Pomidorun faydaları və zərərləri

Pomidorun faydaları və zərərləriPomidor təkcə dadlı tərəvəz deyil, həm də qida maddələrinin əsl anbarıdır. Onların tərkibində fol turşusu, kalium, C vitamini və K vitamini də daxil olmaqla geniş çeşiddə vitamin və minerallar var. Folat DNT və qırmızı qan hüceyrələrinin sintezi üçün vacibdir ki, bu da anemiyanın qarşısını alır. Kalium ürək dərəcəsini və turşu balansını tənzimləməkdə mühüm rol oynayır. Həmçinin karbohidratların udulmasına kömək edir.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, pomidorun tərkibində olan C vitamini güclü antioksidant kimi fəaliyyət göstərir, yaraların sağalmasını təşviq edir, immunitet sistemini gücləndirir və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. K vitamini də öz növbəsində qan laxtalanmasını və sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Beta-karoten və likopen sayəsində pomidorlar xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir, hüceyrələri zədələnmədən qoruyur, xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Araşdırmalar göstərib ki, pomidor suyu içmək infeksiyaya qarşı mübarizə aparan immun hüceyrələrin səviyyəsini artırmağa kömək edir. Pomidorda yüksək miqdarda antioksidant olması da kişilərin məhsuldarlığının yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir. Bundan əlavə, pomidorun tərkibində olan lif həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Bununla belə, pomidorun bütün faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, onların istehlakı bəzi hallarda arzuolunmaz ola bilər. Qastroezofageal reflü və ya xroniki miqrenli insanlar pomidor istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar. Çünki bu vəziyyəti ağırlaşdıra bilər. Həmçinin, pomidor allergiyası olan insanlar diqqətli olmalı, dəridə qaşınma və ya qızartı kimi allergiya əlamətləri ilə qarşılaşdıqda həkimə müraciət etməlidirlər.
Listerioz və salmonellyoz kimi qida yoluxucu xəstəliklərlə yoluxmamaq üçün pomidorların düzgün saxlanmasını və hazırlanmasını yadda saxlamaq da vacibdir. İmmunitet sistemi zəifləmiş və ya digər əsas sağlamlıq problemləri olan insanlara pomidorun keyfiyyətinə və təzəliyinə xüsusilə diqqətli olmaq tövsiyə olunur.
Ümumiyyətlə, pomidor pəhriz üçün qiymətli və sağlam bir qidadır. Ancaq onların istehlakı fərdi ehtiyaclara və həkim tövsiyələrinə uyğunlaşdırılmalıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1107   Tarix: 06 iyun 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

turlar.az

yay kolleksiyasi geyim seçimi həkim məsləhəti müalicəvi bitkilər heyatda oz yerini tapan insan xosbextdir bürclərin sevgi cədvəli biliye aid atalar sözləri kosmetika rus dilin nece orenek janrlar gəncə novruz hakışdaları maska