Soğan yemək üçün 8 SƏBƏB

Soğan yemək üçün 8 SƏBƏBSoğanın insan orqanizminə faydaları elm tərəfindən təsdiqlənib. Bu tərəvəz antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir, xərçəngdən qoruyur, immunitet sistemini gücləndirir və ümumi rifahı yaxşılaşdırır.
Milli.Az "Çoxwellhealth.com"a istinadən xəbər verir ki, soğanı qida rasionuna daxil etmək sağlamlığınızın qeydinə qalmaq üçün sadə və sərfəli üsuldur.
Soğanlar fitonutrientlərlə - bitkiləri bakteriya, virus və göbələklərdən qoruyan təbii birləşmələrlə zəngindir. Bu, bir insana necə kömək edir:
Bakteriyalarla mübarizə
Soğan Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus) və Bacillus cereus kimi təhlükəli bakteriyalara qarşı təsirlidir. Araşdırmalar göstərir ki, soğanda olan bir flavonoid olan quercetin bir çox zərərli mikroorqanizmlərin inkişafını ləngidir.
Xərçəngdən qorunma
Alimlər müəyyən ediblər ki, soğanın müntəzəm istehlakı xərçəng, xüsusilə də mədə-bağırsaq traktının inkişaf riskini azaldır. Quercetin mədə xərçəngi ilə əlaqəli bir bakteriya olan Helicobacter pylori (H. pylori) böyüməsini maneə törədir.
Azaldılmış iltihab
Soğanın tərkibindəki flavonoidlər, qlutatyon, selenium, E və C vitaminləri antioksidant təsiri sayəsində orqanizmin sərbəst radikalları neytrallaşdırmağa kömək edir.
Qan şəkərinə nəzarət
Soğan ekstraktı, diabet dərmanları ilə birləşdirildikdə, dozadan asılı olaraq qlükoza səviyyəsini 35-50% azalda bilər.
Sümüklərin gücləndirilməsi
Soğanların əsas komponentlərindən biri olan GPCS peptidinin sümük itkisini yavaşlatdığı, sümük kütləsinin itkisini azaltdığı və sınıq riskini azaltdığı tədqiqatlarda göstərilmişdir.
Həzm dəstəyi
Soğan bağırsaqdakı faydalı bakteriyaları qidalandıran və mikrofloranı yaxşılaşdıran inulin kimi prebiyotiklərin mənbəyidir.
Soğan piylənmə ilə əlaqəli iltihabı, yağ kütləsini və qan trigliserid səviyyələrini azaldır.
Soğan həm xam, həm də bişmiş halda faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır, baxmayaraq ki, istilik müalicəsi tiosulfinatların, antibakterial və antifungal xüsusiyyətləri olan maddələrin tərkibini azaldır. Maksimum faydaları qorumaq üçün mütəxəssislər yeməkdən əvvəl soğanı doğramağı məsləhət görürlər. Qaynatma və qızartma qida maddələrini azaldır. /BAKU.WS
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 980   Tarix: 16 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

Burun əməliyyatından sonra ağıl itə bilər? - Psixiatr danışdı

Ötən günlərdə gənc qızın burun əməliyyatından sonra depressiyaya qapıldığı, hallüsinasiyalar gördüyü, evdən çıxmadığı və sonda da eyvandan yıxılaraq ölməsi ilə bağlı xəbərlər yayıldı. Bundan öncə başqa qadında da əməliyyatda

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

.

Köplə yanaşı qızdırma da varsa, dərhal həkimə gedin

"Qarnın şişməsi, gəyirmə və nəfəs almaqda çətinlik həzm sistemi problemlərinin əlaməti ola bilər". xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim İrina Volqina deyib. O bildirib ki, bu xüsusilə həzm hərəkətinin pozulması il

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

Şizofreniyanın çarəsi tapıldı

Psixi pozuntuların gözlənilməz səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqat qrupu yalnız bir genin mutasiyasının psixi xəstəliklərin birbaşa səbəbi ola biləcəyini müəyyənləşdirib. Araşdırma "Molecular Psychiatry"

turlar.az

yemek reseptleri qadin dunyasi həkim məsləhəti ehtiraslı şəkillər qızartma dermanlar 2025 geyimi kosmetika novruz bayramı brusell bakteriyası zəhmət burcler cinsi