Qanda xolesterini kəllə-çarx edir, təzyiq və insult yaradır: Bildiyinizdən daha zərərli imiş

Qanda xolesterini kəllə-çarx edir, təzyiq və insult yaradır: Bildiyinizdən daha zərərli imişXolesterol səviyyəsinin normada saxlanması sağlamlığın qorunmasında vacibdir, çünki yüksək səviyyədə pis xolesterol (LDL) bir çox xəstəliklərin yaranmasına səbəb ola bilər. Balanslı qidalanma və sağlam həyat tərzi riski azalda bilər.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, xolesterol hüceyrələrin quruluşunda iştirak edir, hormonların, D vitamininin və öd turşusunun yaranması üçün vacibdir. Ancaq yüksək səviyyədə xolesterol damarlarda lövhə toplanmasına (ateroskleroz) və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Yüksək xolesterolun nəticələri
Yüksək xolesterol hipertoniya, infarkt və insult kimi problemlərə yol açır. Simptomlar aşağıdakı kimidir:
- Sinə və ayaqlarda ağrı, qarışqa gəzmə hissi
- Göz ətrafında yağ yığıntıları
- Başgicəllənmə, yorğunluq, nəfəs darlığı
- Dərinin solğunlaşması
Xolesterolun yüksəlmə səbəbləri
Xolesterol qaraciyər tərəfindən istehsal olunsa da, heyvansal qidalar vasitəsilə də qəbul edilir. Əsas səbəblər:
- Hərəkətsiz həyat tərzi
- Piylənmə və artıq çəki
- Trans yağlarla zəngin qidalar
- Ailəvi xəstəliklər
- Şəkərli diabet, tiroid pozğunluğu, böyrək və qaraciyər xəstəlikləri
Xolesterol səviyyəsini artıran qidalar
Aşağıdakı qidaların həddindən artıq istifadəsi xolesterol səviyyəsini artırır, necə deyərlər kəllə-çarx edir:
- Qırmızı ət, yağlı süd məhsulları
- Mayonez, marqarin, yağda qızarmış yeməklər
- Hazır salat sousları, un məmulatları, şirniyyatlar
- Palma və hindistan qozu yağı
Nə etməli?
Xolesterol səviyyəsini normada saxlamaq üçün bu qidaların istehlakını məhdudlaşdırmalı, balanslı qidalanmalı və mütəmadi fiziki aktivliklə məşğul olmalısınız.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 531   Tarix: 25 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alimlərdən xəbərdarlıq: içdiyiniz sudan bütün bədəninizə yayılır - "2 qat artım var

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, plastiklər gündəlik həyatın böyük bir hissəsində istifadə olunduğu üçün insanlar bilmədən hava, su və qida vasitəsilə bir çox mikroplastiklərə məruz qalırlar. e- -a istinadən xəbər veri

.

Bu pendirlər marketlərdən yığışdırılır - Tərkibində ölümcül bakteriya aşkarlanıb

Bəzi pendirlər marketlərdən yığışdırılır. xəbər verir ki, buna səbəb həmin pendirlərlə ölümcül bakteriyaların aşkarlanmasıdır. Qida Standartları Agentliyi Şimali İrlandiyada satışa çıxarılan Wicklow Farmhouse markalı bəz

.

Şirniyyata meyillilik bunun göstəricisi imiş - Həkim AÇIQLADI

Qidalanma mütəxəssisi şirniyyata güclü həvəsin nəyi göstərə biləcəyini izah edib. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı dietoloq və qastroenteroloq Aleksandra Razarenova danışıb. Niyə şirniyyatlara can atırsınız?. Razarenovanı

.

Bayram günlərində necə qidalanmaq lazımdır?

Bayram günləri həm ləzzətli yeməklərin dadını çıxarmaq, həm də sağlamlığımıza diqqət etmək üçün balans yaratmağı tələb edir. bayram süfrəsində sağlam qidalanmağı təmin etmək üçün bəzi məsləhətləri sizə təqdim edir:. Hissələr

.

Yeni COVID epidemiyası başladı: təhlükəlidir

Rusiyada "yüngül COVID" epidemiyası başlayıb. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, ilk hallar noyabr ayında qeydə alınıb və o vaxtdan bəri yoluxmaların sayı artmaqdadır. "Yüngül COVID"i necə tanıma

.

Bu qidaları süfrənizdən götürün - Bir loxması belə ürəktutmaya yol açır

Ürək xəstəlikləri dünya üzrə ən çox rast gəlinən ölüm səbəbləri sırasındadır. Kardioloqlar bu xəstəliklərin əsas səbəblərindən birinin yanlış qidalanma olduğunu bildirirlər və bəzi qidaların tezliklə həyatımızdan çıxarılmasını

.

Telefonu gün ərzində bu aralıqla istifadə etmək olar

Telefon istifadəsi ilə bağlı optimal aralıq, fərdi ehtiyaclara və məqsədlərə görə dəyişə bilər, lakin sağlam bir balans yaratmaq üçün bəzi tövsiyələr var:. həmin tövsiyələri təqdim edir:. İş və məktəb məqsədləri: Telefon

.

Qanda xolesterini kəllə-çarx edir, təzyiq və insult yaradır: Bildiyinizdən daha zərərli imiş

Xolesterol səviyyəsinin normada saxlanması sağlamlığın qorunmasında vacibdir, çünki yüksək səviyyədə pis xolesterol (LDL) bir çox xəstəliklərin yaranmasına səbəb ola bilər. Balanslı qidalanma və sağlam həyat tərzi riski azald

.

Qaralmış bananı yemək olar? - İstifadə etməyin yolları

Bananın qaralması meyvənin yetişmə prosesinin davam etdiyini və içindəki şəkərin artdığını göstərir. Bu, bananı daha şirin və yumşaq edir. Bəs, qaralmış bananı hansı hallarda yemək olmaz?. xəbər verir ki, bananı bu hallard

turlar.az

sonxeber.az həkim məsləhəti yaz geyimleri 2024 toy makiyajlari sifahi xalq ədəbiyyatı həsrət şəkilləri gözəllik xəbərləri hicablı geyimlər opusme faydalı maskalar video vetene aid atalar sozu vətənə aid bayatılar