"Toyuq korluğu", görmə zəifliyi, "katarakta" - Gözlərimizə hansı qidaların ZƏRƏR VERİR?

"Gözlərin vəziyyəti orqanizmin ümumi sağlamlığından, xüsusilə damar və sinir sistemlərindən asılıdır. Qeyri-sağlam qidalanma göz və görmə problemlərinə səbəb ola bilər. Məsələn, yağlı və duzlu qidalar gözün tor qişasının damarlarına zərər verə bilər".
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya rusiyalı oftalmoloq Nataliya Boşa danışıb.
Onun sözlərinə görə, ümumi sağlamlıq və insanın vəziyyətini pisləşdirən hər şey görmə qabiliyyətini də azaldacaq.
"Məsələn, qida rasionunda şirin qidaların həddindən artıq olması şəkərli diabetə səbəb olur, bu isə öz növbəsində kataraktanın inkişafına və tor qişada diabetik dəyişikliklərə səbəb olur. Müalicə olunmadıqda bu, hətta korluğa səbəb ola bilər. Yağlı və duzlu qidalar arterial təzyiqi artırır. Bu, damar patologiyalarına, qansızmalara, trombozlara və tor qişa damarlarının emboliyasına səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssis misal gətirib.
Həkim bildirib ki, narıncı tərəvəzlərdə olan "A" qrupu vitaminlərinin çatışmazlığı kseroza səbəb ola bilər.
"Bu xəstəlik buynuz qişa və konyunktivanın epitelinin qoruyucu xüsusiyyətlərinin pozulması ilə xarakterizə olunur. Kseroz buynuz qişanın əriməsinə və fotoreseptorların işinin pozulmasına, yəni "toyuq korluğu"na səbəb ola bilər".
Oftalmoloqun sözlərinə görə, lütein və zeaksantin mikroelementlərinin çatışmazlığı isə görmə qabiliyyətinə cavabdeh olan tor qişanın mərkəzi zonasının işinin pozulmasına səbəb olur.
"Orqanizmdə kalium, maqnezium, kalsium və natrium kimi elektrolitlərin miqdarı azalanda, məsələn, ishal, qusma zamanı və ya su qəbulunun kifayət qədər olmaması səbəbindən, sinir yollarının işinin pozulması, toxumaarası ödem və büllur cismin şişməsi nəticəsində görmə zəifləyir. Buna görə də, gözlərin yaxşı işləməsi üçün müxtəlif və balanslaşdırılmış qidalanmaq lazımdır", - deyə həkim yekunlaşdırıb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 899   Tarix: 22 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Həm arıq saxlayır, həm də ürəyə xeyirdir - Hazırda mövsümüdür

Yay aylarında bazarlarda bolluqla rast gəlinən nektarin təkcə dadı ilə deyil, sağlamlığa faydaları ilə də seçilir. Şaftalıya bənzərliyi ilə tanınan bu meyvə hamar qabığı və ətirli dadı ilə fərqlənir. bildirir ki, nektari

.

Düyü ilə bu məhsulları yeməyin

Düyü ilə bəzi yeməklərin bir yerdə qəbulu mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Yağlı və qızardılmış yeməklərlə düyünün birlikdə istehlakı həzm prosesini çətinləşdirir. Süd və süd məhsulları ilə birlikdə yemək məd

.

Otağa niyə girdiyinizi unudursunuzsa... - Elmi səbəbi açıqlandı

Otağa daxil olduqdan sonra niyə girdiyinizi unutmaq tanış haldırsa, narahat olmağa dəyməz. bildirir ki, mütəxəssislər bunun neyroloji problem deyil, beynin normal işləmə xüsusiyyəti olduğunu bildirirlər. Böyük Britaniyanı

.

22 yaşlı qızda xərçəng aşkarlandı

Avstraliyada 22 yaşlı qız xərçəng simptomlarını menstruasiya ilə səhv salıb. Şarlotta Lasike adlı qız uzun müddət bağırsaq xərçənginin simptomlarını menstruasiya ağrısı hesab edib. xəbər verir ki, bu barədə İspaniyanın "E

.

Hamiləlikdə ayaq niyə şişir?

Hamiləlik dövründə qadınların əksəriyyətində ayaq və topuq nahiyəsində şişkinlik müşahidə olunur. xəbər verir ki, bu hal əsasən fizioloji dəyişikliklərlə əlaqələndirilir və təhlükəli hesab olunmur. Həkimlər bildirir ki, hamiləli

.

Bu şəxslər üçün gün eynəyi taxmaq TƏHLÜKƏLİDİR

Gün eynəkləri təkcə dəbli aksesuar deyil, həm də gözləri zərərli ultrabənövşəyi (UV) şüalardan qorumaqda vacib rol oynayır. Amma alimlərin fikrincə, bəzi hallarda onları taxmamaq daha faydalı ola bilər. Alimlər nə deyirlər?

.

Canınızı sevirsinizsə bu 3 qidadan uzaq durun

Nevroloq Baibing Çen beyin sağlamlığı üçün uzaq durulmalı olan 3 təhlükəli qidanı açıqlayıb. nypost-a istinadla xəbər verir ki, Çen ilk növbədə böyük tropik balıqlardan - barakuda, qrupper və amberjack kimi növlərdən uza

.

Cəfəri bu xəstəliklərin dərmanıdır

Cəfəri antioksidantdır. O, orqanizmdə sərbəst radikalları məhv edən və karbohidrat mübadiləsini yaxşılaşdıran luteolinlə zəngindir. Luteolinin başqa bir faydası onun iltihab əleyhinə təsiridir. Gündə kiçik bir hissə cəfər

.

Qidalarda geniş istifadə olunan boya şəkərli diabet yaradır

Tsyasin Nanhu Universitetinin çinli alimləri sübut ediblər ki, qida sənayesində məhsullara ağ rəng vermək üçün geniş istifadə olunan titan dioksid (E171) ciddi metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər. -ın xəbərinə görə, tədqiqatı

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim necə seçməli qis geyimləri 2025 geyim şəkilləri dırnaqlara qulluq gürcü mətbəxi hakista xina yaxdi sanamalar qiz adlari novruz bayrami hakisda faydalı maskalar vətən haqqında bayatı vətən