Şirniyyat sevənlərin diqqət etməli olduğu məqam - Mütəxəssisdən AÇIQLAMA
 Şiriniyyatı sevməyən insan demək olar ki, yoxdur. Səhərləri şirin kofe, bir fincan çayla şirin peçenye və ya bir dilim tort bir çoxumuzun imtina etmədiklərimiz daddır. Şəkər orqanizminə təkcə zavodda hazırlanmış şirniyyatlar şəklində deyil, həm də karbohidratlar, tərəvəzlər və ya meyvələr şəklində daxil olur, buna görə də qlükozanı pəhrizdən tamamilə çıxarmaq mümkün deyil.
Şiriniyyatı sevməyən insan demək olar ki, yoxdur. Səhərləri şirin kofe, bir fincan çayla şirin peçenye və ya bir dilim tort bir çoxumuzun imtina etmədiklərimiz daddır. Şəkər orqanizminə təkcə zavodda hazırlanmış şirniyyatlar şəklində deyil, həm də karbohidratlar, tərəvəzlər və ya meyvələr şəklində daxil olur, buna görə də qlükozanı pəhrizdən tamamilə çıxarmaq mümkün deyil.
 
 Bəs şəkəri hansı formada qəbul etməliyik ki, orqanizmimizdə fəsadlar törətməsin?
 
 Bütün bu suallarla bağlı qida üzrə məsləhətçi, fitoterapi, meridianterapi, akupunktura və akupressor üzrə mütəxəssis Rövşən Beybudov ilə söhbətləşdik.
 
  Mütəxəssisin sözlərinə görə, şəkərdən istifadə zamanı onun sintetik olub-olmadığına diqqət etmək lazımdır:
Mütəxəssisin sözlərinə görə, şəkərdən istifadə zamanı onun sintetik olub-olmadığına diqqət etmək lazımdır:
 
 "Qanda şəkəri normada saxlamaq lazımdır. Yəni şəkərin öz norması var. Bir sözlə, şirin qidalardan birdəfəlik imtina etmək olmaz. Sadəcə burada bir məsələ var və buna diqqət etmək lazımdır. Biri var sintetik şirin qidalar, biri də var təbii. İnsanlar qlükoza tərkibli qidalardansa fruktoza tərkibli qidalara üstünlük verməlidirlər. Əgər buna əməl etmiş olsalar, onlarda şəkərin miqdarı normada olacaq və mədəaltı vəzi də insulun sintezini özü nizamlaya biləcək. Amma problem burasındadır ki, bu gün insanların yediyi qidaların böyük əksəriyyəti sintetik qidalardır. Karamellər, şokaladlar, tortlar və.s hər hansı bir qidalar. Buna görə də, bura da məqsəd təbii fruktoza tərkibli qidaların qəbuludur. Bu isə heç bir problem yaratmır. Sadəcə mədəaltı vəzisi xəstə olan adam təbii ki, insulun sintezi edə bilmirsə bu təhlükəlidir. Amma normaldırsa heç bir həyatı təhlükə yaratmır. Yəni qlükoza orqanizmdə çatışmazsa enerji balansı pozular və bir sıra fəsadlar törədə bilər. Qlükoza artıq olanda isə damardaxili toxumaların hamısını zədələyir və funksiyalarını pozur. Buna görə də, şəkərin normada olmasına daim nəzarət edilməlidir".
 
 Xəyal Abdullayev
 
 Milli.Az
 
 

 
 







 Boyun qalınlığı bu ciddi xəstəliklərin əlamətidir - DİQQƏT
  Boyun qalınlığı bu ciddi xəstəliklərin əlamətidir - DİQQƏT Analizə gedənlər bunu mütləq bilməlidir, yoxsa cavablar səhv çıxa bilər
  Analizə gedənlər bunu mütləq bilməlidir, yoxsa cavablar səhv çıxa bilər Ağıllı olun, xəbərdarlığımı ciddi qəbul edin' - Tolik
  Ağıllı olun, xəbərdarlığımı ciddi qəbul edin' - Tolik Sümük xərçənginin də çarəsi tapıldı
  Sümük xərçənginin də çarəsi tapıldı Kerem Bürsin min tələbəyə təhsil imkanı yaratdı
  Kerem Bürsin min tələbəyə təhsil imkanı yaratdı Tanınmış reperə ağır itki - FOTO
  Tanınmış reperə ağır itki - FOTO Dərs demək üçün müraciət etsəm də, cavab ala bilmirəm' - Xalq artisti
  Dərs demək üçün müraciət etsəm də, cavab ala bilmirəm' - Xalq artisti Mehmanla Aqşin illərdir küsülüdür
  Mehmanla Aqşin illərdir küsülüdür Sənin möhkəm çiyninə və məsləhətlərinə çox ehtiyacım var
  Sənin möhkəm çiyninə və məsləhətlərinə çox ehtiyacım var 77 yaşlı rusiyalı ulduz özündən 29 yaş kiçik rəqqasə ilə evləndi
  77 yaşlı rusiyalı ulduz özündən 29 yaş kiçik rəqqasə ilə evləndi Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir
  Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir Həftədə ən azı 2 dəfə bu balığı yeyin - Həkim məsləhəti
  Həftədə ən azı 2 dəfə bu balığı yeyin - Həkim məsləhəti Diş itkisi ölüm riskini artıra bilər - ARAŞDIRMA
  Diş itkisi ölüm riskini artıra bilər - ARAŞDIRMA Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi xəstəliyə işarədir
  Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi xəstəliyə işarədir