Şəkərlə bağlı miflər: Şirin yalan, yoxsa acı həqiqət?

Şəkərlə bağlı miflər: Şirin yalan, yoxsa acı həqiqət?Çox vaxt verdiyimiz qərarlar aldığımız məlumatların təhlili ilə müəyyənləşir. Şəkər istehlakını azaldıb-azaltmamağımızla bağlı verəcəyimiz qərar da şəkərli qidaların sağlamlığımıza göstərdiyi təsirlər barədə düzgün, etibarlı və elmi məlumatlara əsaslanmalıdır.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, şəkər barədə mif və həqiqətlərin əks olunduğu faktlar təhlil edilib.
Mif 1: Şəkərin bütün növləri zərərlidir
Fakt: Şəkərin qlükoza, fruktoza (meyvə şəkəri), saxaroza (şəkər tozu və ya qənd), laktoza (süd şəkəri) və digər növləri var. Onlardan bəziləri meyvə-tərəvəz, bal, bəkməz və digər qidaların tərkibində təbii olaraq mövcuddur. Bunlar orqanizmə vitamin, mineral və liflərlə birlikdə daxil olduğu üçün normada qəbul edildikdə yalnız fayda verir. Təbii olmayan, qidalara sonradan qatılan şəkərlər isə əlavə kaloridən başqa bir şey deyil.
Mif 2: Şəkər rasiondan tamamilə çıxarılmalıdır
Fakt: Əlavə şəkərləri məhdudlaşdırmaq faydalı olsa da, şəkərdən tamamilə imtina etmək düzgün sayıla bilməz. Çünki meyvə-tərəvəzlərdəki və dənli bitkilərdəki təbii şəkərlər sağlam qidalanmanın bir hissəsidir. Ona görə də rasiondan təbii şəkərlər deyil, əlavə şəkərlər çıxarılmalıdır.
Mif 3: Qəhvəyi şəkər ağ şəkərdən daha az zərərlidir
Fakt: Qəhvəyi şəkər də ağ şəkər kimi şəkər qamışından əldə olunur və ağ şəkərdən sadəcə dadı və teksturasına görə fərqlənir. Yəni hər ikisi saxarozadır və eyni dərəcədə kalorilidir. Qəhvəyi şəkər rafinə edilmədiyi üçün tərkibində qalan bəkməzdəki vitamin və mikroelementlər orqanizm üçün faydalı ola bilər. Lakin bu, o qədər cüzidir ki, həmin faydalı maddələrin orqanizm üçün lazım olan miqdarda qəbul edilməsi üçün çox miqdarda qəhvəyi şəkərdən istifadə olunmalıdır. Bu isə müsbətdən çox mənfi nəticələr verə bilər.
Mif 4: Şəkər yaddaşı gücləndirir
Fakt: Bəzi insanlar səhər yeməyi zamanı şirin çay qəbul etməyin yaddaşı möhkəmləndirməsinə inanırlar. Əslində isə şirin çayın orqanizmə heç bir faydası yoxdur və acqarına səhər vaxtı qəbul edilməsi qısa zamanda qanda şəkərin miqdarını artırır. Bununla da mədəaltı vəziyə və qaraciyərə mənfi təsir göstərir.
Mif 5: Şəkər bizi enerji ilə təmin edir
Fakt: İnsanlar arasında geniş yayılmış digər mif şəkərin orqanizmi tez bir zamanda enerji ilə təmin etməsidir. Bu inanc, xüsusilə yorğun vaxtlarda sürətli enerji artırıcı kimi şəkərli qəlyanaltıların, eləcə də enerji və digər şirinləşdirilmiş içkilərin populyarlaşmasına səbəb olub. Şəkər sürətli enerji artımını təmin etsə də, bu, qısamüddətli olur və tez bir zamanda yenidən yorğunluq hiss olunmağa başlayır. Buna görə də insanlar daim enerjili olmaq düşüncəsi ilə daha çox şəkərli qidalar istehlak edirlər və bu hal da qapalı dairə yaradır.
Şəkərlə bağlı yayılan mif və faktların ayırd olunması daha sağlam qidalanma seçimləri etmək üçün vacibdir. Şəkəri hansı qidalardan və hansı miqdarda qəbul etmək hər kəsin öz əlindədir. Sağlamlıq naminə qəbul edilən hər qram şəkəri məsuliyyətlə seçmək lazımdır ki, həyatımız şirin olmaqla yanaşı, həm də sağlam olsun.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 744   Tarix: 16 yanvar 2024
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Həkim kontakt linzaların yarada biləcəyi təhlükələrdən DANIŞDI

