Qarpızdakı qorxulu təhlükə - bunu etmədən əsla yeməyin
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Yuyulmadan kəsilən qarpız salmonella kimi bakteriyalarla qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər
Yay aylarının ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri olan qarpızın yuyulmadan kəsilərək yeyilməsi, ciddi qida zəhərlənmələrinə səbəb ola bilər. Bu barədə Necmettin Erbakan Universiteti Tibb Fakültəsinin qastroenterologiya üzrə mütəxəssisi professor Dr. Ali Demir xəbərdarlıq edib.
Milli.Az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, Prof. Dr. Demir bildirir ki, qarpız tarladan süfrəyə gələnədək üzərində müxtəlif mikroorqanizmlər daşıya bilər. Ona görə də bu meyvənin təmiz və gigiyenik şəkildə istehlak edilməsi mühümdür:
"Qarpız bildiyimiz kimi tarladan birbaşa süfrəyə gələn məhsuldur. Dolayısıyla, tarlada olan bütün mikrobları daşıması mümkündür. Əgər tarlalar çirkli sularla sulanırsa, bu, mikroorqanizm çeşidini və təhlükəsini artırır. Qarpızın üzərində gram-müsbət və gram-mənfi bakteriyalar, o cümlədən tifo və salmonella kimi bakteriyalar ola bilər."
Demir əlavə edib ki, qarpızın qabığında çat və ya zədə varsa, ya da yuyulmadan kəsilirsə, bu bakteriyalar meyvənin içərisinə keçə bilər:
"Kəsərkən qarpızın xarici səthi təmiz deyilsə, bıçaq vasitəsilə bakteriyalar içəriyə keçə bilər. Bu da həmin bakteriyaların bağırsaq sisteminə keçməsinə səbəb ola bilər. İnsanların ən çox qorxduğu xəstəliklərdən biri olan salmonella isə ishal, hərarət və tifo ilə nəticələnə bilər."
Demir bildirib ki, qarpız kəsildikdən sonra ən qısa müddətdə istehlak edilməlidir:
"Əgər qarpız tam yeyilməyəcəksə və saxlanılacaqsa, üzəri hava keçirməyəcək şəkildə örtülməlidir. 1-2 gün ərzində mütləq yeyilməlidir. Əks halda, qarpız bakteriya mənbəyinə çevrilə bilər."
O, həmçinin əlavə edib ki, kənar hissəsinin hava keçirməyəcək formada bağlanması qarpızın xarab olmasının qarşısını ala və qoruyucu təsir göstərə bilər.
Milli.Az