Qidalanmanın və maddələr mübadiləsinin pozulmaları – Qəhvənin mədə-bağırsağa təsirini bilsəniz, inanmayacaqsınız! Çox təəccüblənəcəksiniz!
Bir çoxları üçün imtina edilməzdir qəhvə... Hansımız demirik ki "Bir qəhvə içim də özümə gəlim " deyə... Yaxşı bu qədər sevilən, imtina edilməz arasında iştirak edən qəhvə bədənə dostdutmu, düşmənmı? Qəhvənin kafeinin sinir sistemini xəbərdar edir və dövranı canlandırır. SaqlamHeyat.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Köln Universitet Xəstəxanasında patoloq və toksikolog olaraq vəzifə yerinə yetirən Kuno Güttler bu sayədə beyindəki qan dövranının gücləndiyini, daha çox oksigen təmin edildiyini bu səbəblə adamın özünü daha dinc hiss etdiyini və bunun da adamın daha yaxşı düşünməsini təmin edə biləcəyini ifadə edir.
Güttler qəhvənin beyin damarlarını daraltıcı təsiri səbəbiylə yüngül migren ağrılarını da dindirebileceğini ifadə edir.
Yenə eyni səbəblə qəhvə istehlakına son verildiyində baş ağrılarının asılılıq səbəbiylə geri dönməsi vəziyyəti söz mövzusudur. Bu səbəblə bir çox elm insanı qəhvə istehlakının mənfi təsirlərinə qarşı xəbərdar. Birçok araşdırmacı və həkim böyrəküstü bezlərinin adrenalin istehsalını xəbərdar etdiyi üçün nizamlı qəhvə istehlakının bədəni davamlı stress altında saxladığı fikirindədir.
Qəhvənin faydaları və zərərləri mövzusunda indiyə qədər saysız araşdırma edilmişdir. Edilən bəzi araşdırmalara görə qəhvənin Tip 2 diabet riskini azaltması, Parkinson və Alzheimer xəstəliklərinə qarşı müəyyən bir nisbətdə qoruma təmin etməsi mümkündür.
MÜSBƏT təsirinin TƏK SƏBƏBİ
Qəhvənin müsbət təsirlərinin tək səbəbi isə içindəki Kafeininə deyil, eyni zamanda antioksidanlara söykənir. Çünki antioksidanlar orqanizmin çöldən aldığı hər cür zərərli maddəyə qarşı bir qoruma divarı vəzifəsini boynuna götürür.
Patoloq və toksikolog Kuno Güttler'e görə əlbəttə ki, bədənin öz antioksidan müdafiə etmə sistemi mövcuddur. Ancaq Güttler qəhvənin bu sistemi gücləndirici rol oynaya biləcəyini yazır.