Soğan yemək üçün 8 SƏBƏB

Soğan yemək üçün 8 SƏBƏBSoğanın insan orqanizminə faydaları elm tərəfindən təsdiqlənib. Bu tərəvəz antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir, xərçəngdən qoruyur, immunitet sistemini gücləndirir və ümumi rifahı yaxşılaşdırır.
Milli.Az "Çoxwellhealth.com"a istinadən xəbər verir ki, soğanı qida rasionuna daxil etmək sağlamlığınızın qeydinə qalmaq üçün sadə və sərfəli üsuldur.
Soğanlar fitonutrientlərlə - bitkiləri bakteriya, virus və göbələklərdən qoruyan təbii birləşmələrlə zəngindir. Bu, bir insana necə kömək edir:
Bakteriyalarla mübarizə
Soğan Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus) və Bacillus cereus kimi təhlükəli bakteriyalara qarşı təsirlidir. Araşdırmalar göstərir ki, soğanda olan bir flavonoid olan quercetin bir çox zərərli mikroorqanizmlərin inkişafını ləngidir.
Xərçəngdən qorunma
Alimlər müəyyən ediblər ki, soğanın müntəzəm istehlakı xərçəng, xüsusilə də mədə-bağırsaq traktının inkişaf riskini azaldır. Quercetin mədə xərçəngi ilə əlaqəli bir bakteriya olan Helicobacter pylori (H. pylori) böyüməsini maneə törədir.
Azaldılmış iltihab
Soğanın tərkibindəki flavonoidlər, qlutatyon, selenium, E və C vitaminləri antioksidant təsiri sayəsində orqanizmin sərbəst radikalları neytrallaşdırmağa kömək edir.
Qan şəkərinə nəzarət
Soğan ekstraktı, diabet dərmanları ilə birləşdirildikdə, dozadan asılı olaraq qlükoza səviyyəsini 35-50% azalda bilər.
Sümüklərin gücləndirilməsi
Soğanların əsas komponentlərindən biri olan GPCS peptidinin sümük itkisini yavaşlatdığı, sümük kütləsinin itkisini azaltdığı və sınıq riskini azaltdığı tədqiqatlarda göstərilmişdir.
Həzm dəstəyi
Soğan bağırsaqdakı faydalı bakteriyaları qidalandıran və mikrofloranı yaxşılaşdıran inulin kimi prebiyotiklərin mənbəyidir.
Soğan piylənmə ilə əlaqəli iltihabı, yağ kütləsini və qan trigliserid səviyyələrini azaldır.
Soğan həm xam, həm də bişmiş halda faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır, baxmayaraq ki, istilik müalicəsi tiosulfinatların, antibakterial və antifungal xüsusiyyətləri olan maddələrin tərkibini azaldır. Maksimum faydaları qorumaq üçün mütəxəssislər yeməkdən əvvəl soğanı doğramağı məsləhət görürlər. Qaynatma və qızartma qida maddələrini azaldır. /BAKU.WS
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 568   Tarix: 16 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar ömrünüzü uzadır - 100 yaşa qədər YAŞAYIN

100 yaşına qədər yaşayan insanların qidalanma vərdişləri əsasən sağlam, təbii və balanslı qidalanmaya əsaslanır. Dünyada ən çox uzunömürlü insanların yaşadığı bölgələr (məsələn, Yaponiyanın Okinava adası, İtaliyanın Sardiniy

.

Arıqlamağın ən sağlam yolu

Pukyonq Milli Universitetinin alimləri su aerobikasının artıq çəkiyə və bel ölçüsünə qarşı mübarizədə effektiv və sağlam bir üsul olduğunu aşkar ediblər. xəbər verir ki, bu təlim xüsusilə 45 yaş və daha yuxarı olan insanla

.

Bunları etsəniz, dişləriniz sağlam və ağappaq olacaq

Diş sağlamlığı yalnız düzgün diş təmizliyinə deyil, həm də pəhrizimizə bağlıdır. Dietoloqlar sağlam dişlərə sahib olmaq üçün bəzi vacib qidaların pəhrizimizə daxil edilməsinin əhəmiyyətini vurğulayırlar. Müvafiq qidalar dişlərimizi

.

Mədəniz ağrıyırsa, bunları yeyin

Mədə-bağırsaq problemlərindən biri də köp yaranmasıdır. Bəzən qəbul edilən tərkibində turşu olan qidalar, uzun aralıqlarla yemək yemək, soyuq mədədə şişkinlik hissi yaradır. mədədə köpün yaranmasının qarşısını alan içkilər

.

COVID-19 və qripdən eyni vaxtda qoruyur - Yeni peyvənd hazırlandı

Kornek Universitetinin alimləri həm COVID-19, həm də qripdən uzunmüddətli qorunma təmin edən yeni bir peyvənd hazırladıqlarını açıqlayıb. xarici mediaya istinadla xəbə verir ki, yeni tədqiqat nəticələri "Science Advances"

.

Bu balıq ömrü uzadır - Həkimlərdən AÇIQLAMA

Scomber (skumbriya) - dəmir və qiymətli mikroelementlərin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Balıq seçərkən onun yalnız dadlı olması deyil, eyni zamanda sağlamlığa maksimum fayda verməsi də vacibdir. Hansı balığın həm ləzzətli

.

Yatmazdan əvvəl kivi yeyin, görün nə olur

Axşam yatmazdan əvvəl kivi yemək bədənin müxtəlif sistemlərinə müsbət təsir edə bilər. xəbər verir ki, axşam yatmazdan əvvəl kivi yemək yuxu keyfiyyətini artırır, həzmi yaxşılaşdırır, immuniteti gücləndirir və ürək sağlamlığın

.

Ac qalmağın inanılmaz FAYDALARI

Ac qalmaq, xüsusilə də aralıqlı oruc (intermittent fasting) və uzun müddətli aclıq kimi metodlarla düzgün tətbiq edildikdə, orqanizmə bir sıra faydalar verə bilər. Bu faydalar həm metabolik, həm də ümumi sağlamlıq baxımında

.

Saç zəifləməsi və dırnaqların sınması nədən xəbər verir?

Saçın zəifləməsi və dırnaqların sınması bədənin dəmir çatışmazlığını göstərən əsas əlamətlərdən biridir. Dəmir bədənin oksigen daşınmasında mühüm rol oynayır, həmçinin hüceyrələrin normal işləməsi üçün vacibdir. Bu madd

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sac duzumleri geyim necə seçməli yaz geyimleri 2025 uz derisine qulluq maskalari dirnaq maskasi üz və bədənə qulluq biskvitli tort resepti muellim seiri vetene aid bayati hamilelik brusell bakteriyası masturbasiya nedir