Qarpızdakı qorxulu təhlükə - bunu etmədən əsla yeməyin

Qarpızdakı qorxulu təhlükə - bunu etmədən əsla yeməyinMütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Yuyulmadan kəsilən qarpız salmonella kimi bakteriyalarla qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər
Yay aylarının ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri olan qarpızın yuyulmadan kəsilərək yeyilməsi, ciddi qida zəhərlənmələrinə səbəb ola bilər. Bu barədə Necmettin Erbakan Universiteti Tibb Fakültəsinin qastroenterologiya üzrə mütəxəssisi professor Dr. Ali Demir xəbərdarlıq edib.
Milli.Az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, Prof. Dr. Demir bildirir ki, qarpız tarladan süfrəyə gələnədək üzərində müxtəlif mikroorqanizmlər daşıya bilər. Ona görə də bu meyvənin təmiz və gigiyenik şəkildə istehlak edilməsi mühümdür:
"Qarpız bildiyimiz kimi tarladan birbaşa süfrəyə gələn məhsuldur. Dolayısıyla, tarlada olan bütün mikrobları daşıması mümkündür. Əgər tarlalar çirkli sularla sulanırsa, bu, mikroorqanizm çeşidini və təhlükəsini artırır. Qarpızın üzərində gram-müsbət və gram-mənfi bakteriyalar, o cümlədən tifo və salmonella kimi bakteriyalar ola bilər."
Demir əlavə edib ki, qarpızın qabığında çat və ya zədə varsa, ya da yuyulmadan kəsilirsə, bu bakteriyalar meyvənin içərisinə keçə bilər:
"Kəsərkən qarpızın xarici səthi təmiz deyilsə, bıçaq vasitəsilə bakteriyalar içəriyə keçə bilər. Bu da həmin bakteriyaların bağırsaq sisteminə keçməsinə səbəb ola bilər. İnsanların ən çox qorxduğu xəstəliklərdən biri olan salmonella isə ishal, hərarət və tifo ilə nəticələnə bilər."
Demir bildirib ki, qarpız kəsildikdən sonra ən qısa müddətdə istehlak edilməlidir:
"Əgər qarpız tam yeyilməyəcəksə və saxlanılacaqsa, üzəri hava keçirməyəcək şəkildə örtülməlidir. 1-2 gün ərzində mütləq yeyilməlidir. Əks halda, qarpız bakteriya mənbəyinə çevrilə bilər."
O, həmçinin əlavə edib ki, kənar hissəsinin hava keçirməyəcək formada bağlanması qarpızın xarab olmasının qarşısını ala və qoruyucu təsir göstərə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 747   Tarix: 27 iyul 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qoxubilmə hissinin itməsi ciddi xəstəlik xəbərçisidir - Diqqət

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, qoxubilmə hissinin itməsi bəzən sadəcə soyuqdəymə və ya allergiya ilə bağlı deyil, ciddi xəstəliklərin və hətta ölüm riskinin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, tədqiqatlara əsasən

.

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

.

Təbiidir deyə günboyu içmək olmaz - Mədə, böyrək və qaraciyəri sıradan çıxara bilər

Bitki çaylarının təbii olması tamamilə təhlükəsiz olduğu mənasına gəlmir. xəbər verir ki, oyuqdəymə və qrip hallarının artdığı payız-qış aylarında immun sistemini dəstəkləmək məqsədilə bitki çaylarına maraq xeyli artır. Lakin

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

.

Ekstremal istilər orqanizmin qocalma sürətini üç dəfə artırır

Həddindən artıq isti hava yalnız narahatlıq yaratmaqla kifayətlənmir, bu, insan orqanizminin bioloji yaşlanma prosesini 2-3 dəfə sürətləndirə bilər. Honq Konq Universiteti alimlərinin son araşdırması bu narahatedici nəticən

.

Xoruldamaqdan əziyyət çəkirsiniz? Bu tövsiyələr rahat yuxu üçün sizə kömək edəcək

Xoruldamaq təkcə ətrafdakı insanlara narahatlıq yaratmır, həm də sizin yuxu keyfiyyətinizi azalda, dərin yuxuya keçidi çətinləşdirə bilər. Ancaq bu problemi azaltmaq və rahat yuxuya getmək mümkündür. xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Gündə bir qaşıq yemək lazımdır - Bədəni cavanlaşdırır, xəstəliklərdən qoruyur

Sağlam həyatın sirri bəzən elə öz mətbəximizdə gizlənir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik yeməklərdə istifadə etdiyimiz bəzi ədviyyatlar təkcə dad qatmaqla kifayətlənmir, həm də orqanizmi müxtəlif xəstəliklərdən qoruyur

.

Həftəsonları çox yatanda niyə daha yorğun hiss edirik? - Həkim açıqladı

Həftə sonları çox yatmaq sağlamığa zərər vurur. xəbər verir ki, bunu rusiyalı terapevt Anastasiya Ağayeva deyib. Terapevt insanların həftə sonları yuxusuz keçən iş günlərinin əvəzini çıxmaq üçün artıq yatmağa çalışmasını

.

Bu bitki təbii ağrıkəsicidir

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

turlar.az

geyim şəkilləri qaşların formalari maskalar milli yeməklər laylalar aksesuarlar intim seks kosmetika damla haxisdalar əqrəb intim vetene aid atalar sozu