Səhər yeməyinə bunları yemək faydalıdır

Səhər yeməyinə bunları yemək faydalıdırBütün gündəlik əhvalımız səhər yeməyindən asılıdır, buna görə səhər günə gözəl başlamaq çox vacibdir.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, həkimlər maqnezium, lif, kalium və kalsium kimi maddələrlə zəngin qidalar seçməyi və şəkər çox olan qidalardan çəkinməyi məsləhət görürlər. Ən azı 300-350 kalori olan balanslı bir səhər yeməyi sağlam qidalanma hesab olunur və bütün günü enerji üçün kifayət edir. Şəkərsiz süd məhsulları, bütün növ dənli bitkilər, tərəvəz və meyvələrə üstünlük vermək daha yaxşıdır.
Səhər qəbul etdiyiniz qidaların bəziləri haqqında bilmədiklərinizi sizə təqdim edirik.
Yulaf yarması ən yaxşı səhər yeməyi seçimlərindən biridir. Bütün taxıllar kimi yulaf yarması da lif, bitki mənşəli protein, B vitaminləri və minerallar, o cümlədən dəmir, kalsium və maqnezium ilə zəngindir. Yulaf yarması xolesterolu normallaşdıran beta-qlükan sayəsində ürək xəstəlikləri riskini azaldır.
Yumurta
Yumurtalarda A, D və B12 vitaminləri var. İki böyük yumurtada, tələb olunan gündəlik dozanın 50% -dən çoxu var. Bu da yaddaşa və əhval-ruhiyyəyə müsbət təsir göstərir. Bir yumurtada orqanizmimizdə dəri, qan və sümüklər üçün zəruri olan təxminən 8 qram protein var. Bundan əlavə yumurta bütün taxıllar, pomidor, eləcə də brokkoli və göbələk ilə yaxşı gedir. Bunlarla da səhər yeməyi bişirə bilərsiniz.
Şirinləşdirilməmiş süd məhsulları, maddələr mübadiləsini gücləndirən protein və faydalı probiyotiklərlə doludur.
Fol turşusu və B6 vitamini sayəsində bananlar serotonin istehsalına və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edir. Normal səhər yeməyi üçün, yulaf yarmasına banan və bir qaşıq kətan toxumu əlavə etməyi məsləhət görürük.
Qara çay və ya qəhvənin tərkibində şişkinliyi azaldan antioksidanlar və kofein var. Ama bu içkilərə şəkər əlavə etməmək mütləqdir.
Yağlı latte, səhər yeməyi sevməyənlər üçün əla vasitədir. Böyük bir fincan latte təxminən 13 qram proteinə malikdir, eyni zamanda çox miqdarda süd səbəbindən kalsium və kalium ehtiva edir.
Dənli bitkilər orqanizmi antioksidanlarla təmin edir. Kalsium, maqnezium, sink və dəmir kimi minerallarla da zəngindir. Bundan əlavə, B vitamini bədənə lazımi enerji verir.
Avokadolar ürəyin "dostu"yağlar, bol miqdarda su və liflərlə zəngindir. Bu birləşmə uzun müddət doyma hissi yaradır.
Fındıq və fıstıq yağı da ürək üçün faydalı olan doymamış yağlarla zəngindir və xroniki xəstəliklər riskini azaldır.
Giləmeyvə qan damarlarını qoruyur və qan dövranını artırır. Bir stəkan qarağatın tərkibində təxminən 9 qram lif və tövsiyə olunan gündəlik C vitamini normasının 50% -i var.
Pendir
Çox miqdarda protein ehtiva edir. Bundan əlavə, süd məhsulları kalsium, kalium və maqneziumla zəngindir, bu da şişkinliyi azaldır və qan təzyiqini normallaşdırır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1230   Tarix: 25 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qan donorluğunun psixi sağlamlıq üçün FAYDALARI

14 iyun Ümumdünya Qan Donoru Günü kimi qeyd edilir. Qan donoru olan insanlar emosiyalar və psixi sağlamlıq sahələrində müsbət dəyişikliklər yaşamağa başlayırlar.   -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər donorluqdan sonr

.

Günvurmadan belə qoruna bilərik - ! Diqqət

Havanın yüksək hərarəti bəzən orqanizmdə müəyyən fəsadlara, o cümlədən günvurmaya səbəb olur. Günvurma  ətraf mühitin təsiri nəticəsində bədən hərarətinin həddindən artıq qızması və kəskin ağır vəziyyətin yaranmasıdır. B

.

Şokoladla arıqlamaq mümkündür? – Mənfi və müsbət tərəfləri

Dietoloqlar şokolad pəhrizi ilə istənilən qadının cəmi bir həftə ərzində 5 kiloqrama qədər artıq çəkidən qurtula biləcəyini iddia edir.   -a istinadən bildirir ki, üstəlik bir kiloqram elə pəhrizə başladıqdan sonra bir gü

.

Kefir bu xəstəliklərin qarşısını ala bilər - HƏKİM

Kefir təkcə dadlı deyil, həm də bir çox müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olan sağlam pəhriz içkisidir. Gündəlik kefir istehlakı bədəndə müsbət dəyişikliklər edə bilər. .   -a istinadən kefirin gündəlik istehlakının müsbət tərəflərin

.

Sürücülərin DİQQƏTİNƏ: İsti havada bəzi qidalardan imtina edin

İsti yay günlərində sürücülər orqanizmlərini həddindən artıq isinmədən qorumaq üçün bəzi qidalardan imtina etməlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı dietoloq və terapevt Antonina Savolyuk bildirib. Onu

.

Qarpızı kəsəndə bu baş verirsə... - Zəhərlidir, yeməyin

Qarpız ən çox istehlak edilən yay meyvələrindən biridir. Həm sağlam, həm də təravətləndirici qida olan qarpız xüsusilə yüngül qəlyanaltı istəyənlər üçün ideal meyvə kimi tanınır. Ancaq hər yay qarpızdan zəhərlənmələr ba

.

Səhərlər bu mürəbbəni yeyənlər xəstəlik üzü görmür - İmmuniteti gücləndirir

Zoğal tərkibində yüksək C vitamini olan, antioksidanlarla zəngin meyvələrdən biridir. -a istinadən xəbər verir ki, bu meyvədən hazırlanan mürəbbə və cem səhər yeməyi üçün ideal seçim ola bilər. Ekspertlər bildirirlər ki

.

Xərçəngə səbəb olan 10 qida

Qidalanma vərdişləri nəzərə alınmazsa, xərçəng riskinin artması qaçılmaz ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bədənimizdə hər gün əmələ gələn sərbəst radikallar DNT-mizi zədələyə və xərçəng riskini artıra bilər. Antioksidantlarl

.

"Çips ürək xəstəliklərinə, xərçəngə yol açır" – XƏBƏRDARLIQ

Xəbər verdiyimiz kimi iyunun 8-də Bakı şəhəri, Qaradağ rayonunun Qobustan qəsəbəsi, Yeni Yaşayış massivində 2020-ci il təvəllüdlü Cavadzadə Turqutun qəfil halı pisləşib. Lakin həkimlərin bütün səylərinə baxmayaraq uşağı

turlar.az

sonxeber.az sac duzumleri donlar 2024 qaşların formalari quru yeməklər balaca qablarda keks gavalinin xeyri cennet almasi murebbe kosmetika rus dilini öyrənək salam hakisdalar haqisda layla