Pəhrizdə şorbadan imtina etsəniz nə olar? – Həkim danışdı

Pəhrizdə şorbadan imtina etsəniz nə olar? – Həkim danışdıÇoxları şorbaların yaxşı həzm və daxili orqanların işləməsi üçün lazımlı olduğuna inanır. Amma bu doğrudurmu?
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bir çox insanlar şorbaların balanslaşdırılmış pəhrizin tərkib hissəsi olduğuna inanırlar. Onlar olmadan pəhrizin natamam olduğuna və mədənin normal işləməyəcəyini düşünür. 
Bu sualın cavabını məşhur qidalanma mütəxəssisi Yuri Popko cavab verib:
"Sovet dövründə böyüyən insanlar xatırlayırlar ki, nahar mütləq birinci yemək və qarnirdən ibarət idi. Və bu onların nə sağlamlığına, nə də başqa şeyə təsir etmirdi". 
Onun sözlərinə görə, klassik toyuq şorbasına adətən kartof, taxıl, toyuq budu, kələm, noxud, su və ədviyyatlar əlavə olunur. Bütün bu maddələr ayrı-ayrılıqda bişirilə bilər. Su yalnız yeməyin həcmini artırır, lakin kalori əlavə etmir, çünki suyun özündə kalori yoxdur.
"Ona görə də şorbanın özünün heç bir xüsusi faydası yoxdur, yeganə istisna, tərkibində kollagen olan sümük suyudur. Ancaq onu çıxarmaq üçün bulyonu təxminən 48 saat bişirmək lazımdır", - ekspert bildirib. 
O, həmçinin vurğulayır ki, müəyyən qidaları necə istehlak etməyin fərqi yoxdur - çiy, fərqli bişmiş və ya şorbada qaynadılmış.
"Şorbaların əsas üstünlüyü ondan ibarətdir ki, onları içdikdə mədə tez doyur və nəticədə az kalori istehlak edirik. Bu zaman yeməyin böyük həcminə görə doyma hissi yaranır", - deyə həkim izah edib. 
Beləliklə, arıqlamaq prosesindəsinizsə, şorbalar faydalı ola bilər, çünki onlar kaloriləri azaltmağa kömək edir, eyni zamanda sizi tox hiss etdirir. 
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1204   Tarix: 13 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Orqan qədər vacibdir - Balans pozulanda xəstəliklər ağır yaranır

Son illər adını çox eşitdiyimiz mikrobiota anlayışı bədənimizdə, xüsusilə bağırsaqlarda yaşayan trilyonlarla mikroorqanizmi bildirir. xəbər verir ki, sözügedən mikroorqanizmlər həzm prosesindən immun sisteminə, hormon tarazlığında

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

Burun əməliyyatından sonra ağıl itə bilər? - Psixiatr danışdı

Ötən günlərdə gənc qızın burun əməliyyatından sonra depressiyaya qapıldığı, hallüsinasiyalar gördüyü, evdən çıxmadığı və sonda da eyvandan yıxılaraq ölməsi ilə bağlı xəbərlər yayıldı. Bundan öncə başqa qadında da əməliyyatda

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Saçınız tez yağlanırsa, belə edin - 20 qəpiklik çarə

Bəzi istifadəçilər saç baxımında ev üsulları axtararkən şampunun içinə aspirin əzib qarışdıraraq saçlarını yumağa başlayıblar. xəbər verir ki, əsas məqsəd ölü dəri hüceyrələrini təmizləmək, baş dərisini sakitləşdirmək v

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

turlar.az

donlar 2025 adlarin menasi həkim məsləhəti pustenin faydalari xinayaxdi hakista badam boyuk qadin dosleri kosmetika maraqlı burcler hakışta əqrəb maya maskasi