Şəkər bu problemə yol açır - ARAŞDIRMA
Amerikalı alimlər yüksək şəkərli qidaların bağırsaq mikrobiomunun pozulmasına səbəb olduğunu müəyyən ediblər.
Milli.Az xəbər verir ki, nəticələr "Science Translational Medicine" jurnalında dərc edilib.
Yaralı kolit kimi iltihablı bağırsaq xəstəliyindən dünyada 3,5 milyon insan əziyyət çəkir. İltihablı bağırsaq xəstəliyi özünü şiddətli ishal, qarın ağrısı ilə göstərir və xüsusilə Qərb ölkələrində geniş yayılıb. Tədqiqatlar göstərir ki, bu xəstəliyin uşaqlar arasında yayılması 1980-ci illərdən bəri durmadan artır. Bir çox alimlər bu xəstəliyin geniş yayılmasının əsas səbəbini yüksək şəkərli və kalorili qidaları özündə ehtiva edən Qərb pəhrizində görür.
Dallasdakı Texas Universitetinin Cənub-Qərb Tibb Mərkəzindən Şahanşah Xanın rəhbərlik etdiyi amerikalı bioloqlar siçanlar üzərində laboratoriya təcrübələri aparıb. Məlum olub ki, yüksək şəkərli qidalarla bəslənən gəmiricilər bağırsaq iltihabına daha çox həssasdılar.
Yüksək şəkərli qida qəbul etdikdən üç gün sonra siçanların bağırsaqlarında iltihabi proseslər başlayıb. Müəlliflər şəkərlərin bağırsaq mikrobiomunun tərkibini dəyişdirdiyini aşkarlayıblar. (publika.az)
Milli.Az









Ömrü uzadan 10 qida açıqlandı - Daim yeyənlər həkimə getmir
Beyni məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirik
Boğazınız ağrıyanda bahalı dərmanlara pul verməyin - 2 qəpiklik çarə
Xəzər Süleymanlı bu radioda aparıcılıq edəcək
Oksana bu teatrda çalışacaq
Hər 45 dəqiqədən bir oturmağa ara vermək lazımdır: Hərəkətsiz bədəndə nələr baş verir?
3-3-3 üsulu ilə insomnia olub-olmadığınızı test edin
Çox səhvlərim olub, peşmanam' - Şəbnəm
8 saatdan az yatanlara xəbərdarlıq
Türk kişiləri yaraşıqlılığa görə dünya ikincisi oldu
Elvin Babazadənin ailəsinə ağır itki