Qara qarağat

Qara qarağatQara qarağat haqqında ümumi məlumat
Qara qarağat hündürlüyü 1,5-2 metrə qədər qalxa bilən qarağat kolunun meyvəsidir. Qarağat kolunun sarı-boz zoğları yayın sonlarına yaxın onların rəngi dəyişərək qəhvəyi olur.Qara qarağat yarpaqları beş ədəd üçbucağın birləşməsindən əmələ gələn formaya bənzəyir və kol budaqlarının üstündə sıra ilə düzülərək böyüyür. Onun saplaqları 12 sm uzunluğunda və xüsusi qoxuya malik olur. Saplaqlardan 7-9 mm ölçüdə açıq-bənövşəyi və ya çəhrayının boz çalarında olan çiçəklər açır. Qara qarağatın tünd bənövşəyi və ya qara rəngli giləmeyvələri olur. Qara qarağat may-iyun aylarında çiçək açır və iyun-avqust aylarında meyvələri yetişir.
Qara qarağata Rusiyanın, Azərbaycanın, Ukraynanın, Orta Asiya ölkələrinin əksər ərazilərində rast gəlmək mümkündür. O meşələrdə, düzənlik ərazilərdə, nəmişlik yerlərdə, bataqlıq kənarlarında, yol kənarlarında yabanı halda bitir.
Qara qarağatın yarpaqlarından, meyvələrindən, bəzi hallarda isə toxumlarından istifadə olunur.
Qara qarağatnın Tərkibi
Qara qarağat azkalorili giləmeyvələrdəndir. 100 qram giləmeyvədə 63 kKal var.
100 qram qara qarağatın qida dəyəri:
- Zülallar - 1 qr
- Yağlar - 0,4 qr
- Karbohidratlar - 7,3 qr
- Su - 83 qr
- Kalori - 63.
Qara qarağatın Xeyri
Qara qarağat vitamin küpüdür. Onun tərkibi C, B1, B6, B9, D, E, K, P, A vitaminləri, pektin, karotinoidlər, şəkər, təbii və fosfor turşuları,tanin maddələr, efir yağları, fosfor, dəmir və kalium duzları ilə zəngindir.
Qara qarağatın tərkibində C, E vitamini, fitonsidlər, maqnium, marqanes, gümüş, qurğuşun, kükürd və efir yağları var.
Təzə dərilmiş qarağat giləmeyvəsi əvəzolumaz vitaminlərlə doludur. Bu səbəbdən də avitaminozdan, mədə turşuluğunun az olmasından, mədə yarasından, bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə qara qarağat yemək çox faydalıdır.
Qara qarağat hemoqlobinin miqdarını artırmaq qabiliyyətinə malikdir. Bu məqsədlə 1:1:1 şəkər tozu, qara qarağat və qarabaşaq ununu qarışdıraraq bişirib az-az yemək lazımdır.
Qara qarağatdan orqanizmin tonusunu yüksəltmək, mübadilə prosesini yaxşılaşdırmaq, qanı təmizləmək, qan əmələ gətirmək, iltihab əleyhinə, iştahaçıcı məqsədlə qəbul edilir.
Bu giləmeyvə böyrəküstü vəzin, ürək-damar sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, şəkəri diabet xəstəliyinin əlamətlərini azaldır, limfa düyünlərində olan xəstəlikləri sağaldır, atereskleroz əlamətlərini aradan qaldırır.
Qan təzyiqi, arterial təzyiq, radiasiya zəhərlənmələri zamanı qara qarağatdan istifadə eləmək çox faydalıdır.
Qara qarağat yarpaqlarından dəmlənən çay çox ətirli və dadlı olur. Bu çayın tərkibi isə bioloji aktiv maddələr, tanin maddələri, efir yağları, vitaminlər və fitonsidlərlə zəngin olur.
Yarpaqlarının tərkibində olan C vitaminin miqdarı giləmeyvələrinin tərkibində olan C vitamininin miqdarından çoxdur. Bu səbəbdən də yarpaqlarının dəmləməsi iltihab əleyhinə, revmatizm əleyhinə, sidikqovucu və oirqanizmi təmizləyici təsirə malikdir. Qastrit, podaqra və ürək-damar xəstələrinin hər gün qara qarağat yarpaqlarından dəmlənmiş çay içmələri onlardakı xəstəliklərin əlamətlərinin azalmasına səbəb olur. Bu dəmləmə soyuqdəymə, bronxit, öskürmə zamanı da sağalmanı sürətləndirir.
Qara qarağat dəmləməsi baş ağrıları, yuxu pozğunluqları və nevroloji xəstəliklər zamanı sakitləşdirici təsir göstərir.
Qara qarağatın Ziyanı
Tromboflebit, mədə turşuıuğunun çoxluğu, mədə və onikibarmaq bağırsaq yarasından əziyyət çəkənlərə qara qarağatdan istifadə eləmək məsləhət görülmür. Qara qarağatın qara ciyər fəaliyyətini artırmağına baxmayaraq, hepatit xəstələrinə ondan istifadə eləmək məsləhət görülmür. Həddindən çox qara qarağat və ya onun yarpaqlarından hazırlanan dəmləmələrdən istifadə eləmək qanın laxtalanmasına səbəb ola bilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 829   Tarix: 26 yanvar 2023
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda əhali arasında "tutuquşu" qızdırmasına yoluxma halları artır?

