Turpun faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləri

Turpun faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləriTurp çox faydalı tərəvəzdir. Belə sayılır ki, turpun yarpaqları hətta turpun özündən faydalıdır.
Adətən atdığımız bu yarpaqları təmizləmək, yumaq və göyərti kimi salatların tərkibində istifadə etmək olar.
İlk növbədə turp və onun yarpaqları C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin ən güclü antioksidant sayılır - orqanizmdə qocalma və dağılma prosesləri ilə mübarizə aparır, immun sistemini möhkəmləndirir, damarların elastikliyini artırır.
Turp piylərin parçalanmasını sürətləndirir, mübadilə prosesləri yaxşılaşdırır. Bu səbəbdən diyetoloqlar bu tərəvəzi arıqlamaq üçün olan pəhrizlərə tez-tez əlavə edirlər. Turp azkalorili tərəvəzdir - 100 qr turpda yalnız 16 kalori var.
Turp "fitonsidlər" adlanan xüsusi maddələrlə zəngindir. Bu maddələr "təbii antibiotik"lər kimi tanınır. Fitonsidlər orqanizmdə bakteriya, mikrob, viruslarla mübarizə aparır.
Turpun tərkibində efir yağları, qidalı liflər, fermentlər, B1, B2, PP vitaminləri, kalium, maqnezium, fosfor və s. kimi çox vacib minerallar var.
Turp həmçinin antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir.
Turpun tərkibində "antosian" adlanan maddə var. Məhz bu maddəyə görə turp belə gözəl qırmızı rəngə malikdir. Antosian maddəsi orqanizmə xərçəng əleyhinə təsir göstərir.
Turp həzm prosesləri yaxşılaşdırır, ürək-damar sistemi üçün faydalıdır, orqanizmdən "pis" xolesterini xaric edir.
Nəzərinizə çatdıraq ki, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar turpdan süi-istifadə etməməlidir, bu onların sağlamlığına mənfi təsir edə bilər.
Turp müalicəvi vasitə kimi də istifadə olunur. Belə ki, baş ağrısı zamanı alnınıza və  gicgahlarınıza turpun şirəsini sürtün və uzanın. Bir müddətdən sonra siz ağrıların azalmasını hiss edəcəksiniz.
Radikulit zamanı turpu sürtgəcdən keçirin, pambıq əskiyə qoyun və kompres kimi istifadə edin.
Üz dərisini cavanlaşdırmaq, daha elastik və sağlam etmək məqsədi ilə belə maskadan istifadə edin: 2-3 turp blenderdən keçirilir, 1/2 çay qaşığı zeytun yağı və 1 xörək qaşığı karfof nişastası əlavə olunur, yaxşı qarışdırılır və üz dərizinə çəkilir. Maskanı 20 dəqiqə saxlayın və sonra ilıq su ilə yuyun.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1361   Tarix: 25 may 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?

H3N2 ştammının yaratdığı yeni qrip dalğası artıq onlarla ölkəni bürüyüb. . -ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, yeddi mutasiyaya məruz qalan virus 30-dan çox ölkəyə yayılıb və bu da tibb işçiləri arasında narahatlı

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Nadir hallarda qadınların başına gəlir, amma səbəb eynidir

Qadınlarda saç tökülməsi kişilərlə müqayisədə daha nadir hallarda müşahidə olunur və halların 15 faizindən çoxunu təşkil etmir. Buna baxmayaraq, alopesiyanın əsas səbəbləri kişilərdə olduğu kimi oxşardır. Bu barədə Maarifləndirm

turlar.az

toy makiyajlari həkim məsləhəti qadin sayti veten haqqinda atalar sözü sac horukleri qripdən qorunmaq kontrasepsiya və abort kosmetika nizami gencevi vətənə aid sperma vusale elizade xocali