Pomidor orqanizmi xərçəngin hansı növlərindən qoruyur? - Alimlər açıqladı
Pomidorun tərkibindəki "likopen" adlı piqment ümumi xərçəngə tutulma riskini və ağciyər xərçəngindən ölmə ehtimalını azaldır.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu Tehran Tibb Elmləri Universitetinin alimləri müəyyən ediblər.
Araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Nutrition" jurnalında dərc olunub.
Likopenin terapevtik effektivliyini qiymətləndirmək üçün alimlər bu mövzuda əvvəllər dərc edilmiş 121 araşdırmanı təhlil ediblər. Onlar aşkar ediblər ki, bu təbii maddənin yüksək istehlakı ümumi xərçəng riskinin əhəmiyyətli dərəcədə azalması ilə əlaqələndirilir.
Pəhrizlərində ən yüksək miqdarda likopen olan iştirakçılar xərçəngdən ən yaxşı şəkildə qorunublar. Meta-analizə görə, bu bitki piqmentinin qandakı səviyyəsinin hər 10 mkq/dL artışı ümumi xərçəng riskini 5% azaldır.
Likopen istehlakı ilə prostat xərçəngi riskinin azalması arasında güclü əlaqə tapılıb. Bundan əlavə, tədqiqatçılar qanda likopenin yüksək səviyyədə olmasının ağciyər xərçəngindən ölüm riskini də azaltdığını müəyyən ediblər.
Milli.Az









Ajda Pekkan villasının təmirinə 30 milyon xərclədi
Qazaxıstanda musiqiçilər arasında dava düşdü - Müğənninin burnu sındı
Çarpıntı'final qərarı aldı
Şəbnəm Tacirin oğlunun nişanına getmədi
Ömrü uzadan 10 qida açıqlandı - Daim yeyənlər həkimə getmir
Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik
Yumurtanı soyuducuda tərs saxlayın - Görün nə olacaq
Oksana bu teatrda çalışacaq
Hər 45 dəqiqədən bir oturmağa ara vermək lazımdır: Hərəkətsiz bədəndə nələr baş verir?
Xəzər Süleymanlı bu radioda aparıcılıq edəcək
Şampuna bu qarışımı əlavə edin - saçınız 7 gün yağlanmayacaq
Türk kişiləri yaraşıqlılığa görə dünya ikincisi oldu