Qarpızın inanılmaz faydaları - Tumları ilə birlikdə yeyin

Qarpızın inanılmaz faydaları - Tumları ilə birlikdə yeyinYay aylarının sevilən və sərinlədici meyvəsi olan qarpız ən çox tükətilən meyvələr sırasında yer alır. Su və şəkərdən ibarət olan qarpızın kalorisi və qida dəyəri olduqca zəngindir və doyuruculuğu yüksəkdir. Tərkibində bir çox vitamin və minerallar var.
Milli.Az medicina.az-a istinadən qarpızın faydalarını təqdim edir:
100 qram qarpız 30 kaloridir.
Su miqdarı çoxdur. 100 qram qarpızın təxminən 90 qramı sudur.
Protein və lif tərkiblidir.
Tərkibində folat, niasin, pantotenik turşusu var.
Piridoksin və tiamin komponentlərindən ibarətdir.
A ve C vitamini baxımından zəngindir.
E və B6 vitamini tərkiblidir.
Natrium, kalium və kalsium qaynağıdır.
Tərkibində maqnezium, manqan və sink var.
FAYDALARI
Gündəlik olaraq orqanizmin ehtiyac duyduğu və tükətməli olduğunuz C vitamini miqdarının 15%-ni 1 pors qarpız yeyərək qarşılaya bilərsiniz.
Qan təzyiqini salır. Piylənmə problemi olan insanlara tövsiyə edilir.
Likopen tərkibli qarpız sümüklərin sağlamlığını qoruyur. Yaş artdıqca görülmə tezliyi artan osxendrozun qarşısının alınması üçün təbii metod kimi qəbul edilir.
Qarpızın hamilələrə faydaları da çoxdur. Buna görə də gələcək analara qarpız tükətmələri tövsiyə olunur. Hamiləlik dövründə tez-tez rast gəlinən mədə yanması kimi problemlərə xeyirli olan qarpız həm də əl və ayaq şişməsinin qarşısını alır. Səhərlər daha çox rastlanılan ürək bulanması və əzələ kramplarını azaldır.
Çox bilinməsə də, qarpızın cinsi həyata da faydaları var. Xüsusilə qarpızın ağ hissələrinin cinsi istəyi artırdığı və cinsi enerji verdiyi bildirilir.
Çox zaman qarpız qabığının faydaları nəzərə alınmır və qarpızın özü istehlak edildikdən sonra atılır. Qarpız qabığının dəri üçün çox yaxşı bir təmizləyici və nəmləndirici olduğunu deyə bilərik. Xüsusilə qarpızın qabığının ağ hissələri ilə üzünüzə masaj edə bilərsiniz. Eyni zamanda iltihab önləyici özəlliklərə malikdir.
Qarpız tumlarının faydalarına gəldikdə isə ən təsirli xüsusiyyəti xolesterolu tarazlaşdırmasıdır. Qarpız istehlak edərkən tumları ilə birlikdə yeyilməsi məsləhət görülür. Qarpız tumları xolesterolu normada saxlayır və pis xolesterolu azaldır.
Lif mənbəyi olaraq bilinən qarpızın mədə üçün bir çox faydası var. İçindəki lif mədə və bağırsaq sistemini tənzimləyir. Qəbizlik və həzmsizlik kimi problemlərin qarşısını alır.
Tərkibindəki likopen xərçəngin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır.
Beynin sağlamlığını artırır, yaddaşı gücləndirir.
ZƏRƏRLƏRİ
Qarpızın hansısa zərəri və ya yan təsiri yoxdur. Lakin həddindən artıq istehlak bir sıra təsirlərə səbəb ola bilər. Böyrək xəstələri qarpız yeməzdən əvvəl həkimə müraciət etmələri tövsiyə olunur.
Bəs əks təsiri olmadığı halda, niyə mədəyə toxunur?
Mütəxəssislər, qarpızın 90% -dən çoxunun su olmasına görə şişkinliyə səbəb olduğunu bildirirlər. Bundan əlavə, qarpızın pendirlə yeyilməsi daha uyğundur. Çünki qan şəkərinin tarazlığın bu şəkildə qorunub saxlana bilər.
Qarpız necə seçilir?
Qarpız seçərkən sapağına baxın. Sapları yaşıl olanlar, tarladan yeni qoparıldıqları və yetişmədikləri deməkdir. Buna görə sapı quru olan qarpızlar yetişmiş və daha şirin olur. Qarpıza vuraraq tox bir səsin gəlib-gəlmədiyinə də baxa bilərsiniz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1408   Tarix: 10 iyun 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Qarsız qış sağlamlığımıza zərər vurur - Psixiatr

Tutqun hava və qar örtüyünün olmaması insanın psixi sağlamlığı üçün zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı psixiatr Aleksandr Semçenkov deyib. O bildirib ki, bu hallar səbəbindən səhərlər oyanmaq çətinləşir, apatiya v

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Bir qutu enerji içkisinin fəsadları

Enerji içkilərinin xüsusilə gənclər arasında geniş istifadə olunması həkimləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, cəmi bir qutu enerji içkisi belə orqanizmə ciddi təsirlər göstərə bilər.  xəbər verir ki, həkimləri

.

Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır

Alimlər elektron siqaret istifadəsinin ürək-damar sağlamlığı üçün ciddi risklər yaratdığını müəyyən ediblər. Aparılan elmi araşdırmalara görə, elektron siqaret istifadə edən şəxslərin infarkt keçirmə ehtimalı istifadə etməyənlərl

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

turlar.az

geyim seçimi hamiləlik geyim və ayaqqabılar balıq yağı balıqqulağı siqaret tergitmeyin asan yolu berguzar korel kosmetika pehriz insan novruza aid hakisdalar baldiz toy gecesı