Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət

Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqətSiz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər.
Milli.Az-ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, alimlərin yeni araşdırması buna aydınlıq gətirib.
Saqqız haqqında nə məlum olub?
Yaxınlarda dərc olunan tədqiqat elm dünyasında əsl rezonans doğurub və bir çox insanı bu "zərərsiz" vərdişin sağlamlıq riskləri barədə düşünməyə vadar edib. Amerikalı alimlərin rəhbərlik etdiyi tədqiqat qrupu ilk dəfə olaraq müxtəlif saqqız növlərinin çeynənməsi zamanı buraxılan mikroplastiklərin miqdarını ölçüb. Onlar 10 məşhur saqqız markasını analiz ediblər - 5-i sintetik əsaslı, 5-i isə "təbii" kimi təqdim olunanlar. Pilot eksperimentdə könüllülər 2-dən 20 dəqiqəyə qədər fərqli müddətlərdə bu saqqızları çeynəyiblər - adi istifadəni imitasiya edərək.
Nəticələr necə əldə olunub?
Eksperiment zamanı iştirakçıların ağız suyundan nümunələr götürülüb. Nümunələr müasir analiz metodları ilə öyrənilib, o cümlədən:
FTIR infraqırmızı spektroskopiya
Smartfon vasitəsilə mikroplastiklərin sayılması üçün xüsusi üsul
Bu innovativ yanaşma sayəsində tədqiqatçılar təkcə mikroplastiklərin mövcudluğunu deyil, həm də onların miqdarını və tərkibini dəqiq müəyyən edə biliblər.
Təəccübləndirici nəticələr
Hər 1 qram saqqızdan təxminən 637 milyon mikroplastik hissəcik ifraz olunur!
Bu hissəciklərin 94 faizi ilk 8 dəqiqə ərzində çıxır
Bu o deməkdir ki, bir neçə dəqiqə ərzində yüz milyonlarla mikroskopik plastik hissəciyi uda bilərsiniz
Daha maraqlısı odur ki, "təbii" saqqızlar və sintetik olanlar arasında ciddi fərq aşkarlanmayıb (statistik əhəmiyyət yoxdur, P> 0.8). Analiz zamanı aşkarlanan plastiklər arasında ən çox polietilen və polipropilen daxil olan poliolefinlər rast gəlinib - bu maddələr plastik qablaşdırmalarda geniş istifadə olunur.
Mikroplastiklərin təhlükəsi nədədir?
Tədqiqatçılar bildirirlər ki, müasir dünyada biz hava, su, torpaq və qida vasitəsilə daim mikroplastiklərə məruz qalırıq. Bu araşdırmanın məqsədi saqqızın daha bir potensial mikroplastik mənbəyi olduğunu sübut etmək idi. Alınan göstəricilər "plastik yükümüzü" anlamaq üçün mühüm addımdır.
Əlavə risk - ksilitol
Alimlər, həmçinin şəkər əvəzedicisi kimi istifadə olunan ksilitolun bəzi insanlarda qıcıqlanmış bağırsaq sindromu və köp kimi mədə-bağırsaq narahatlıqlarını gücləndirə biləcəyini də qeyd ediblər.
Nəticə
Saqqız yalnız ağız qoxusunu gizlədən və ya dişləri məşğul edən bir vasitə deyil - o, həm də mikroplastiklərlə dolu, sağlamlıq üçün potensial təhlükəli bir məhsula çevrilə bilər. Hələ ki bu sahədə uzunmüddətli insan araşdırmaları azdır, lakin nəticələr artıq ehtiyatlı olmağa əsas verir. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 871   Tarix: 19 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

turlar.az

qadin dunyasi qis geyimləri 2025 geyim seçimi elme aid atalar sozu kekslər mantı reseptleri bilincik resepti kosmetika tapmacalar üzeyir hacıbəyli uşaq nece olur kökəlmək üçün xeyanet