Tut, kivi, mixək və... – MÖCÜZƏLİ TƏSİR

Tut, kivi, mixək və... – MÖCÜZƏLİ TƏSİRAğız yaraları ağzın içərisində yaranan toxuma xəstəliyidir. Bir çox yaranma səbəbi olan narahatedici və ağrılı ağız yaralarının sağalma müddəti bəzən çox qısa, bəzən isə uzun ola bilər. Lakin bu toxuma pozğunluqlarının meydana gəlməsinin bir neçə səbəbi var.
Milli.Az lent.az-a istinadən bunlardan bəzilərini təqdim edir:
1. Ağız boşluğunun gigiyenasına lazımi diqqət yetirilmədikdə və qayğı göstərilmədikdə ağız yaraları yarana bilər. Dişləri müntəzəm fırçalamaqla yanaşı, gün ərzində ağzı tez-tez yumaq və qarqara ağız sağlamlığını qorumağa kömək edər.
2. Həddindən artıq isti və ya soyuq yemək və içkilərin istehlak edilməsi ağız yaralarına səbəb ola bilər.
3.Yoluxucu xəstəliklərə tutulanda orqanizmin müqaviməti azaldığı üçün ağızda yaralar yarana bilər.
4. Antibiotiklərin uzun müddətli və müntəzəm istifadəsi ağız yaralarına səbəb ola bilər.
5. Çox yağlı, şəkərli, turşulu qidalar qəbul etmək, bir sözlə, qeyri-sağlam qidalanma nəticəsində ağızda yaralar yarana bilər.
6.Stress, depressiya, həddindən artıq narahatlıq da ağız yaralarına səbəb ola bilər.
Ağız yaralarının təbii yollarla müalicə üsulları:
• Karbonat
Karbonat ağız içi yaraların sağalmasına kömək etdiyi üçün yaralara çəkmək məsləhətdir.
• Alma sirkəsi
Bir stəkan suya bir çay qaşığı alma sirkəsi əlavə edib məhlul ilə ağız gündə bir iki dəfə qarqara edilir. Sirkənin diş minasına zərər verməməsi üçün qarqaradan sonra ağız adi su ilə yaxalanır.
• Şirinbiyan
Şirinbiyan ağızdakı iltihabları təmizlədiyi üçün dəmlənən çay ağızda qarqar edilə bilər.
• Kivi
Kivi antioksidant meyvədir. Ağızdakı qıcıqlanmaları qısa müddətdə sağaltmaq üçün kivi istehlak etmək məsləhətdir.
• Kəklikotu
Bir çay qaşığı kəklikotunu udmadan çeynəmək ağız yaralarının sağalmasına kömək edər.
• Tut
Qara tut siropunu və ya suyunu içmək, yaraya çəkmək faydalıdır.
• Mixək
Mixək toxumlarını çeynəmək ağız yaralarının sağalmasına kömək edər.
• Sink əlavələri
Dəmir, fol turşusu, vitamin B12 və ya sink çatışmazlığı ağız yaralarına səbəb olduğu üçün bunların kifayət qədər istehlakı həm ağız yaralarını sağaldar, həm də immunitet sistemini gücləndirər
• Kokos yağı
Kokos yağı ağızdaki bəzi zərərli bakteriyalara qarşı mübarizə aparır. Bu səbəblə bir xörək qaşığı Kokos yağı ilə qarqar etmək ağızdaki yaraların azalmasına kömək edər.
• Limon
Limon da sirkə kimi ağız bakteriyalarını yox edər. Bu səbəbdən limon suyu ilə qarqara ağız yaralarının yaranmasının qarşısını alır.
•Cəfəri
Cəfəri yarpaqlarını çeynəmək ağızdakı yaralara çarədir.
• Heyva
Ağız yaralarından xilas olmaq üçün bir dilim heyvanı ağız yaralarına çəkmək məsləhətdir.
•Duzlu su
Ağzı duzlu su ilə yaxalamaq yaraların qurumasına kömək edə bilər. Bir çay qaşığı adi məişət duzunu yarım stəkan ilıq suda həll etdikdən sonra onunla qarqara etmək yarayları sağaldır.
• mixək yağı
Mixək yağı ağrılı ağız yaraları üçün tövsiyə edilir. Yağ ağzın qıcıqlanmış bölgəsinə tətbiq edildikdə ağrı dərhal azalır.
• Sumaq
Sumaq ilə hazırlanan tərkib ağız yaralarını sağaldır. Bir stəkan qaynar suya bir xörək qaşığı sumaq əlavə edildikdən sonra daha iki üç dəqiqə qaynadılır. Sonra üzərinə 1 çay qaşığı üzvi alma sirkəsi əlavə edilərək süzülür. Hazırlanan məhlul ilə ağız qarqara edilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 861   Tarix: 19 aprel 2023
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ayda 1-2 dəfədən artıq yemək olmaz! - Həkim xəbərdarlıq etdi

