Sağlam qalmaq istəyirsinizsə, hər gün yeyin

Sağlam qalmaq istəyirsinizsə, hər gün yeyinPayız mövsümü bədənimizin təbii olaraq immunitetə və enerji mənbələrinə daha çox ehtiyac duyduğu bir dövrdür. Bu mövsümdə təzə göyərti yeməyin sağlamlıq baxımından bir çox faydası var. Göyərtilər tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla orqanizmimizi dəstəkləyərək həm qışa hazırlayır, həm də sağlam qidalanmanı təmin edir.
Milli.Az payızda göyərti yeməyin faydalarını təqdim edir:
İmmuniteti gücləndirir
Payızda hava dəyişiklikləri xəstəliklərin artmasına səbəb ola bilər. Tərkibində C, E və A vitaminləri ilə zəngin olan ispanaq, cəfəri və şüyüd kimi göyərtilər bədənin müdafiə mexanizmini gücləndirir. Xüsusilə C vitamini, orqanizmi soyuqdəymə və qripdən qoruyur.
Dəri sağlamlığını qoruyur
Payızın quru havası dərinin nəmliyini itirməsinə səbəb ola bilər. Göyərtilərdə olan beta-karoten və antioksidantlar dərini qoruyur, qocalma prosesini ləngidir və daha sağlam görünüş bəxş edir.
Həzm sisteminə yardımçı olur
Göyərtilərdəki liflər həzm sistemini tənzimləyir, bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırır və qəbizlik problemlərinin qarşısını alır. Xüsusilə vəzəri və ispanaq kimi göyərtilər həzmi asanlaşdırır və mədə-bağırsaq sisteminə müsbət təsir edir.
Enerji verir və yorğunluğu azaldır
Payızda yaranan mövsümi yorğunluq hissini azaltmaq üçün göyərti ideal qidadır. Fol turşusu, maqnezium və dəmir kimi minerallarla zəngin olan göyərtilər bədənə enerji verir, qan dövranını yaxşılaşdırır və əhval-ruhiyyəni yüksəldir.
Arıqlamağa yardım edir
Göyərtilər az kalorili, lakin qidalı olduqları üçün arıqlamaq istəyənlər üçün mükəmməl seçimdir. Eyni zamanda, yüksək su tərkibi bədəni nəmli saxlayır və toxluq hissini artırır.
Xroniki xəstəliklərin qarşısını alır
Göyərtilərdəki antioksidantlar orqanizmi sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur. Bu, ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və bəzi xərçəng növlərinin
riskini azaldır.
Payızda hansı göyərtilər yeyilməlidir?
Payızda xüsusilə cəfəri, keşniş, şüyüd, ispanaq,vəzəri və turp yarpağı kimi göyərtilər mövsüm üçün ideal seçimdir. Bu göyərtiləri çiy şəkildə salatlarda, yaxud bişmiş şəkildə yeməklərdə istifadə etmək olar. Amma göyərtiləri çiy halda yemək orqanizm üçün daha faydalıdır.  /yenisabah.az/
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 768   Tarix: 06 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Karnitin zərərlidir?

Karnitin ümumiyyətlə təhlükəsiz hesab edilən və bədəndə təbii olaraq sintez olunan bir maddədir. xəbər verir ki, o əsasən yağların enerji kimi istifadə olunmasına kömək edir və qida əlavəsi kimi xüsusilə idmançılar və arıqlama

.

"Çox qorxuludur, özləri bilərəkdən yaydılar"

"Adamları öldürmək, məhv etmək üçün həmin xəstəliyi meymundan insana yeridiblər". bildirir ki, bunu moderator.аz-a açıqlamasında Azərbaycan Tibb Universitetinin dosenti, fizioloq, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Rəşi

.

Ev heyvanı saxlayanlar, DİQQƏT: Virus var

ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) ev heyvanlarının qidasında istifadə edilən işlənməmiş məhsulların quş qripi (H5N1) virusu ilə çirklənməsi barədə ciddi xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, CNN-in məlumatına görə, ABŞ-ın Oreqo

.

Bu şəxslərə banan yemək olmaz - XƏBƏRDARLIQ

Banan faydalı olsa da, bəzi insanlar üçün zərərli və ya məhdudiyyətli ola bilər. Kimlərə banan yemək olmaz və ya ehtiyatlı olmaq lazımdır?. təqdim edir:. Şəkərli Diabet Xəstələri. Banan təbii şəkər və karbohidrat baxımında

.

Xəstəlik tüğyan edir: Azərbaycanda qapanma olacaq?

Bir müddətdir ki, ölkədə xəstəlik tüğyan edir. Artıq vəziyyət kifayət qədər ciddiləşib. Virus artır, xəstə sayı çoxalır. Bu isə insanlarda narahatlıq yaradır. Bəs bunun çıxış yolları nədir? Yaxın zamanda qapanmaya gedilə

.

Kilosu 1 manata satılır, üzünə baxan yoxdur - Nə qədər tıxanmış damar varsa, hamısını açır

Qara yerkökü yüksək qida dəyəri və sağlamlıq üçün faydaları ilə tanınır. Uzun müddət gözardı edilən bu tərəvəz əslində insan orqanizmi üçün şəfa mənbəyidir. xəbər verir ki, qara yerkökü güclü antioksidan olan antosiyaninlərl

.

Qəhvə dənələrindəki gözlənilməz qonaqlar: Mikroskopik tarakan izləri

Qəhvə bütün dünyada insanların sevimli içkisidir. Bəzi şəxslər üyüdülmüş qəhvə, bəziləri isə özləri hazırlayıb içməyə üstünlük verir. Amma qəhvə ilə bağlı son günlər dünyada elə açıqlamalar edilir ki, bu kofe sevənlər üçü

.

Tünd şokoladın bilinməyən zərərləri - XƏBƏRDARLIQ

Tünd şokolad tərkibindəki yüksək antioksidanlar, maqnezium, dəmir və digər qida maddələrinə görə uzun müddət sağlam məhsul kimi şöhrət qazanıb. . -ın məlumatına görə, şokoladın istehlakı ürək-damar sağlamlığı, əhval-ruhiyyəni

.

Qaraciyərə zərər verən 5 pis vərdiş: Hər kəs bilmədən edir

Qaraciyər bədənin həyati funksiyalarını yerinə yetirən vacib orqandır, lakin bəzi pis vərdişlər zamanla onun zədələnməsinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu vərdişlər aşağıdakılardır:. Həddindən artıq alkoqol istifadəsi: Spir

turlar.az

sonxeber.az maskalar gözəllik məhsulları makiyaj instagram qadın xəyanət veremum toxunma geyimlər kitayski roza gozde olar səməd vurğun ağır itki şəkərbura maraqli hakistalar