Qarpız təbii sidikqovucu və ödqovucudur

Qarpız təbii sidikqovucu və ödqovucudurQarpız su (çəkinin 80%-nə qədər), fruktoza, saxaroza, mikroelementlər və təbii sellülozdan ibarətdir. Fruktoza qlyükozadan fərqli olaraq hətta şəkərli diabet xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlara heç bir mənfi təsir etmir.
Qarpızı təbii sidikqovucu adlandırırlar ki, o insan orqanizmini daxildən sözün tam mənasında "yuyur" və bu səbəbdən ürək, damar və oynaq xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlara çox faydalıdır.
Qarpız qara ciyər üçün çox xeyirlidir. Qarpız şirəsi qara ciyərə orqanizmdən toksinləri yuyub aparmaq üçün kömək edir.
Qarpızın tumları bağırsaqları qurdlardan təmizləyir.
Tərkibində maqnezium mikroelementinın miqdarına görə qarpız badamdan sonra ikinci yer tutur. Qidada maqneziumun xroniki çatışmazlığı təzyiqinin artmasına gətirib çıxarır.
Bundan əlavə maqnezium böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinin qarşısını  alır, bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qanda xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir və ödqovucu təsirə malikdir.
Maqneziumdan əlavə qarpız kalium elementi ilə də zəngindir. Kalium ürəyin normal fəaliyyəti üçün çox vacibdir.
Qarpızda dəmir mikroelementi da vardır. Bu səbəbdən qarpız qanazlığından əziyyət çəkən insanlara yaxşı kömək edir.
Arıqlamaq istəyənlər qorxmayaraq qarpız yeyə bilərlər. Qarpızda kalori az olduğuna baxmayaraq o, tez bir zamanda insanda toxluq hissi yaradır.
Bütün bu yaxşı xüsusiyyətlərə baxmayaraq düzgün seçilməmiş qarpız insanın səhhəti üçün əsl təhlükə ola bilər. Bunun səbəbi isə ondan ibarətdir ki, qarpız yetişdirilməsi zamanı tez-tez nitrat tərkibli gübrələrdən istifadə olunur. Bu nitratlar qarpızlarda yığılaraq insanların, xüsusən də uşaqların, orqanizmi üçün təhlükəlidir.
Qaydalara uyğun (yəni xeyirli) yetişdirilmiş qarpız seçmək üçün bizim məsləhətlərimizdən istifadə edə bilərsiniz:
- Qarpızı iyunda-iyulda yox, avqust - sentyabr aylarında almaq lazımdır.
- Yaxşı qarpız gün şüalarının altında parıldayır.
- Qarpızın üzərində çatlar və əzilmiş yerlər olmamalıdır. Bu zədələnmiş yerlərdən qarpıza təhlükəli mikroblar daxil ola bilər və bu mikroblar insanlarda kəskin bağırsaq infeksiyaları törədə bilərlər.
- Qarpız alanda heç bir halda onu kəsdirməyin.
- Qaprızın "quyruğu" sarı və bir qədər qurumuş olmalıdır, lakin tam quru olmamalıdır. "Quyruğu" olmayan qarpız almayın.
- Qarpızın üzərində sarı ləkənin olması onu sübut edir ki, qarpız tam və təbii qaydalara uyğun yetişib. Əgər belə ləkə çox yekə olarsa, deməli bu qarpıza gün şüaları çatmayıb və bunun dadı da yaxşı olmayacaqdır.
- Qarpız seçərək orta ölçüdə (5-7 kq) qarpızlara üstünlük verin.
- Qarpızı evə gətirdikdən sonra suya salın. Yaxşı dəymiş qarpız suyun üzərində üzəcək, dəyməmiş isə batacaq.
- Qarpızı yedikdən əvvəl yaxşı yumaq (sabunla da olar), qaynanmış su ilə yaxalamaq lazımdır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 991   Tarix: 14 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ölüb-ölməyəcəyini yoxlamaq üçün çoxlu burqer yedi, öldü - FOTO

Rusiyanın Orenburq şəhərində yaşayan fitnes məşqçisi və sosial şəbəkə fenomeni Dmitri Nuyanzin (Dmitrifit) sosial mediada həyata keçirdiyi sürətli çəkiartımı çelencindən sonra vəfat edib. -ın məlumatına görə o gündə 10 mi

.

Nə mal, nə qoyun... - Ən sağlam ət növü açıqlandı

Az yağ nisbəti, yüksək qida dəyəri və asan həzm olunması ilə diqqət çəkən keçi əti mütəxəssislərə görə ən sağlam ət seçimlərindən biridir. xəbər verir ki, Araşdırmalar göstərir ki keçi əti protein, dəmir və B12 vitamini baxımında

.

20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq

Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarma

.

Almaniyada 1000 manat olsa da, Azərbaycanda 3000-dir - Kosmetoloq və influencerlər icazəsiz satır

Azərbaycanda şəkərli diabet xəstələri üçün nəzərdə tutulan "Mounjaro" dərmanının estetik məqsədlərlə, xüsusilə arıqlama vasitəsi kimi istifadəsi ciddi təhlükə mənbəyinə çevrilib. . xəbər verir ki, preparat sosia

.

Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi

İngiltərədə aparılan genişmiqyaslı elmi araşdırma göstərib ki, gündəlik rasionda üç içkinin su, qəhvə və çayın balanslı şəkildə yer alması ölüm riskini azaldaraq ömrün uzanmasına ciddi təsir edir. Nəticələr xüsusilə Azərbaycand

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

Ziyansız kimi görünüb, zəhər saçan içkilər açıqlandı

ABŞ-li kardioloq Dmitri Yaranov illərlə tibbdə çalışdıqdan sonra bir daha heç vaxt dietik qazlı içkilərə toxunmayacağını açıqlayıb. xəbər verir ki, həkim "sıfır şəkər" ifadəsini qablaşdırma üzərindəki "ən böyü

.

Beyin 32 yaşa qədər yeniyetmə dövründə qalırmış

4 min nəfərin beyin hüceyrələri arasındakı əlaqələr araşdırılıb. xəbər verir ki, nəticələr beynin tək bir, hamar model üzrə inkişaf etmədiyini və daim dəyişdiyini göstərib. İnsan beyninin ömür boyu beş fərqli mərhələsi va

.

Boğazınız ağrıyanda bahalı dərmanlara pul verməyin - 2 qəpiklik çarə

Britaniyalı otolarinqoloq Nirmal Kumar boğaz ağrısını azaltmağa kömək edən sadə və gözlənilməz üsullar barədə danışıb. xəbər verir ki, onun tövsiyələri "Daily Mirror" nəşri tərəfindən yayımlanıb. Həkimin sözlərin

turlar.az

gozel gorunmek maskalar makiyaj instagram cinsi yaxinliq quru deri ucun maska yeməklər ariqlamaq ucun yasil cay kosmetika novruz xanim.az xanım az sağlamlığın sirleri statuslar