Dondurmanın qaraciyərə zərərli təsiri barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, -ya açıqlama verən "Sağlam qidalanma" Elmi Mərkəzinin icraçı direktoru, həkim-dietoloq, hepatoloq Nuriya Dianova bildirib ki, qaraciyə

.

Yorğun hiss edirsinizsə ilk növbədə bunu yoxladın

Endokrinoloq qalxanabənzər vəzi xəstəliklərinin əlamətlərini açıqlayıb. xəbər verir ki, Amerika və Çin Endokrinoloqlar Assosiasiyasının üzvü, həkim Olqa Rojdestvenskaya -ya açıqlamasında deyib ki, bu xəstəliklərin ilkin simptomların

.

Dişlərinizin rəngi xəstəliyinizdən xəbər verir

Diş rəngindəki dəyişiklik sadəcə estetik məsələ deyil, bəzən ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, ağız və diş sağlamlığı mütəxəssisi Allen Zhang diş rənglərinin hansı xəstəliklərlə bağlı ola biləcəyin

.

Ən çox saxtalaşdırılan məhsullar – bal, zeytun yağı, ət və süd məhsullarında fırıldaqlar

Qida bazarında ən çox saxtalaşdırılan məhsullar arasında bal, zeytun yağı, ət və süd məhsulları xüsusi yer tutur. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu cür fırıldaqlar həm insanların sağlamlığına təhlükə yaradır, həm də bazard

.

Suyun təkrar qaynadılması ilə bağlı risklərə dair xəbərdarlıq

MIREA Rusiya Texniki Universitetinin dosenti Andrey Doroxov bildirib ki, suyun təkrar-təkrar qaynadılmasının zərəri əsasən istifadə olunan suyun keyfiyyətindən asılıdır. Əgər istifadə olunan su sanitar normalara cavab verirsə

.

Yumurtanın saxlama müddəti nə qədərdir?

Diyetoloq Vanessa Giglio, təzə yumurtaların maksimum saxlanma müddətinin bir ay olduğunu, lakin bunun üçün müəyyən qaydalara riayət edilməsinin vacib olduğunu bildirib. Terra nəşrinə verdiyi müsahibədə Giglio qeyd edib ki

.

Duzlu yeməklər beyinə zərər verir

Duzlu yeməklər beyinə ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, terapevt və dietoloq Elvira Fasenko bildirib ki, gündəlik duzun çox qəbulu beyində qan dövranını pozur, təzyiqi yüksəldir və damar mənşəli demensiya riskini artırır

.

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir? . xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib. Onun sözlərinə görə, acılığ

.

Məşhur ağrıkəsici şizofreniya simptomları yaratdı

Amerikalı tədqiqatçılar qeyri-adi bir klinik hadisənin şahidi olublar. Belə ki, 67 yaşlı kişiyə halüsinasiyalar görməyə başlayandan sonra şizofreniya diaqnozu qoyulsa da, sonradan bunun əsl səbəbinin ağrıkəsicilərin yan təsirlər

turlar.az

maskalar gelinlikler donlar 2025 geyim qaydaları aloy gulunun faydasi ev dekorasiyası milli yeməklər kosmetika bakire hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz gözellik əfsanələr novruz bayramina aid hakistalar