Qarpız təbii sidikqovucu və ödqovucudur

Qarpız təbii sidikqovucu və ödqovucudurQarpız su (çəkinin 80%-nə qədər), fruktoza, saxaroza, mikroelementlər və təbii sellülozdan ibarətdir. Fruktoza qlyükozadan fərqli olaraq hətta şəkərli diabet xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlara heç bir mənfi təsir etmir.
Qarpızı təbii sidikqovucu adlandırırlar ki, o insan orqanizmini daxildən sözün tam mənasında "yuyur" və bu səbəbdən ürək, damar və oynaq xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlara çox faydalıdır.
Qarpız qara ciyər üçün çox xeyirlidir. Qarpız şirəsi qara ciyərə orqanizmdən toksinləri yuyub aparmaq üçün kömək edir.
Qarpızın tumları bağırsaqları qurdlardan təmizləyir.
Tərkibində maqnezium mikroelementinın miqdarına görə qarpız badamdan sonra ikinci yer tutur. Qidada maqneziumun xroniki çatışmazlığı təzyiqinin artmasına gətirib çıxarır.
Bundan əlavə maqnezium böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinin qarşısını  alır, bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qanda xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir və ödqovucu təsirə malikdir.
Maqneziumdan əlavə qarpız kalium elementi ilə də zəngindir. Kalium ürəyin normal fəaliyyəti üçün çox vacibdir.
Qarpızda dəmir mikroelementi da vardır. Bu səbəbdən qarpız qanazlığından əziyyət çəkən insanlara yaxşı kömək edir.
Arıqlamaq istəyənlər qorxmayaraq qarpız yeyə bilərlər. Qarpızda kalori az olduğuna baxmayaraq o, tez bir zamanda insanda toxluq hissi yaradır.
Bütün bu yaxşı xüsusiyyətlərə baxmayaraq düzgün seçilməmiş qarpız insanın səhhəti üçün əsl təhlükə ola bilər. Bunun səbəbi isə ondan ibarətdir ki, qarpız yetişdirilməsi zamanı tez-tez nitrat tərkibli gübrələrdən istifadə olunur. Bu nitratlar qarpızlarda yığılaraq insanların, xüsusən də uşaqların, orqanizmi üçün təhlükəlidir.
Qaydalara uyğun (yəni xeyirli) yetişdirilmiş qarpız seçmək üçün bizim məsləhətlərimizdən istifadə edə bilərsiniz:
- Qarpızı iyunda-iyulda yox, avqust - sentyabr aylarında almaq lazımdır.
- Yaxşı qarpız gün şüalarının altında parıldayır.
- Qarpızın üzərində çatlar və əzilmiş yerlər olmamalıdır. Bu zədələnmiş yerlərdən qarpıza təhlükəli mikroblar daxil ola bilər və bu mikroblar insanlarda kəskin bağırsaq infeksiyaları törədə bilərlər.
- Qarpız alanda heç bir halda onu kəsdirməyin.
- Qaprızın "quyruğu" sarı və bir qədər qurumuş olmalıdır, lakin tam quru olmamalıdır. "Quyruğu" olmayan qarpız almayın.
- Qarpızın üzərində sarı ləkənin olması onu sübut edir ki, qarpız tam və təbii qaydalara uyğun yetişib. Əgər belə ləkə çox yekə olarsa, deməli bu qarpıza gün şüaları çatmayıb və bunun dadı da yaxşı olmayacaqdır.
- Qarpız seçərək orta ölçüdə (5-7 kq) qarpızlara üstünlük verin.
- Qarpızı evə gətirdikdən sonra suya salın. Yaxşı dəymiş qarpız suyun üzərində üzəcək, dəyməmiş isə batacaq.
- Qarpızı yedikdən əvvəl yaxşı yumaq (sabunla da olar), qaynanmış su ilə yaxalamaq lazımdır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 864   Tarix: 14 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar qəbul olundu

Çiy dönər daşınması zamanı qanunvericiliklə nəzərdə tutulmuş baytarlıq sənədləri ilə müşayiət olunmalıdır. xəbər verir ki, bu, "Dönər emalına və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları"nın təsdiq edilməs

.

50 yaşdan yuxarı qadınlar üçün səhər yeməyi

Yaşlı insanlar üçün həkimlər yüngül və sağlam qidalarla zəngin olan proteinli səhər yeməyi seçməyi məsləhət görürlər. -a istinadən bildirir ki, 50 yaşından sonra pəhrizinizi nəzərdən keçirmək və həzmi dəstəkləmək, qırışları

.

Yediyimiz niyə "zəhər" olur?

Azərbaycanda göbələk yığma ənənəsi geniş yayılıb. İnsanların zəhərli gobələkləri tanımaması və ya düzgün bişirməməsi ölümə belə yol aça bilər. . Bəs göbələk seçərkən nələrə diqqət etməliyik?. Mövzu ilə bağlı -a qida ekspert

.

Tünd şokoladın 4 heyrətamiz sağlamlıq faydası

Mütəxəssislər iddia edir ki, qara şokoladın tərkibində çoxlu kakao qatıları var, minerallar və qoruyucu bitki birləşmələri ilə zəngindir. -a istinadən bildirir ki, qara şokoladın çoxlarının bilmədiyi faydaları var. Onlar

.

Diş çürüməsinin qarşısını belə alın

Elm adamlarının apardığı araşdırmalar göstərir ki, probiotiklə zəngin qidalar diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin riskini azaldır. Xüsusilə qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər ağızda faydalı bakteriyaların sayın

.

Qan damarlarını təmizləyən 7 məhsul

Arteriya sağlamlığınızın qeydinə qalmaq ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında və ürəyin normal fəaliyyətinin qorunmasında mühüm addımdır. Arteriyalar oksigenli qanın ürəkdən digər orqanlara çatdırılmasında əsa

.

İmmuniteti gücləndirən mürəbbə - qış xəstəliksiz keçəcək

Zoğal tərkibində yüksək C vitamini olan, antioksidanlarla zəngin meyvələrdən biridir. -a istinadla xəbər verir ki, bu meyvədən hazırlanan mürəbbə və cem səhər yeməyi üçün ideal seçim ola bilər. Ekspertlər bildirirlər ki

.

Broyler yumurtalarının zərərləri açıqlandı - XƏBƏRDARLIQ

Azərbaycanda toyuq əti gündəlik tələbat məhsulları sırasındadır. Toyuq ətini istehlak edənlərin çoxu broyler məhsullarına üstünlük verir. Çünki broyler toyuğu kənd toyuğundan - yəni kənar müdaxilə, xüsusi şərait, qida v

.

Daha çox yaşamaq üçün səhər bunları yeyin

Uzunömürlülüyə nail olmaq üçün günə təkcə orqanizmə faydası olmayan, həm də uzun illər sağlamlığa kömək edən qidalarla başlamaq vacibdir. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uzun və doyurucu bir həyat üçün səhər pəhriziniz

turlar.az

sonxeber.az qadin sayti geymler 2024 kosmetika mehsullari plov reseptləri manikür və pedikür keks reseptləri zorlama kosmetika veten haqqinda bayatilar nağıllar gunay lakonizim vətən həsrətinə aid bayatılar