Qara qarağat

Qara qarağatQara qarağat haqqında ümumi məlumat
Qara qarağat hündürlüyü 1,5-2 metrə qədər qalxa bilən qarağat kolunun meyvəsidir. Qarağat kolunun sarı-boz zoğları yayın sonlarına yaxın onların rəngi dəyişərək qəhvəyi olur.Qara qarağat yarpaqları beş ədəd üçbucağın birləşməsindən əmələ gələn formaya bənzəyir və kol budaqlarının üstündə sıra ilə düzülərək böyüyür. Onun saplaqları 12 sm uzunluğunda və xüsusi qoxuya malik olur. Saplaqlardan 7-9 mm ölçüdə açıq-bənövşəyi və ya çəhrayının boz çalarında olan çiçəklər açır. Qara qarağatın tünd bənövşəyi və ya qara rəngli giləmeyvələri olur. Qara qarağat may-iyun aylarında çiçək açır və iyun-avqust aylarında meyvələri yetişir.
Qara qarağata Rusiyanın, Azərbaycanın, Ukraynanın, Orta Asiya ölkələrinin əksər ərazilərində rast gəlmək mümkündür. O meşələrdə, düzənlik ərazilərdə, nəmişlik yerlərdə, bataqlıq kənarlarında, yol kənarlarında yabanı halda bitir.
Qara qarağatın yarpaqlarından, meyvələrindən, bəzi hallarda isə toxumlarından istifadə olunur.
Qara qarağatnın Tərkibi
Qara qarağat azkalorili giləmeyvələrdəndir. 100 qram giləmeyvədə 63 kKal var.
100 qram qara qarağatın qida dəyəri:
- Zülallar - 1 qr
- Yağlar - 0,4 qr
- Karbohidratlar - 7,3 qr
- Su - 83 qr
- Kalori - 63.
Qara qarağatın Xeyri
Qara qarağat vitamin küpüdür. Onun tərkibi C, B1, B6, B9, D, E, K, P, A vitaminləri, pektin, karotinoidlər, şəkər, təbii və fosfor turşuları,tanin maddələr, efir yağları, fosfor, dəmir və kalium duzları ilə zəngindir.
Qara qarağatın tərkibində C, E vitamini, fitonsidlər, maqnium, marqanes, gümüş, qurğuşun, kükürd və efir yağları var.
Təzə dərilmiş qarağat giləmeyvəsi əvəzolumaz vitaminlərlə doludur. Bu səbəbdən də avitaminozdan, mədə turşuluğunun az olmasından, mədə yarasından, bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə qara qarağat yemək çox faydalıdır.
Qara qarağat hemoqlobinin miqdarını artırmaq qabiliyyətinə malikdir. Bu məqsədlə 1:1:1 şəkər tozu, qara qarağat və qarabaşaq ununu qarışdıraraq bişirib az-az yemək lazımdır.
Qara qarağatdan orqanizmin tonusunu yüksəltmək, mübadilə prosesini yaxşılaşdırmaq, qanı təmizləmək, qan əmələ gətirmək, iltihab əleyhinə, iştahaçıcı məqsədlə qəbul edilir.
Bu giləmeyvə böyrəküstü vəzin, ürək-damar sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, şəkəri diabet xəstəliyinin əlamətlərini azaldır, limfa düyünlərində olan xəstəlikləri sağaldır, atereskleroz əlamətlərini aradan qaldırır.
Qan təzyiqi, arterial təzyiq, radiasiya zəhərlənmələri zamanı qara qarağatdan istifadə eləmək çox faydalıdır.
Qara qarağat yarpaqlarından dəmlənən çay çox ətirli və dadlı olur. Bu çayın tərkibi isə bioloji aktiv maddələr, tanin maddələri, efir yağları, vitaminlər və fitonsidlərlə zəngin olur.
Yarpaqlarının tərkibində olan C vitaminin miqdarı giləmeyvələrinin tərkibində olan C vitamininin miqdarından çoxdur. Bu səbəbdən də yarpaqlarının dəmləməsi iltihab əleyhinə, revmatizm əleyhinə, sidikqovucu və oirqanizmi təmizləyici təsirə malikdir. Qastrit, podaqra və ürək-damar xəstələrinin hər gün qara qarağat yarpaqlarından dəmlənmiş çay içmələri onlardakı xəstəliklərin əlamətlərinin azalmasına səbəb olur. Bu dəmləmə soyuqdəymə, bronxit, öskürmə zamanı da sağalmanı sürətləndirir.
Qara qarağat dəmləməsi baş ağrıları, yuxu pozğunluqları və nevroloji xəstəliklər zamanı sakitləşdirici təsir göstərir.
Qara qarağatın Ziyanı
Tromboflebit, mədə turşuıuğunun çoxluğu, mədə və onikibarmaq bağırsaq yarasından əziyyət çəkənlərə qara qarağatdan istifadə eləmək məsləhət görülmür. Qara qarağatın qara ciyər fəaliyyətini artırmağına baxmayaraq, hepatit xəstələrinə ondan istifadə eləmək məsləhət görülmür. Həddindən çox qara qarağat və ya onun yarpaqlarından hazırlanan dəmləmələrdən istifadə eləmək qanın laxtalanmasına səbəb ola bilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 944   Tarix: 26 yanvar 2023
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Yazda qəbul edilməli 4 ən vacib vitamin

