Tısbağa yumurtası faydaları və zərərləri

Tısbağa yumurtası faydaları və zərərləriTısbağa yumurtası nadir hallarda tapılan qidalardandır. Tısbağa yumurtasının qidalandırıcılıq xüsusiyyəti çox yüksəkdir. O ən xüsusi delikateslərdəndir. Tısbağa yumurtası dairəvi və yumşaq qabığa malik olur. Tısbağa yumurtasının çəkisi 30-35 qram olur. Onun qabığınılln rəngi ağ, solğun sarı, açıq sarı ola bilir. Bu yumurtanın rəngi və ölçüsü toyuq yumurtasına bənzəyir. Yumurtanın züllalı hissəsi rəngsiz və şəffaf olur.
Müxtəlif ölkələrdə istifadəsi
Bir çox ölkələrdə tısbağa yumurtasından delikates kimi istifadə edilir və o qida maddəsi kimi istifadə olunur. İstifadə edilməsi və satış məqsədilə tısbağa yumurtasını Atlantik və Sakit okean sahillərindən yığırlar. Yumurtalamaq mövsümündə tısbağalar 200-ə yaxın yumurta qoyurlar. Onların yumurta qoymaq və cütləşmək üçün özünəməxsus qanunları var. Yumurtasından istifadə etmək məqsədilə tısbağalar üçün xüsusi fermalar yaradılır və onların cütləşməsinə şərait yaradılır. Təbii yollarla tısbağalar yumurta qoyduqları zaman yumurtaların əksəriyyəti tələf olur. Ferma şəraitində isə tısbağa yumurtalarını qoruyub saxlamaq və ondan müxtəlif məqsədlərlə istifadə eləmək olur. Fermada tısbağalar cütləşdirilir, yumurtladıqdan sonra isə azadlığa buraxılır.
100 qram tısbağa yumurtasının qida dəyər:
- Zülallar - 10 qr
- Yağlar - 12 qr
- Karbohidratlar - 0,8 qr
- Su - 70 qr
- Kalori - 155 kKal.
Tısbağa yumurtasının tərkibində çoxlu miqdarda faydalı maddələr var. Tısbağa yumurtasının tərkibində olan A, E, D, B qrup vitaminlərin qarışımı orqanizmin qocalmasının qarşısını alır, görmə funksiyalarını bərpa edir, ürək-damar sistemini möhkəmləndirir.
Tərkibindıə olan vitamin və mineral maddələr sinir sisteminin fəaliyyətini normallaşdırır, dırnaqların və saçların möhkəmlənməsinə səbəb olur. Onun tərkibində olan yod, dəmir, kalsium, maqnium və s. elementlər maddələr mübadiləsini, yaddaşı normallaşdırır, orqanizmi tonuslandırır, ürək əzələsini möhkəmləndirir.
Yumurta ağının tərkibində olan zülallar hüceyrələrin yenilənməsini sürətləndirir və immun sistemin möhkəmlənməsinə səbəb olur. Yüz illərdir ki, Cənubi Amerika, Aralıq dənizi və Yeni Zellandiya sahillərində yerləşən bəzi ölkələrin əhalisi tısbağa yumurtasını güclü afrodiziakın simvolu hesab edirlər. Onlar bu yumurtanın kişi gücünü artırdığına və hətta bu gücün tısbağa yumurtasından gəldiyinə inanırlar.
Tısbağa yumurtasının müalicəvi xüsusiyyətləri
Son illər tısbağa yumurtası üzərində aparılan araşdırmalar onun uşaqlarda şüa xəstəliyi zamanı faydalı olmasını sübut edib. Onun tərkibindəkilər radiasiya şüalanmalarına, xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə aparır. Tısabağa yumurtası atom elektrik stansiyalarından meydana çıxan sızmaların orqanizmə verdiyi zəhərlənmələri xaric edir. O onurğa beynin işini stimulyasiya edir, qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Şərq təbabətində tısbağa yumurtası yemək qan dövranı ilə olan problemlərin qarşısını alır, gücsüzlüyü aradan qaldırmaqla fiziki gücü bərpa edir, xroniki depressiya və stress əlamətlərini aradan qaldırır.
Tısbağa yumurtasının zərərli xüsusiyyətləri
Hər növdə olan tısbağanın yumurtasından qida vasitəsi kimi istifadə etmək olmaz. Bu səbəbdən də mütəxəssisdən məsləhət almamış onun yumurtasından istifadə eləmək məsləhət görülmür. Yumurtanın hansı tısabağaya aid olduğunu onunla məşğul olanlar bilir. Tısbağa yumurtası digər yumurtalar kimi allergiyaya səbəb ola bilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1580   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Bir qutu enerji içkisinin fəsadları

Enerji içkilərinin xüsusilə gənclər arasında geniş istifadə olunması həkimləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, cəmi bir qutu enerji içkisi belə orqanizmə ciddi təsirlər göstərə bilər.  xəbər verir ki, həkimləri

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?

Gündə üç dəfə yeməkdən imtina insanın maddələr mübadiləsini pozaraq hormon balansına mənfi təsir göstərə və qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriy

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi

Elektron siqaretlərin (vape) sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğu iddiaları elmi araşdırmalarla təsdiqlənmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsullar təkcə asılılıq yaratmır, eyni zamanda ağciyərlərdən ürək-damar sistemin

.

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qız 3 vacib əlaməti açıqladı - FOTO

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qadın üç əsas bağırsaq xərçəngi simptomunu açıqlayıb. xəbər verir ki, ABŞ-də yaşayan Peyc Zayfertə 24 yaşında bağırsaq xərçəngi diaqnozu qoyulub. Onun sözlərinə görə ilk simptomla

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari geyim seçimi geyim şəkilləri bürclərin sevgi cədvəli balıq və dəniz məhsulları nergiz pasayeva onkoloji xəstəliklər kosmetika penis itburnu yuxuda qara ilan gormek novruz bayrami hakisda anabaci