Şəkərlə bağlı miflər: Şirin yalan, yoxsa acı həqiqət?

Şəkərlə bağlı miflər: Şirin yalan, yoxsa acı həqiqət?Çox vaxt verdiyimiz qərarlar aldığımız məlumatların təhlili ilə müəyyənləşir. Şəkər istehlakını azaldıb-azaltmamağımızla bağlı verəcəyimiz qərar da şəkərli qidaların sağlamlığımıza göstərdiyi təsirlər barədə düzgün, etibarlı və elmi məlumatlara əsaslanmalıdır.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, şəkər barədə mif və həqiqətlərin əks olunduğu faktlar təhlil edilib.
Mif 1: Şəkərin bütün növləri zərərlidir
Fakt: Şəkərin qlükoza, fruktoza (meyvə şəkəri), saxaroza (şəkər tozu və ya qənd), laktoza (süd şəkəri) və digər növləri var. Onlardan bəziləri meyvə-tərəvəz, bal, bəkməz və digər qidaların tərkibində təbii olaraq mövcuddur. Bunlar orqanizmə vitamin, mineral və liflərlə birlikdə daxil olduğu üçün normada qəbul edildikdə yalnız fayda verir. Təbii olmayan, qidalara sonradan qatılan şəkərlər isə əlavə kaloridən başqa bir şey deyil.
Mif 2: Şəkər rasiondan tamamilə çıxarılmalıdır
Fakt: Əlavə şəkərləri məhdudlaşdırmaq faydalı olsa da, şəkərdən tamamilə imtina etmək düzgün sayıla bilməz. Çünki meyvə-tərəvəzlərdəki və dənli bitkilərdəki təbii şəkərlər sağlam qidalanmanın bir hissəsidir. Ona görə də rasiondan təbii şəkərlər deyil, əlavə şəkərlər çıxarılmalıdır.
Mif 3: Qəhvəyi şəkər ağ şəkərdən daha az zərərlidir
Fakt: Qəhvəyi şəkər də ağ şəkər kimi şəkər qamışından əldə olunur və ağ şəkərdən sadəcə dadı və teksturasına görə fərqlənir. Yəni hər ikisi saxarozadır və eyni dərəcədə kalorilidir. Qəhvəyi şəkər rafinə edilmədiyi üçün tərkibində qalan bəkməzdəki vitamin və mikroelementlər orqanizm üçün faydalı ola bilər. Lakin bu, o qədər cüzidir ki, həmin faydalı maddələrin orqanizm üçün lazım olan miqdarda qəbul edilməsi üçün çox miqdarda qəhvəyi şəkərdən istifadə olunmalıdır. Bu isə müsbətdən çox mənfi nəticələr verə bilər.
Mif 4: Şəkər yaddaşı gücləndirir
Fakt: Bəzi insanlar səhər yeməyi zamanı şirin çay qəbul etməyin yaddaşı möhkəmləndirməsinə inanırlar. Əslində isə şirin çayın orqanizmə heç bir faydası yoxdur və acqarına səhər vaxtı qəbul edilməsi qısa zamanda qanda şəkərin miqdarını artırır. Bununla da mədəaltı vəziyə və qaraciyərə mənfi təsir göstərir.
Mif 5: Şəkər bizi enerji ilə təmin edir
Fakt: İnsanlar arasında geniş yayılmış digər mif şəkərin orqanizmi tez bir zamanda enerji ilə təmin etməsidir. Bu inanc, xüsusilə yorğun vaxtlarda sürətli enerji artırıcı kimi şəkərli qəlyanaltıların, eləcə də enerji və digər şirinləşdirilmiş içkilərin populyarlaşmasına səbəb olub. Şəkər sürətli enerji artımını təmin etsə də, bu, qısamüddətli olur və tez bir zamanda yenidən yorğunluq hiss olunmağa başlayır. Buna görə də insanlar daim enerjili olmaq düşüncəsi ilə daha çox şəkərli qidalar istehlak edirlər və bu hal da qapalı dairə yaradır.
Şəkərlə bağlı yayılan mif və faktların ayırd olunması daha sağlam qidalanma seçimləri etmək üçün vacibdir. Şəkəri hansı qidalardan və hansı miqdarda qəbul etmək hər kəsin öz əlindədir. Sağlamlıq naminə qəbul edilən hər qram şəkəri məsuliyyətlə seçmək lazımdır ki, həyatımız şirin olmaqla yanaşı, həm də sağlam olsun.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 844   Tarix: 16 yanvar 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Kor-koranə edilən "TÜRKƏÇARƏ"nin fəsadları

Çoxumuz xəstələnən kimi həkimdən öncə dədə-baba, nənə-bibi üsulunu sınayırıq. Hansısa otlardan inhalyasiya, buxar, isti kartofdan burunun üstünə kompress, yanığa qatıq və ya sidik çəkmək və s. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisi

.

Üzə qulluq haqqında yanlış bilinən 8 gerçək

Gözəl və sağlam dəriyə sahib olmaq bir çox insan üçün əhəmiyyətlidir, lakin üzə qulluqla bağlı bir çox yanlış inanclar mövcuddur. Bu mifləri doğru şəkildə anlamadan tətbiq etmək dərinizə zərər verə bilər. üzə qulluq haqqınd

.

"Azərbaycanlıların ən çox əziyyət çəkdiyi xəstəliyin çarəsi budur"

Azərbaycanda zob xəstəliyi (qalxanabənzər vəzin böyüməsi və ya disfunksiyası) kifayət qədər yayılmış sağlamlıq problemidir. Demək olar ki, əhalinin 50 faizi bu xəstəlikdən əziyyət çəkir. bildirir ki, mövzu ilə bağlı -a danışan tanınmı

.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

.

Yumurtanın əsas faydalı xüsusiyyətləri

San Dieqo Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, həftədə iki-dörd yumurta yemək qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrients" jurnalınd

.

İnsan ömrünü bu yolla artıracaqlar

Alimlər müəyyən bir genin aktivliyini artırmaqla ömrünü 30 faiz uzatmağın mümkün ola biləcəyini aşkar ediblər. . -a istinadən xəbər verir ki, bu kəşf insan ömrünün uzadılmasına xidmət göstərəcək. Alimlər bu məsələ üzərind

.

Siqareti bu məhsullarla tərgidə bilərsiniz

Siqareti tərgitmək istəyənlər üçün bir çox məhsul və metod mövcuddur. Bu məhsullar, tərgitmə prosesini asanlaşdıraraq nikotin asılılığını azaltmaq məqsədi daşıyır. ən çox tövsiyə edilən məhsullar və üsulları sizə təqdim edir:

.

Gündüz qısaca yatmağın FAYDALARI

İnsanlar bəzən çox yorğun olduqları zaman günü hansı saatı olmasının fərqi olmadan yuxuya dalırlar. Bəzən qısa yuxuya getmək insan üçün çox xeyirlidir. -ə istinadən bildirir ki,  uxu ehtiyacı ilk növbədə iki fizioloji prosesl

.

Meymunçiçəyi baş alıb gedir: Azərbaycanda vəziyyət necədir?

Meymunçiçəyi virusu yeni ştamı ilə yenidən gündəmə gəlib. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, sentyabrdan bu günə qədər 3 mindən çox insana yoluxan virusun yeni ştamı bu dəfə ABŞ-də qeydə alınıb. İnfeksionist Aytən Ziyadov

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik qaşların formalari yay geyimləri 2024 bürc uyğunluğu ayaq dirnaqlara qulluq əqrəb bürcü baş ağrısı aybawi intim munasibetler meseller big.az cinsi əlaqə