Qaz yumurtasının faydaları

Qaz yumurtasının faydalarıQazlar əhliləşdirilən dövrdən indiyə kimi insanlar qaz yumurtasından istifadə edirlər. Qaz yumurtası neolit dövründən indiyə qədər insanların süfrələrində öz yerini tutur. Qaz yumurtası dietik qidalardan hesab edilir. Onun qida dəyəri isə toyuq yumurtasının qida dəyərindən qat-qat artıqdır. Qaz yumurtası toyuq yumurtasından böyük olur. Onun çəkisi 200 qrama qədər ola bilir. Bu yumurtanın qabığı çox bərk olur. Qaz yumurtasının qabığı bərk olduğuna görə onu 15 dəqiqə zəif odun üstündə qaynatmaq lazımdır. Qaynatmağa qoymazdan əvvəl isə onu axar suyun altında yumaq vacibdir. Qaz yumurtasının dadı onun yediyi qidalardan asılı olaraq dəyişə bilir. Qaz təzə otlarla nə qədər çox qidalanarsa, onun yumurtasının dadı bir o qədər yaxşı olur.
Necə saxlamalı?
Qaz yumurtasını 2-12* tempraturda və 85-90* nəmlikdə saxlamaq lazımdır.Bu şəraitdə saxlanılan yumurtalar uzun müddət öz təzəliyini qoruyub saxlaya bilir. Soyuducuya qoyan zaman yumurtanın üstü kirli olarsa o zaman onu yumaq və qurudub soyuducuya qoymaq lazımdır. İlk növbədə isə tamlığı pozulmuş qaz yumurtasını istifadə etmək lazımdır, çünki, çatlamış və ya qabığının tamlığı pozulmuş yumurta özündə müxtəllif bakteriyaların toplanmasına səbəb olur. Satiş məntəqələrində nadir hallarda qaz yumurtasına rast gəlinir. Buna görə də onu qaz fermalarından və ya qaz yetişdirən adamlardan almaq lazımdır.
100 qram qaz yumurtasının qida dəyəri:
- Zülallar - 13,9 qr
- Yağlar - 13,3 qr
- Karbohidratlar - 1,4 qr
- Su - 70,4 qr
- Kalori - 185 kKal.
Qaz yumurtasının tərkibində çoxlu miqdarda qidalandırıcı və keyfiyyətli maddələr var. Onun tərkibi K, D, E, A, K, B vitaminləri, kalium, kalsium, fosfor, maqnium, dəmir, kükürd və s. mikroelementlər var. Qaz yumurtasından istifadə eləmək beynin işini yaxşılaşdırır, zehni fəaliyyəti artırır, sidik ifrazı sisteminin işini sürətləndirir. Qaz yumurtasının tərkibində olan xüsusi maddələr orqanizmdə toksinlərin xaric olmasını sürətləndirir, damar divarlarında yığılan piy artıqlarının əriməsinə, yaddaşın və görmənin yaxşılaşmasına səbəb olur. Hamiləlik zamanı qaz yumurtası yemək doğulacaq uşağın beyninin və sinir sisteminin yaxşı inkişaf etməsinə səbəb olur. Qaz yumurasının sarı hissəsində nadir hallarda rast gəlinən lüten maddəsi var. Bu maddə ən güclü antioksidantlardan sayılır. Lüten maddəsi orqanizmin qocalmasının qarşısını alır və qocalma prosesini ləngidir.
Kosmetologiyada qaz yumurtasının tətbiqi
Kosmetologiyada qaz yumurtasından müxtəlif maskaların hazılrlanması zamanı istifadə edilir. Quru dəri üçün yumurta sarısı və təzə pomidordan hazırlanmış maska çox faydalıdır.Maskanı hazırlamaq üçün pomidor sürtkəcdən keçirilir və yumurta sarısı ilə qarışdırılır. Maska üzdə 15 dəqiqə saxlanılır və ilıq su ilə yuyulur.
Kulinariyada qaz yumurtasından müxtəlif qidaların hazırlanmasında istifadə olunur. Ondan mayonezli salatların, desertlərin, şirniyyatların hazırlanmasında istifadə edilir. Qaz yumurtasından ən çox qayğanaq hazırlanır. Suda bişmiş qaz yumurtasının da çox gözəl dadı olur. Blenderdə üyüdülmüş yumurta, soğan, pomidor, suxari, qoz qarışımından hazırlanmış omlet çox ləzzətli olur. Bunun üçün qarışımı yağlanmış tavaya töküb sobada bişirmək lazımdır.
Qaz yumurtasını zərərli xüsusiyyətləri
Qaz suda üzə bilən heyvanlardandır. Bu səbəbdən də onlar sudan salmonelyoz mikrobuna asanlıqda yoluxa bilirlər. Qaz salmonelyoz xəstəliyinə yoluxduqda onun yumurtasında da bu xəstəliyin əlamətlərinə rast gəlinir. Yaxşı bişməmiş qaz yumurtası ilə qidalandıqda mikrob asanlıqla orqanizmə daxil olub insanı yoluxdura bilir.
Qaz yumurtasının xüsusi qoxusu olur. Bu iyi xarab olmuş yumurta iyi ilə qarışdırmamaq lazımdır. Çünki xarab olmuş qaz yumurtası zəhərlənmənin baş verməsinə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1223   Tarix: 20 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kökəlmə başlayıbsa, bu vitamin çatışmır

Vitamin D çatışmazlığı artıq çəkiyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq və dietoloq Diana Erikanova bildirib. "Piylənməsi olan insanlarda vitamin D səviyyəsi normal bədən çəkisinə malik insanlarl

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Bu üsulla ömrümüz 150 il olacaq - yeni preparat

Çinin "Lonvi Biosciences" laboratoriyasının alimləri insan ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə artırmağa imkan verəcək yeni preparat hazırladıqlarını bildiriblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisləri

.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytu

.

Hindistanda 24 uşaq öskürək dərmanından öldü

Hindistanda son aylarda ən azı 24 uşaq öskürək əleyhinə "Coldrif" şərbətindən ölüb. xəbər verir ki, Tamilnad ştatının səhiyyə və dərman təhlükəsizliyinə cavabdeh məmurları şərbətin istehsalında istifadə olunan maddələri

.

Yanğında zərər görən uşaqlarda psixoloji problemlər: Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yanğın hadisələri yalnız fiziki təhlükə yaratmır, həm də uşaqların psixoloji dünyasında uzunmüddətli izlər buraxır. Xüsusilə binada böyüklərlə birlikdə olan uşaqlar bu cür fəlakətlər zamanı qorxu, çaşqınlıq və travma yaşay

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi

Ən sağlam və dietik ət növünün hansı olduğu uzun müddətdir müzakirə olunur. Mütəxəssislərin fikrincə, bu mövzuda lider dovşan ətidir. xəbər verir ki, xarici mənbələrin məlumatına əsasən, dovşan ətində zülalın miqdarı təxminə

turlar.az

kosmetik vasiteler qaşların formalari yay geyimləri 2025 bayatilar xinayaxdi ucun ayaqqabi ve cantalar ilk cinsi əlaqə virtual dərslər kosmetika uşaq şeirləri baldiz intim şəhid novruz bayramina aid