Püstənin faydaları

Püstənin faydalarıPüstə həmişəyaşıl püstə ağacının meyvəsidir. Bəzən onun ağacları yarpaqlarını dəyişə bilir. O sumaxkimilər fəsiləsinə aiddir. Püstə ağacları daha çox subtropik və tropik bölgələrdə yetişir. Püstə ağaclarına ən çox Aralıq dənizi bölgələrində, Şimal-Qərbi Afrikada, Qərbi, Şərqi və Orta Asiya ölkələrində rast gəlinir. Püstə ağacının dişi və erkək növü ayırd edilir. Onun uzunsov meyvələri sərt qabığın içərisində olur. Püstənin xüsusi dadı və özünəməxsus qoxusu olur. Püstəni xoşlayanlar onu öz həyətlərində də yetişdirirlər. Bu zaman isə ağacın meyvələrini toplamaq üçün 7-10 il gözləmək lazım gəlir. Ağac ən maksimal miqdarda meyvəsini əkildikdən 20 il sonra verir. Onun kökü 15 metr dərinliklərə qədər uzana bilir. Püstə yüksək kalorili meyvələrdəndir. Onun 60%-ni yağlar, 18%-ni zülallar və karbohidratlar, müxtəlif vitaminlər, mikroelementlər və aminturşular təşkil edir. Püstənin tərkibində çoxlu miqdara E vitamini var. Püstənin tərkibində olan antioksidantlar və bioloji aktiv maddələr orqanizmin cavanlaşmasına səbəb olur. 100 qram püstənin qida dəyəri:
- Zülallar - 20,8 qr
- Yağlar - 51,6 qr
- Karbohidratlar - 16,4 qr
- Kalori - 642 kKal.
Püstə ləpəsinin tərkibində tanin maddəsi vardır ki, bu maddə yanıqların, yaraların sağalması üçün çox faydalıdır. Püstədə olan qlikozidlər və alkoloidlər orqanizmdən ağır metal zəhərlənmələrinin xaric olunmasını sürətləndirir. Xalq təbabətində püstədən vərəm və ağciyər xəstəliklərinin sağalmasının sürətlənməsi üçün istifadə edilir. Püstənin tərkibində olan marqanes, B6 vitamini, zülallar, liflər və fosfor orqanizm üçün çox faydalıdır. Toronta universitetinin alimləri püstənin digər qidalarla qəbul edilməsini araşdırarkən sahid olmuşlar ki, yüksək qlikemik indeksi olan qidalarla(məs. çörəklə) püstənin qəbul edilməsi qanda şəkərin miqdarının artmamasına səbəb olur. Bu zaman alimlər qanda hormon aclığını aradan qalxdığını da aşkar etmişlər. Bu da püstənin şəkərli diabet xəstələri üçün lazımlı qida vasitəsi olduğunu sübut edir. Püstənin tərkibində olan yağların 90%-i faydalı yağlardır. Dietoloqlar püstəni orqanizmi sağlam saxlamaq üçün ən yaxşı vasitələrdən biri hesab edirlər. Amerikanın Xərçəng Əleyhinə Araşdırmalar institutu mütəmadi olaraq püstə yeməyin orqanizmdə xərçəng xəstəliyinin qarşısını aldığını sübut etmişlər. Mütəxəssislər püstə və ya püstə südünün vərəm, qan azlığı, təzyiq, mədə və qaraciyər xəstəlikləri, qadın və kişi sonsuzluğu, fiziki və zehni yorğunluq, ağır infeksion xəstəliklərən sonra baş verən zəiflik, impotensiya zamanı orqanizm üçün çox faydalı olduğunu söyləyirlər. Onlar gün ərzində 30-40 qram püstə yeməyin bronxitlər və bağırsaq sancıları zamanı faydalı olduğunu qeyd edirlər. Mütəxəssislər gün ərzində 100 qramdan artıq püstə yeməyi məsləhət bilmir. Bu zaman isə qida rasionundan yağların çıxarılması məsləhətdir.
Püstənin zərərli xüsusiyyətləri
Yüksək təzyiqli xəstələrə duzlu püstə yemək mələhət görülmür. Bu böyrəklərin işinin artmasına və şişkinliyə səbəb ola bilir. Uşaq əmizdirən analara püstə yeyərkən diqqətli olmaq məsləhət görülür.
Püstə yemək allergik reaksiyaların meydana çıxmasına səbəb ola bilir. Püstə yedikdən sonra dəri səpgiləri, ürəkbulanma, asqırma meydana çıxdığı zaman onun qəbulunu dayandırmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1308   Tarix: 22 may 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Bütün günü işdə və yolda yuxulu olmaq nəyin əlamətidir?

