlar üçün mühüm qida mənbəyidir. Tərkibindəki zülal, kalsium, B vitaminləri ilə sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. Südün qida dəyərini və faydasını dəfələrlə artırmaq üçün sadə üsullar var

.

Uşaqlar üçün ölümcül oyunlar: Pediatr çimməklə bağlı 10 əsas səhvi açıqladı

"Uşaqlar suda daha çox valideynlərin diqqətsizliyi səbəbindən ölürlər. Buna görə də övladlarla su hövzələrində və ətrafında davranışın bütün əsas qaydalarını mütləq danışmalıdır. Bu, uşağın yaşından asılı olmayaraq edilməlidir"

.

Köpdən əziyyət çəkənlər bu qidaları yeməsin

Güclü meteorizm, yəni bağırsaqlarında köp olanlar, həzm sistemində problem yaşayanlar, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olanlar bu qadağa siyahısı ilə tanış olub, hansı ərzaqlardan uzaq olacaqlarını bilməlidir. -a istinadə

.

Minbir dərdə dərman olan yemişan sirkəsini belə hazırlayın

İnsan sağlamlığına bir çox faydası olan yemişan meyvəsi xüsusilə həzm problemlərinə faydalıdır. -a istinadən bildirir ki, alma və üzüm sirkələrini əvəz edəcək qədər təsirli olan yenmişan sirkəsini hazırlamaq çox asandır. 

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

.

Gündə ən azı bir fincan qəhvə için: Bu xəstəliyin qarşısını alır

Bir qrup alim müəyyən edib ki, aktiv qəhvə istehlakı polikistik yumurtalıq sindromunun inkişaf riskini 69% azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatd

.

Hansı uşaqlar günəş vannası qəbul etməməlidir? – Həkim izah edir

Bir yaşa qədər uşaqlar günəş vannası qəbul etməməlidirlər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə onkodermatoloqu Olqa Maşkova danışıb. Onun sözlərinə görə, həddindən artıq günəş işığına məruz qalmanın immunitet sistemin

.

Bu bitkini qoxlayın - Baş ağrısından xilas olun - FOTO

Bəzi qoxuların sağlamlığa möcüzəvi təsir göstərə biləcəyini bilirdinizmi?. -a istinadən təqdim edir:. Min illərdir insanlar qoxuların psixikaya təsirini kəşf edib faydalanırlar. Qədim dövrlərdən bəri müxtəlif bitki və çiçəkləri

.

Səhərlər ət yeməyin zərərləri

Səhər yeməyində tez-tez ət yemək ürək xəstəliyi riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu "HealthNews"a amerikalı dietoloq Şerri Kollinz deyib. O, səhər yeməyində davamlı olaraq ət və yumurta yeməyi

turlar.az

sonxeber.az həkim məsləhəti gelinlikler toy gecesi 2024 yay ayaqqabilari yemisan faydasi peraski cudu gündəlik bürclər kosmetika şebnem tovuzlu vətən haqqında bayatılar qz eviyçun hakışta vətənə aid bayatı qoğalın nağlı