İnsanlar arasında "tutuquşu" qızdırmasına yoluxma halları sürətlə artır. Psittakoz bakteriyasının törətdiyi virusa görə ölüm xəbərləri Avropanı təşvişə salıb. Avstriya, Danimarka, Almaniya, İsveç və Niderlandd

.

İnsan orqanizmi üçün günün ən pis vaxtı hansıdır?

ABŞ-nin Miçiqan Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, insanın əhvali-ruhiyyəsindən, sirkad (bioloji) saatından və digər amillərdən asılı olaraq səhər saat beş radələri günün ən pis vaxtıdır. -a istinadən bildirir ki

.

Sarımsağın saralmaması üçün SADƏ YOLLAR

Bir çox insan sarımsağın yazda saralmağa başlaya biləcəyi faktı ilə qarşılaşır.   -a istinadən bildirir ki, aqronom Anastasiya Kovrijnıx iki əsas səbəbi müəyyən edib: sarımsağın dondurulması və ya qida maddələrinə ehtiyac

.

Limon və sodayla çirkli qabları necə yumaq olar? – Faydalı məsləhət

Bir çox evdar qadın qablar üçün xüsusi yuyucu vasitələrdən istifadə etməyi xoşlamır. Belə ki, onlar həmin vasitələri zərərli hesab edir.   -a istinadən bildirir ki, həqiqətən bu cür yuyucu məhsulların tərkibinin tam keyfiyyətl

.

Reabilitoloq qocalmanı ləngitməyin sadə və təsirli yollarından danışdı

Yaşlanma əlamətlərini gecikdirmək və orqanizmi uzun müddət cavan saxlamaq üçün daimi olaraq fiziki aktivliyi qoruyub saxlamaq da daxil olmaqla sağlam həyat tərzinin sadə qaydalarına riayət etmək kifayətdir. -a istinadən xəbə

.

Oruc tutarkən çox susamamaq üçün - Nə etməli?

Oruc tutarkən təxminən 15-16 saat susuz qalırıq. Düzgün qidalanmadıqda isə bu, qanın qatılaşmasına səbəb ola bilər. Ona görə imsakda və iftarda bəzi tədbirlər görmək lazımdır ki, çox susuzluq hiss olunmasın və qan qatılaşmasın. Bəs

.

Oruc tutanlar bunu etməsələr, qorxunc xəstəliklərə tutula bilərlər - XƏBƏRDARLIQ

Oruc tutmaqla il ərzində fasiləsiz işləyən orqanlara dinclik vermiş oluruq. İnsan bədəni oruc tutduğunu sonuncu yemək qəbulundan 8 saat sonra dərk edir. Çünki bağırsaqlar yeməyi bu müddət keçəndən sonra həzm edir. Növbət

.

Səhər yeməyindən sonra dişlərinizi fırçalamayın – SƏBƏB

İnsanların bir çoxu səhvən yeməkdən sonra dişləri fırçalamağın faydalı olduğuna inanır. Stomatoloq Maykl Mosli diş minasına zərər verməmək üçün səhər yeməyindən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamaqdan çəkinməyi tövsiyə edir

.

Pəhriz zamanı yeyə biləcəyiniz şirniyyatlar

Dietoloqlar pəhriz saxlayarkən hansı şirniyyatları istehlak etməyin düzgün olduğunu açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, tərkibində yağ olmayan şirniyyatlar istehlak etmək daha məsləhətlidir.  

turlar.az

sonxeber.az geyim şəkilləri gozel gorunmek maskalar qışa hazırlıq badımcan balıqqulağı xiyar tutması sandal ayaqqabilar kosmetika novruza aid hakisdalar oyunlar vətən həsrəti masqalar hakışdalar