Qızartmalar üçün hansı yağları seçməli: rus alim xəstəlik mənbəyi olan qidaları açıqladı

Qızartmalar üçün hansı yağları seçməli: rus alim xəstəlik mənbəyi olan qidaları açıqladıQızartmalar üçün kərə yağından istifadə etmək təhlükəli ola bilər.
Milli.Az bildirir ki, bu barədə Sputnik radiosuna müsahibəsində qastroenteroloq, dietoloq, tibb elmləri namizədi İrina Berejnaya bildirib.
Onun fikrincə, ən yaxşısı ərzaqları quru tavada, ya da qril şəklində qızartmaqdır. Amma çoxları bunu kərə yağında etməyə üstünlük verirlər. Əgər kərə yağını təzə-təzə yemək təhlükəsizdirsə, ondan məhsulların qızardılması üçün istifadə etməmək daha yaxşıdır.
"Təzə kərə yağı müəyyən miqdarda tamamilə təhlükəsizdir. O, həmçinin xolesterin mübadiləsinə təsir baxımından özünü doğruldur. Qızardılmış məhsullara gəldikdə, burada kərə yağını istifadə etməmək daha yaxşıdır. 70 dərəcədən yuxarı temperaturda bizim orqanizmimizə lazım olmayan və uzun müddət istifadə zamanı onkoloji xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikallar meydana çıxır", - deyə İrina Berejnaya xəbərdarlıq edib.
Dietoloq deyib ki, yeməkləri hazırlamaq üçün quyruq yağından istifadə edə bilərsiniz, amma bu da ən yaxşı seçim deyil.
"Quyruq yağı öz strukturuna görə çox maraqlı məhsuldur. Həmçinin xolesterin mübadiləsinə mənfi təsir göstərmir. Bundan yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilə bilər. Lakin uzun müddət istifadə edildikdə və yüksək temperaturda çox yüksək kalorili olacaq. Buna görə də eyni sərbəst radikalların meydana gəlməsi mümkündür. Ola bilsin, sərbəst radikallar kərə yağına nisbətdə daha az əmələ gələcək. Məhsulları zeytun yağında qızartmaq daha yaxşıdır, çünki bu, yüksək temperaturda sərbəst radikalların meydana gəlməsini təmin etməyən yeganə yağdır", - deyə dietoloq əlavə edib.
Xatırladaq ki, bu günlərdə həkim-dietoloq Andrey Bobrovski qafqazlıların uzunömürlülüyünün sirrinin manqalda bişmiş ətdə olduğunu demişdi. "Ətin qrildə və ya manqalda bişirilməsi ən dietik üsuldur. Digər üsullardan fərqli olaraq açıq manqalda bişirmə artıq yağları aradan götürür. Yağ bişdikdə əriyib axır. Tavada bişirilən zaman isə əksinə yağ yığılır və ətə hopur", - deyə Bobrovski bildirmişdi.
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1165   Tarix: 08 avqust 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yeməyi çox duzlamaq ömrü qısaldır?

Alimlər müəyyən edib ki, yeməyini əlavə olaraq duzlamaq vərdişi olanlar və hər qidanı az qala duzla yeyənlər, daha erkən ölüm riski daşıyır. -a istinadən bildirir ki, Tuleynsk universitetinin alimləri elmi araşdırma nəticəsind

.

Düzgün dişləməmənin təhlükələri açıqlandı

Düzgün dişləmə yalnız estetik deyil-həzm sağlamlığına birbaşa təsir göstərir. -a istinadən bildirir ki, həzm və düz dayanan dişlər arasındakı əlaqə haqqında diş həkimi Tatyana Sumtsova danışıb. Mütəxəssis, yeməyin hərtərəfl

.

Bu dişlər bizi xərçəng xəstəliyindən xilas edirmiş - BİLİRDİNİZMİ?

Dişlərə qulluq etmək xərçəngdən qoruya bilər. Ağızda təbii dişlər nə qədər çox olarsa, xərçəngin bəzi formalarından qaçmaq şansı o qədər yüksək olar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Şimali Karolina Universitetini

.

Şirin qəhvə və çay vərdişindən QURTULMAĞIN YOLU

Mütəxəssislərin fikrincə, qəhvə və ya çayda şəkərin çox olması orqanizmdə təhlükə yaradır. .   -a istinadən bildirir ki, hər şeydən əvvəl səhər çayınıza və ya günorta qəhvəsinə nə qədər şəkər əlavə etməyə alışdığınızı bilmə

.

Gecə az yatan insanların üzləşdiyi aqibət

Gecə normal yatmayanlar və yuxusuzluq problemi olanlar qəzəbli və hirsli olur. -a istinadən bildirir ki, tədqiqatçılar bir ay ərzində 202 kollec tələbəsinin gündəlik qeydlərini təhlil ediblər. İlkin nəticələr göstərib ki

.

45-60 yaşlı qadınlar qaraciyər piylənməsindən belə qurtulacaq

Sonqyunqvan Universitetinin (Cənubi Koreya) alimləri müəyyən ediblər ki, postmenopauza dövrünü yaşayan qadınlara dəri vasitəsilə estrogenin yeridilməsi onların qeyri-alkoqol qaraciyər piylənməsi xəstəliyi riskini azalda bilər

.

3 həftə şirniyyatsız qaldıqda nə baş verir? - İsrail alimlərindən şok

Cəmi 2-3 həftə şirniyyatı rasionundan çıxardıqda insanda nə baş verir?. Xüsusən şirniyyata alışmış insanlar israil alimlərinin bu kəşfini öz üzərlərində sınasalar yaxşı olar. -a istinadən bildirir ki, İsrail tibb universitetini

.

Faydaları ilə özünü təsdiq edən meyvə

Moruğun bir çox faydalı xüsusiyyətləri var. Son elmi araşdırmalar moruğun müxtəlif orqan və sistemlər üçün olan faydalarını növbəti dəfə təsdiqləyib. -a istinadən bildirir ki,moruğun tərkibində olan və ona spesifik, xoş qox

.

Bu su toksinlərdən təmizləyir

Yediyimiz qidalar nəticəsində bədənimizdə toksinlər yığılır. Bu toksinlərdən qurtulmaq isə sağlam həyat tərzi deməkdir. . axşam.az-a istinadən bildirir ki, amerikalılar toksinlərdən xilas olmaq üçün məşhur detoks içkisi ola

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli toy makiyajlari qaşların formalari otaq dizayni intim haqda xiyar tursusu qarın yağları kosmetika vətən həsrətinə aid bayatılar gulmeli hakista intim munasibetler oyunlar haxisda