Məşhur oftalmik cərrah Elina Santoronun sözlərinə görə, kontakt linzalar düzgün istifadə edilmədikdə gözlərə zərər verə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, həkim -ya linzaları görmə qabiliyyətinə zərər vermədən necə taxma

.

Orqanizm üçün ən sağlam meyvə şirəsi

Həkimlər orqanizmin bütün fəaliyyətini yaxşılaşdıracaq ən sağlam içkini açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bu içki ürəyin sağlamlığını yaxşılaşdırır, qan damarlarını təmizləyir və ümumi sağlamlığı gücləndirir. Yüksə

.

Kondisionerlər bu xəstəliyi yayır - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

"Kondisionerdən gələn soyuq hava özlüyündə xəstəliyə səbəb olmur, lakin bəzi hallarda xəstəliyə səbəb ola bilər".   -a istinadən xəbər verir ki, terapevt və kardioloq Natalya Koryagina "Instagram" səhifəsind

.

Alimlərdən kişilərə tövsiyə: ömrü uzatmağın yolu

Kişi uzunömürlülüyünün sirri stresi idarə etmək bacarığında gizlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Boston Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Onların fikrincə, stresin öhdəsindən gəlmək üçün daha az enerji sər

.

Zülal pəhrizi bəzi insanlar üçün çox təhlükəlidir - Yeni araşdırma

Zülal pəhrizləri bədəndə xüsusi bir ferment - GDH olmadıqda təhlükəlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Cenevrə Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Həddindən artıq zülal istehlakının ammonium istehsalını əhəmiyyətl

.

Dərinizə yay qulluğu edin

Yay isti havası, sərin suları və əyləncəli çimərlikləri ilə bizə gözəl xatirələr buraxır. Amma eyni zamanda da dərimizə bir çox zərər verir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, buna görə dəri mütləq xüsusi qulluq tələb edir

.

Yaşlandıqca sağlamlığımız niyə pisləşir? - Alimlərdən YENİ CAVAB

T-hüceyrə istehsalının azalması yaşlı insanların sağlamlığını zəiflədir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Jinan Universitetinin və Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Onların fikrincə, yaşlı insanları

.

Uşaqların sevimli içkilərində bu təhlükəli maddələr var

Verdiyi zərər baxımından fəst-fudlarla yarışacaq içkilər yay aylarında daha da populyarlaşır. Mütəxəssislər müxtəlif kremlər, rəngləndirici və dadlandırıcı maddələr, eləcə də bol miqdarda şəkər ehtiva edən bu içkilərin piylənməy

.

DİQQƏT! Qəhvəni bu saatlarda içməyin

Alimlər qəhvə içməyin sağlamlığınıza ciddi zərər verə biləcəyi barədə dəfələrlə xəbərdarlıq ediblər. Bir çox insan səhərini qara və ya buzlu qəhvə olmadan təsəvvür edə bilməz. Bununla belə, yuxusuz olduğunuz zaman qəhvə içmə

turlar.az

sonxeber.az yay geyimləri 2024 makiyaj etmek qaydalari həkim məsləhəti sarimsaqla qurdun mualicesi şorbalar bizim məşhurlar aylıq bürclər kosmetika atalar sozleri vətən haqqında bayatılar hesaplama haxışda rus dilin nece orenek