Qışda bu qidalar yeyilməlidir

Qışda bu qidalar yeyilməlidirSoyuq qış aylarında orqanizmin immunitetini gücləndirmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün düzgün qidalanma mühüm əhəmiyyət daşıyır. Mütəxəssislər qış aylarında müəyyən qidalara üstünlük verməklə sağlamlığı qorumağın mümkün olduğunu bildirirlər.
Milli.Az bu barədə olan məqaləni sizə təqdim edir.
1. Vitaminlərlə zəngin meyvə-tərəvəzlər
Qışda immuniteti gücləndirmək üçün C vitamini ilə zəngin olan portağal, mandarin, kivi və qreypfrut kimi meyvələrə üstünlük verilməlidir. Eyni zamanda, brokoli, kələm və ispanaq kimi tərəvəzlər də orqanizmi lazım olan minerallar, vitaminlərlə təmin edir.
2. Zülal mənbələri
Bədəndə enerjini qorumaq üçün qışda zülalla zəngin qidalar, məsələn, balıq, toyuq, yumurta və paxlalı bitkilər menyuda olmalıdır. Xüsusilə yağlı balıqlar omeqa-3 ilə zəngin olduğu üçün immunitetin möhkəmlənməsinə kömək edir.
3. İsti və doyurucu şorbalar
Soyuq havalarda isti şorbalar orqanizmi qızdırmaqla yanaşı, sağlamlıq üçün də faydalıdır. Toyuq suyu, tərəvəzli və ya mərci şorbası həm doyurucu, həm də qidalandırıcıdır.
4. Qoz-fındıq və toxumlar
Fındıq, badam, qoz və çia toxumu kimi qidalar təkcə enerji mənbəyi deyil, həm də bədənin soyuğa qarşı müqavimətini artırır. Bu məhsullar sağlam yağlarla zəngin olduğu üçün qış aylarında xüsusi fayda verir.
5. Süd məhsulları
Kalsiumla zəngin olan süd, qatıq və pendir qış aylarında həm sümük sağlamlığı, həm də bağırsaq mikroflorasını qorumaq üçün vacibdir. Probiotik qatıq isə həzm sisteminin düzgün işləməsinə kömək edir.
6. Bal və zəncəfil
Qış xəstəliklərindən qorunmaq üçün bal və zəncəfili də qida rasionuna əlavə etmək tövsiyə olunur. Onlar iltihab əleyhinə təsir göstərir və bədəni isitməkdə faydalıdır.
7. Yetərli maye qəbulu
Qışda susuzluq hissi azalsa da, orqanizmi nəmləndirmək vacibdir. İsti çaylar, xüsusilə bitki çayları (nanə, çobanyastığı, zəncəfil çayı) qış aylarında həm bədəni isidir, həm də sağlamlığı qoruyur.
Qida mütəxəssislərinin tövsiyəsi
Qış mövsümündə təbii, emal olunmamış qidalara üstünlük verərək sağlam və balanslı qidalanmaq vacibdir. Bu, yalnız immuniteti gücləndirmir, eyni zamanda enerji səviyyəsini yüksək saxlamağa kömək edir. Sağlam qidalanma ilə qış aylarını xəstəliklərdən uzaq və enerjili keçirmək mümkündür. /baku.ws
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 694   Tarix: 31 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qazlı su içdikdə orqanizmdə nə baş verir?

Qazlı su içdikdə orqanizmdə bir sıra proseslər baş verir. Qazlı suyun tərkibində karbon dioksid (CO2) olduğu üçün bu, mədədə turşuluq yarada bilər. Bu turşuluq bəzi insanlarda həzmi asanlaşdırsa da, digərlərində qaz və y

.

İnsan hüceyrələrində "ölüm taymeri" aşkar edildi

ABŞ-nin Veyl Kornell Tibb Kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrə nüvələrinin ölçüsü onların ömrünü "ölçə" və insanın qocalmasının göstəricisi kimi xidmət edə bilər. e- -a istinadən xəbər veri ki, araşdırmanı

.

Qan şəkərini tarazlayan enerji deposu - pepinonun sirli möcüzəsi

Pepino meyvəsi, həm də "yerkökü melonu" və ya "narıncı badımcan" kimi tanınır. Bu tropik meyvə, təravətli və yüngül şirin dadı ilə məşhurdur və həm də sağlamlıq üçün bir çox faydalı xüsusiyyətə malikdir

.

Uşaqlar kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQ

İşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər. Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir. . xarici mediaya istinadla bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, he

.

Qışda bu qidalar yeyilməlidir

Soyuq qış aylarında orqanizmin immunitetini gücləndirmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün düzgün qidalanma mühüm əhəmiyyət daşıyır. Mütəxəssislər qış aylarında müəyyən qidalara üstünlük verməklə sağlamlığı qorumağın mümkü

.

Bayramdan sonra staliçni salatı neçə gün saxlamaq olar?

Bayramdan sonra hazırlanan "Staliçni" salatı (və ya rusiya salatı) soyuducuda saxlanıldıqda, düzgün şəkildə saxlanıldığı təqdirdə təxminən 3-4 gün ərzində təravətini qoruyub saxlayır. -ın təqdim etdiyi yazıda bununl

.

Maqnit qasırğası zamanı səhhətdə yaranan problemlərdən xilas edən altı TÖVSİYƏ

Hazırda Yerdə 5 ballıq şkala üzrə 4-cü sinif (G4) təyin edilmiş güclü maqnit fırtınası müşahidə olunur. Onun insanların, xüsusilə də meteohəssas və ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərin səhhətinə təsiri bir neç

.

Spirtli içkilər xərçəng yaradır - ABŞ-nin baş cərrahı

ABŞ-nin Baş Cərrahı spirtli içkilərin etiketlərində xərçəng riskinə dair xəbərdarlıq olmasını tələb edir. xəbər verir ki, ABŞ-nin Baş Cərrahı Vivek Murthy cümə günü etdiyi açıqlamada spirtli içkilərin istehlakının ən az

.

Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Gizli təhlükə

Mikrodalğalı soba yeməklərin tez və asan şəkildə qızdırılması üçün mətbəxdə əvəzolunmaz alət hesab edilir. Lakin bu cihazın gigiyenası və düzgün istifadəsi ilə bağlı tez-tez suallar yaranır. Mikrodalğalı soba bakteriyalar

turlar.az

sonxeber.az aksessuarlar sade makiyaj sekilleri hamiləlik psixoloq meslehetleri dini geyimler usaq otagi dizaynlari yoğun bağırsaq xəstəlikləri rus dilini öyrənək 2 ci dərs tut ağacı tutdudu fitat sanama baliq