Yuxusuz gecələrdən sonra yatmaq istəyi tamamilə normaldır, amma bəzən bu hiss bütün bir gün boyu davam edə bilər. Əgər işdə və yolda yuxulu olmaq, hətta günün digər vaxtlarında da yorğun hiss etmək bir vərdiş halını alıbsa

.

Ağıllı və çalışqan uşaqlar necə qidalanırlar?

Ağıllı və çalışqan uşaqların düzgün qidalanması onların beyin funksiyalarını və ümumi sağlamlıqlarını dəstəkləmək üçün çox önəmlidir. Bəs uşaqları necə düzgün qidalandıraq ? . xəbər verir ki, balıq, yumurta, qoz, təzə meyv

.

Botoks etdirənlərə QADAĞA qoyuldu: Bu məkanlara daxil ola bilməyəcəklər

İngiltərənin məşhur "Top Secret Comedy Club" komediya klubu, botoks etdirən qonaqlara qapılarını bağlamağa qərar verib. Bu qərar, komediyaçılardan gələn şikayətlərdən sonra qəbul edilib. Səhnəyə çıxan sənətçilər

.

İnsult zamanı insan nə hiss edir

İnsult təkcə tibbi bir hadisə deyil, həm də həyatı dəyişdirən bir hadisədir. Bu, insanın fiziki vəziyyətinə, duyğularına və sosial münasibətlərinə təsir göstərir. Ancaq müasir müalicə üsulları, vaxtında diaqnoz və hərtərəfl

.

Beynin qocalmaması üçün üsullar - Alimlərdən tövsiyə

Elm adamları beynin qocalmasının qarşısını almaq və uzun müddət gənc qalmasını təmin etmək üçün yeni üsullar aşkar ediblər. Tədqiqatçılar beyin funksiyalarının yaşla əlaqədar olaraq zəifləməsini önləmək üçün bir neçə tədbi

.

Noxudu necə tez bişirmək olar?

Təcrübəli ev xanımları adətən noxudu bişirməzdən əvvəl 8-10 saat ərzində isladır, lakin bu proses çox vaxt aparır. Bəs gecədən islatmadan noxudu tez bişirmək mümkündürmü?. xəbər verir ki, əgər noxudu gecədən islatmadan te

.

Üz dərisini hamar, parlaq və gözəl edən 2 MEYVƏ

Sağlam qidalanma insan sağlamlığına müsbət təsir edən əsas amillərdən biridir. Xüsusilə də meyvə qəbulu üz dərisini hamar və parlaq edə bilər. Bunun səbəbi meyvələrin tərkibində olan vitaminlər, antioksidantlar və minerallardır

.

Qulaqlarda niyə cingilti olur? - Həkim AÇIQLADI

Qulaqlarda küy (tinnitus) - cingilti, uğultu, fit və ya xışıltı şəklində özünü göstərə bilən geniş yayılmış vəziyyətdir. Araşdırmalara görə, insanların 10-15%-i bu simptomlarla qarşılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, Avrop

.

Xurmanı tək Ramazanda yox, daim yemək üçün səbəblər

Xurma həm dadlı, həm də çox faydalı bir meyvədir. Bu şirin meyvə Ramazan ayında oruc tutanlar üçün əvəzolunmaz qidalardan sayılır. Yüksək qida dəyərinə malik olduğu üçün orqanizmin aclığa olan müqavimətini artırır və bədəni

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az donlar 2025 yaz geyimleri 2025 maskalar cins salvar 2025 bilincik resepti hakişta kakoslu paxlava hazirlanmasi sağlıq səməd vurğun əqrəb faydalı bilgilər ağır itki