Professor izah etdi: Qəhvə içənlərin bədənlərində 8 dəfə çoxdur

Professor izah etdi: Qəhvə içənlərin bədənlərində 8 dəfə çoxdurİtaliyanın Trento Universitetinin aparıcılığında gerçəkləşdirilən genişmiqyaslı tədqiqat qəhvə istehlakının bağırsaq mikrobiomuna çox maraqlı təsirləri olduğunu ortaya qoyub.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar dünyanın 25 ölkəsindən 54 mindən çox insanın tibbi məlumatlarını ətraflı araşdırıb və qəhvə içənlərlə içməyənlər arasında mikrobiom fərqlərini öyrəniblər.
Tədqiqatın nəticələrinə görə, qəhvə içənlərdə bağırsaq mikroblarının çox daha mühtəlif olduğu mùəyyən edilib. Xüsusilə, Lawsonibacter asaccharolyticus adlı bakteriyanın qəhvə istehlakı edən insanlarda içməyənlərlə mùqayisədə 4,5-8 dəfə çox olduğu aşkarlanıb.
Kofein məsələsi: Tədqiqatda, kofeinli və kofeinsiz qəhvə növləri üzərində aparılan təcrübələr hər iki növün bağırsaq mikrobiomuna oxşar təsir göstərdiyini ortaya qoyub. Bu, qəhvənin tərkibindəki bioaktiv maddələrin - xüsusilə quinik turşusu və triqonelin - əsas rol oynadığını göstərir.
Regional fərqlər: Araşdırma, bu fərqlərin Qərb ölkələrində daha çox nəzərə çarptığını, lakin kənd rəyonlarında, məsələn, Çin və Hindistanda daha az qeydə alındığını vurğulayır.
Sağlamlıq və immunitet: Professor Nikola Seqata bildirir ki, qəhvə istehlakı bağırsaq mikrobiomunun çeşidliliyini artırsa da, bunun sağlamlıq üzərində konkret təsirinin hələ tam olaraq başa düşülmədiyini vurğulayıb. Bu tapıntılar, mikrobiomun formalaşmasında qidalanmanın əhəmiyyətini vurğulayır və gələcəkdə fərdiləşdirilmiş qidalanma strategiyalarının hazırlanmasına təkan verə bilər.
Belə ki, bu araşdırma, bağırsaq mikrobiomunun ümumi sağlamlıq və immunitet sistemi üzərindəki rolunun daha yaxşı başa düşülməsi istiqamətində vacib bir addım kimi qiymətləndirilir. Mütəxəssislər balanslı qidalanmanın bağırsaq mikrobiomunun sağlamlığı üçün çox vacib olduğunu bir daha vurğulayır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 781   Tarix: 23 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saçı tökülən qadınlar mütləq OXUSUN

Balıqdan imtina qadınlarda saç tökülməsinə səbəb ola bilər. Bəzi qadınlar saçlarının qalınlığını və həcmini bərpa etmək üçün kosmetik prosedurlara çox pul xərcləməyə məcbur olurlar: maskalar, mezo, plazma və s.  xəbər veri

.

İnsan ölümləri daha çox bu fəsildə baş verir

Yaz fəslində havaların isinməsi və atmosfer təzyiqinin dəyişməsi bəzi ürək-damar problemlərinin yaranmasına və ya mövcud xəstəliklərin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Xüsusilə, yüksək  və aşağı qan təzyiqi, ürək çatışmazlığ

.

Məşhur pəhrizlər qaraciyərə necə təsir edir – həkimlərin xəbərdarlığı

Bir çox insan pəhrizə keçmək istədikdə yalnız artıq çəkidən qurtulmağı deyil, həm də qaraciyəri "dincəltməyi" və bərpa etməyi ümid edir. Lakin hər bir pəhriz orqanizmin detoksikasiyası və qaraciyər funksiyalarını

.

Spirtli içkilər bu ölümcül xəstəliklərin SƏBƏBİDİR

Alkoqol sağlamlığa əhəmiyyətli dərəcədə zərər vuraraq, xərçəng xəstəliyinin bir sıra növlərinin inkişafı riskini artırır.  Trend-ə istinadən bildirir ki, bunu nüfuzlu bioloq-onkoloq, Tibb elmləri professoru Pranoti Mandreka

.

Qızarmış göz qapaqları bu xəstəliyin əlamətidir - DİQQƏT

Göz qapaqlarının davamlı qızarması və şişməsi blefarit adlı xroniki göz xəstəliyinin göstəricisi ola bilər. xəbər verir ki, göz xəstəlikləri üzrə mütəxəssis Prof. Dr. Mutlu Acarın sözlərinə görə, bu xəstəlik göz qapaqlarınd

.

Təbii yağları necə ayırd etməli? - Ekspert açıqladı

Son zamanlar tez-tez saxta kərə yağlarının istehsalı və satışı ilə məşğul olan müəssisələr barədə məlumat yayılır. Nəticədə insanların istifadə etdiyimiz yağların təbiiliyinəı şübhəsi artır. Bəs təbii yağı necə ayırd etmə

.

Acqarına şəkərli çayın TƏHLÜKƏSİ

Şəkərli çay və ya kompotu acqarına qəbul etmək qan şəkərinin səviyyəsində kəskin artıma səbəb ola bilər ki, bu da orqanizmə mənfi təsir göstərir. Mütəxəssislər ilk yeməkdən əvvəl bir stəkan su içməyi tövsiyə edirlər ki, b

.

Təbiətdə vaxt keçirən uşaqlar daha dözümlü olurlar

Torpaqla tanış olan, yəni təbiətlə daha çox vaxt keçirən, palçıqla çirklənən, torpaqda oynayan uşaqlar həm fiziki, həm də psixoloji cəhətdən daha möhkəm olurlar. -a istinadən xəbər verir ki, bunun bir neçə əsas səbəbi var:

.

Bu meyvə yalnız günün müəyyən saatlarında yeyilməlidir

Bir çox insan meyvələrin orqanizmə zərər vermədən günün istənilən vaxtında yeyilə biləcəyinə inanır. Bununla belə, dietoloqlar xəbərdarlıq edir: onlardan bəziləri, xüsusilə banan, yanlış zamanda istehlak edildikdə zərərl

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az qadin dunyasi sade makiyaj sekilleri aksessuarlar balıq yeməkləri cizgi filmləri baliq qulagi el isleri sizanaqlar yemekler qardasa aid haxistalar novruza aid novruz bayramina aid hakista vetene aid atalar sozleri