Qarğıdalının faydaları

Qarğıdalının faydalarıQarğıdalı qiymətli qida məhsuludur. 
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, tərkibindəki lif sayəsində qarğıdalı həzm sisteminin nizamlı işləməsinə kömək edir və qəbizlik kimi problemlərin qarşısını alır. Buna görə də qarğıdalı çəki problemi olan insanlar üçün əla qida seçimi ola bilər.
Qarğıdalıda bol olan karbohidratlar orqanizmə enerji verir və uzun müddət tox qalmağa kömək edir. Eyni zamanda qarğıdalı B qrupu vitaminləri, maqnezium, dəmir və fosfor kimi mühüm minerallarla zəngindir.
Xüsusilə qarğıdalıda lutein və zeaksantin kimi antioksidanlar var. Bu maddələr göz sağlamlığını qoruyur və yaşa bağlı göz xəstəlikləri riskini azaldır. 
Tərkibindəki sağlam yağlar xolesterin səviyyəsini tarazlayaraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər.
Qarğıdalı döş və qaraciyər xərçəngini yaranmasına səbəb olan şişlərin əmələ gəlməsininin qarşısını ala bilir.
Qarğıdalı çoxlu karbohidrat ehtiva edir.
Bundan əlavə, qarğıdalı dəri sağlamlığına da töhfə verir. Tərkibindəki C vitamini və antioksidanlar dərinin elastikliyini qorumağa və qocalma əlamətlərini gecikdirməyə kömək edə bilər.
Qarğıdalının faydaları bunlarla məhdudlaşmır. Digər mühüm üstünlükləri odur ki, immunitet sistemini gücləndirir, anemiyanın qarşısını alır və qan şəkərini tarazlaşdırmağa kömək edir. Bütün bu xüsusiyyətləri ilə qarğıdalı balanslı qidalanma proqramında əhəmiyyətli bir yer tutur.
Qarğıdalı tərkibindəki A vitamini və beta karoten sayəsində dəri sağlamlığını qorumağa kömək edir. Tərkibindəki E vitamini sayəsində dəri hüceyrələrini də qoruyur və bu hüceyrələrin çoxalmasını təmin edir. Qarğıdalıda olan Omeqa-3 və Omeqa-6 yağ turşuları saçların sağlam olmasında mühüm rol oynayır.
Bu qida qan təzyiqini lazımi səviyyədə saxlaya bilir, insult və infarkt kimi riskləri minimuma endirir. Beyin və sinir sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yaşlı insanlarda psixi xəstəliklərin inkişaf riskini azalda bilər, Alzheimer xəstəliyinə qarşı təsirlidir.
Qarğıdalı saçaqlarından çox faydalı müalicəvi və profilaktik çay hazırlanıb içilir. Qarğıdalı saçaqları sidikqovucu, ödqovucu, hepatit, bir çox uroloji xəstəliklər, sidik daşı xəstəliyi, müxtəlif qurd invaziyalarının müalicəsində geniş istifadə olunur. Rahatlaşdırıcı təsiri ilə xroniki yorğunluğa da yaxşı təsir göstərir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1262   Tarix: 10 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

turlar.az

makiyaj instagram kosmetoloq sac duzumleri tutmalar səyahət körpə gəzintidə qadın saytı kosmetika hekaye janri zehmet ve zinet hakışta arxadan olmag yumurta