Yaz aylarında orqanizmin dəyişən hava şəraitinə uyğunlaşması və immun sisteminin gücləndirilməsi üçün bəzi vitaminlər xüsusilə vacibdir. Bu dövrdə lazımi qidalanma ilə sağlamlığı qorumaq mümkündür. C vitamini (Askorbin turşusu)

.

Uşaqlar neçə yaşdan qəhvə içə bilər?

Böyüklər üçün faydalı hesab edilən bəzi qidalar uşaqlar üçün uyğun olmaya bilər. Məsələn, araşdırmalar göstərir ki, qəhvə şəkərli diabet, ürək xəstəlikləri, insult və demensiya riskini azalda bilər. Lakin bu, uşaqlar üçü

.

Beyinin pozulduğu yaş açıqlandı

Elm adamları beynin deqradasiyaya başladığı yaşı açıqlayıblar. . xəbər verir ki, amerikalı tədqiqatçılar iddia edirlər ki, orta hesabla 44 yaşında beynimiz və düşüncələrimiz pisləşməyə başlayır. Bunu 19 min nəfər arasınd

.

Hamiləlikdə körpənin inkişafına mane olan amillər hansılardır ?

Hamiləlik dövrü həm ana, həm də körpə üçün ən vacib və həssas dövrlərdən biridir. Bu müddət ərzində körpənin sağlam inkişafı üçün bəzi amillər önəmli rol oynayır. Lakin bəzi faktorlar körpənin sağlam böyüməsini və inkişafın

.

Asqıranda bədəni "tok" keçirirdi - Xəstəliyi BİLİNDİ

ABŞ-da asqıranda bədənində elektrik yaranmasından şikayətlənən çoxuşaqlı Stiv Lutzenhayzerin ağır xəstəliyə tutulduğu aşkarlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, xərçəng diaqnozu qoyulan məktəb müəlliminin hekayəsini "Today"

.

Beynin qocalmaması üçün üsullar - Alimlərdən tövsiyə

Elm adamları beynin qocalmasının qarşısını almaq və uzun müddət gənc qalmasını təmin etmək üçün yeni üsullar aşkar ediblər. Tədqiqatçılar beyin funksiyalarının yaşla əlaqədar olaraq zəifləməsini önləmək üçün bir neçə tədbi

.

COVID-19 və qripdən eyni vaxtda qoruyur - Yeni peyvənd hazırlandı

Kornek Universitetinin alimləri həm COVID-19, həm də qripdən uzunmüddətli qorunma təmin edən yeni bir peyvənd hazırladıqlarını açıqlayıb. xarici mediaya istinadla xəbə verir ki, yeni tədqiqat nəticələri "Science Advances"

.

Soğan yemək üçün 8 SƏBƏB

Soğanın insan orqanizminə faydaları elm tərəfindən təsdiqlənib. Bu tərəvəz antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir, xərçəngdən qoruyur, immunitet sistemini gücləndirir və ümumi rifahı yaxşılaşdırır.  "Çoxwellhealth.com"

.

Noxudu necə tez bişirmək olar?

Təcrübəli ev xanımları adətən noxudu bişirməzdən əvvəl 8-10 saat ərzində isladır, lakin bu proses çox vaxt aparır. Bəs gecədən islatmadan noxudu tez bişirmək mümkündürmü?. xəbər verir ki, əgər noxudu gecədən islatmadan te

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geymler 2025 toy makiyajlari qadin sayti bir yaşına qədər körpələrə qulluq veten haqda atalar sözləri gəlin qaynana ayaq dirnaqlarina qulluq balıq kurtlar vadisi dieta qoğalın nağlı atalar sozu