Qızartmalar üçün hansı yağları seçməli: rus alim xəstəlik mənbəyi olan qidaları açıqladı

Qızartmalar üçün hansı yağları seçməli: rus alim xəstəlik mənbəyi olan qidaları açıqladıQızartmalar üçün kərə yağından istifadə etmək təhlükəli ola bilər.
Milli.Az bildirir ki, bu barədə Sputnik radiosuna müsahibəsində qastroenteroloq, dietoloq, tibb elmləri namizədi İrina Berejnaya bildirib.
Onun fikrincə, ən yaxşısı ərzaqları quru tavada, ya da qril şəklində qızartmaqdır. Amma çoxları bunu kərə yağında etməyə üstünlük verirlər. Əgər kərə yağını təzə-təzə yemək təhlükəsizdirsə, ondan məhsulların qızardılması üçün istifadə etməmək daha yaxşıdır.
"Təzə kərə yağı müəyyən miqdarda tamamilə təhlükəsizdir. O, həmçinin xolesterin mübadiləsinə təsir baxımından özünü doğruldur. Qızardılmış məhsullara gəldikdə, burada kərə yağını istifadə etməmək daha yaxşıdır. 70 dərəcədən yuxarı temperaturda bizim orqanizmimizə lazım olmayan və uzun müddət istifadə zamanı onkoloji xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikallar meydana çıxır", - deyə İrina Berejnaya xəbərdarlıq edib.
Dietoloq deyib ki, yeməkləri hazırlamaq üçün quyruq yağından istifadə edə bilərsiniz, amma bu da ən yaxşı seçim deyil.
"Quyruq yağı öz strukturuna görə çox maraqlı məhsuldur. Həmçinin xolesterin mübadiləsinə mənfi təsir göstərmir. Bundan yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilə bilər. Lakin uzun müddət istifadə edildikdə və yüksək temperaturda çox yüksək kalorili olacaq. Buna görə də eyni sərbəst radikalların meydana gəlməsi mümkündür. Ola bilsin, sərbəst radikallar kərə yağına nisbətdə daha az əmələ gələcək. Məhsulları zeytun yağında qızartmaq daha yaxşıdır, çünki bu, yüksək temperaturda sərbəst radikalların meydana gəlməsini təmin etməyən yeganə yağdır", - deyə dietoloq əlavə edib.
Xatırladaq ki, bu günlərdə həkim-dietoloq Andrey Bobrovski qafqazlıların uzunömürlülüyünün sirrinin manqalda bişmiş ətdə olduğunu demişdi. "Ətin qrildə və ya manqalda bişirilməsi ən dietik üsuldur. Digər üsullardan fərqli olaraq açıq manqalda bişirmə artıq yağları aradan götürür. Yağ bişdikdə əriyib axır. Tavada bişirilən zaman isə əksinə yağ yığılır və ətə hopur", - deyə Bobrovski bildirmişdi.
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1277   Tarix: 08 avqust 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

GMO-lu qidalara necə nəzarət olunmalıdır?

Bir neçə gün əvvəl Azərbaycan Qida Təhlükəsizlik Agentliyi tərəfindən 3 qənd məhsulunda kükürd dioksidin miqdarının normadan artıq olduğu müəyyən edilib. Eyni zamanda, İran İslam Respublikasından idxal edilən bəzi qida məhsullarıı

.

Ən yaxşı səhər yeməyi - Xolesterolu aşağı salır

Həftədə ən azı üç gün səhər yeməyi yemək ürəyiniz üçün faydalı ola və xolesterini aşağı sala bilər. . -ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, mütəxəssislər səhər yeməyini oyandıqdan sonrakı iki saat ərzində yeməyi tövsiy

.

Günorta və axşam yeməyi arasında ideal interval nə qədər olmalıdır?

Nahar və şam yeməyi arasında ideal interval 4-6 saat olmalıdır. Bu, düzgün həzm, sabit enerji səviyyəsi və sağlam metabolizmi təmin edir. e- -a istinadən xəbər verir ki, yeməklər arasındakı fasilə çox qısa olarsa, həzm ta

.

Bu 5 qidanı pəhrizinizə daxil edin - Yaddaşı gücləndirir

Yaddaşın gücləndirilməsi və beyin funksiyalarının yaxşılaşdırılması üçün sağlam qidalanma çox önəmlidir. xəbər verir ki, aşağıda sadalanan 5 qida beyninizi gücləndirə və yaddaşınızı inkişaf etdirə bilər:. Qoz: Omega-3 ya

.

Kilosu 1 manata satılır, üzünə baxan yoxdur - Nə qədər tıxanmış damar varsa, hamısını açır

Qara yerkökü yüksək qida dəyəri və sağlamlıq üçün faydaları ilə tanınır. Uzun müddət gözardı edilən bu tərəvəz əslində insan orqanizmi üçün şəfa mənbəyidir. xəbər verir ki, qara yerkökü güclü antioksidan olan antosiyaninlərl

.

Bu peşədə işləyənlər ağır xəstəliyə tutula bilər

Alimlər peşə sahibləri və tutulduğu xəstəliklərlə bağlı araşdırma aparıblar. xəbər verir ki, onlar 421.899 ingilis və Amerikalının iştirak etdiyi məlumatları incələyiblər və maraqlı nəticələr əldə ediblər. Araşdırmaya görə DEH

.

Bu səhər yeməkləri uşaqlarda xəstəliklər yarada bilər

Səhər yeməyi uşaqların günə enerjili başlaması üçün vacibdir, lakin bəzi qidalar onların sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Valideynlər diqqətli olmalıdır, çünki bəzi səhər yeməkləri obezlik, diabet, diş çürüməsi v

.

Həkimlər qrip olanda bunu edirlər: Mütəxəssis açıqladı

Qrip hər il milyonlarla insana təsir edən bir virusdur və sağlamlığımızı qorumaq üçün bəzi sadə tədbirlər görmək vacibdir. e- -a istinadən xəbər verir ki, həkimlər tövsiyə edir ki, qrip zamanı simptomlar tamamilə keçməyən

.

Gözəllik salonunda saç yudurtmağın gizli sağlamlıq riski var imiş

Gözəllik salonlarında və bərbərlərdə saç yumağın sağlamlıq risklərinə səbəb ola biləcəyi açıqlanıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, Westminster Universitetindən nevroloq Maria Aşioti, "gözəllik salonu insult sindromu"

turlar.az

sonxeber.az həkim məsləhəti hamilelikde qidalanma kosmetik vasiteler xınayaxdı hakışta usaqlarda angina hamilə geyimləri qish geyimleri kondom nedir novruz bayramına aid bakışta bedii edebiyyat damla salam