Ucuz qiymət, aşağı keyfiyyət: Bir manata canımızı necə təhlükəyə atırıq?

Ucuz qiymət, aşağı keyfiyyət: Bir manata canımızı necə təhlükəyə atırıq?Açıq havada hazırlanan və satılan qida məhsullarından təəssüf ki, hər birimiz zaman-zaman istifadə edirik. Xüsusilə də küçədə, yol kənarlarında üstüaçıq şəkildə insanlara təqdim olunan bu yeməklərin sanitariya qaydalarına nə qədər uyğun olduğu şübhə doğurur. Bu kimi qidalar arasından insanlar hazırda ən çox dönərə üstünlük verir. Bəzi yerlərdə isə onun hazırlanmasında toyuq və ya mal ətindən yox, at ətindən də istifadə edirlər. 
Maraqlıdır, belə olan halda dönər alarkən nələrə fikir verməliyik?
Milli.Az xəbər verir ki, məsələ ilə bağlı sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Məhsəti Hüseynova lent.az-a açıqlamasında bildirib ki, peraşki, dönər, bulka, qamburger kimi səyyar çörəkarası hazırlanan yeməklər hazırda risk qrupu altındadır. 
Onun sözlərinə görə, ehtiyac olmadıqda bu kimi qidaların istehlakı məsləhətli deyil:
"Xüsusilə də dönərin hazırlanmasında mənşəyi bilinməyən, ucuz, xəstə heyvan ətlərindən istifadə olunur. Bu ətlər səhərdən axşama qədər açıqda, hər zaman istiyə məruz qalacaq şəkildə alovun yanında saxlanılır. Bu ət sağlam olsa belə bu şəraitdə saxlanılması onun tərkibinin həm mikrobioloji, həm də kimyəvi dəyişikliyə məruz qalmasına səbəb olur. Həmçinin satışı həyata keçirən insanlar sanitar-gigiyena qaydalarına əməl etmir. Beləliklə, həmin dönərlər fiziki çirklənməyə məruz qalır. Belə olan halda həmin qidaları istehlak edən şəxslərə heyvandan xəstəlik yoluxur. Ətlərdəki mikroblar və viruslar orqanizmə daxil olaraq həzm sisteminin pozulmasına və orqanların zədələnməsinə səbəb olur. Bəzən həmin qidaları yedikdə mədədə ağırlıq, şişkinlik, ağrı, ishal və ya qəbzliklə müşahidə olunur. Əgər, bu cür qidaları 25 yaşına qədər insanlar gündəlik olaraq qəbul edirsə, bu zaman təhlükə iki qat artır. Çünki həmin insanlar inkişaf prosesində olduğu üçün bu cür qidalar onların həm əqli, həm də fiziki cəhətdən inkişafına mənfi təsir göstərir". 
Məhsəti Hüseynova fikirlərinə davam edərək həmçinin qeyd edib ki, ayaqüstü yeməklərdə dadlandırıcı kimi bir çox kimyəvi maddələrdən istifadə olunur:
"Həmin qidalardan istifadə edən şəxslər ənənəvi keyfiyyətli qidaların dadından zövq ala bilmirlər. El arasında Çin duzu kimi tanınan monosodium qlutomat və yaxud mononatrium qlütamatın və sintetik mənşəlilərin adını çəkmək olar. Bu maddə birbaşa olaraq asılılıq yaradır və ağızda ənənəvi dad reseptorlarını məhv edərək beşinci yeni - umami dadını yaradır. Bu cür qidalardan istifadə edən insanlar çox tez doyurlar, lakin bu toxluq hissi qısa zamanda yoxa çıxır. Ona görə də həmin insanlar daima özlərini ac hiss edirlər. Dönərin ucuz qiymətə satılması əlçatanlığı təmin etmək üçün olsa da, bu qidalar birbaşa olaraq təhlükəli xəstəliklərin mənbəyidir. Sahibkarlar daha az pul xərcləyərək böyük gəlir əldə etmək istəyirlər və buna görə də keyfiyyətsiz məhsullardan istifadə edirlər. Bütün hallarda istehlakçı bilməlidir ki, mənşəyi bəlli olmayan qidadan istifadə etmək onun həyatı üçün təhlükədir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 791   Tarix: 27 dekabr 2023
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Kişilərdə çəki problemi varsa, yaddaşı qadınlardan 10 il tez itirə bilər

London İmperial Kollecinin alimləri qrupu artıq çəki problemi olan kişilərin qadınlardan tam on il əvvəl yaddaşı itirməyə başlaya biləcəyini aşkar ediblər. e- -a istinadən xəbər verir ki, demans ən çox 75 yaşdan sonra inkişa

.

Uşaqları boyamağın ciddi TƏHLÜKƏSİ – Valideynlərin nəzərinə

Valideynlərin bir çoxu qız övladlarının kiçik yaşlardan etibarən gözəl görünməsini istədikləri üçün onlara dırnaq boyası çəkməyi adi hal kimi qəbul edir. Ancaq bu "məsum" gözəllik oyununun arxasında hansı təhlükələri

.

Bu xəbərdən sonra yumurtanın ağını yeməyəcəksiz

Zülal tərkibli qidaların orqanizmə təsiri uzun illərdir alimlərin diqqət mərkəzindədir. Xüsusilə bağırsaq mikrobiomu, yəni orqanizmdə yaşayan faydalı mikroorqanizmlər insan sağlamlığının əsas sütunlarından biri kimi qəbu

.

Soyuq, yoxsa isti vanna: Hansı daha faydalıdır?

Mütəxəssislər idman edənlər üçün nəyin daha yaxşı olduğunu müəyyən ediblər. e- -a istinadən xəbər verir ki, Pensilvaniyada keçirilən 2024 İnteqrativ Məşq Fiziologiyası Konfransında təqdim edilən bir araşdırma, atletik performans

.

Gündəlik 5 saat yuxu yatanlar bu xəstəliyə daha çox tutulur

Gecə beş saatdan az yatmaq yaddaş və konsentrasiyanı zəiflədir, ürək-damar xəstəliklərinin, şəkərli diabetin, depressiyanın və piylənmənin inkişafına kömək edir. e- -a istinadən xəbər verir ki, bunu RİA Novosti ilə söhbətind

.

Yayda üz dərisinə necə qulluq edək?

Yaz aylarının gəlişi ilə birlikdə dərimizin daha çox təmiz hava ilə təmasda olması, həmçinin günəş şüalarının güclənməsi, üz dərisində müxtəlif problemlərə səbəb ola bilər. Xüsusilə, səpgilər (pigment ləkələri) bəzi insanlard

.

İçdiyiniz suya bir parça əlavə edin - Dəyişimə inanmayacaqsınız

Son illərdə sağlam həyat tendensiyaları arasında önə çıxan üsullardan biri də çox sadə və təbii bir təcrübədir - İçdiyiniz suya bir parça şam budağı əlavə etmək. Sosial media platformalarında viral hal alan bu təklif bi

.

Hamilə qadınlara şad xəbər: Bu meyvə körpələrdə allergiya riskini azaldır

Hamiləlik dövründə sağlam qidalanma həm ana, həm də körpə üçün olduqca vacibdir. Son araşdırmalara görə, bəzi meyvələrin qəbul edilməsi gələcəkdə körpələrdə allergik reaksiyaların qarşısını ala bilər. Bu meyvələrdən bir

.

Bu üsulla dərhal yuxuya gedəcəksiniz - Yuxu probleminə SON

Gün ərzində nə qədər yorğun olsanız da, bəzən gecələr yuxuya getmək əsl sınağa çevrilə bilər. Xüsusilə son illərdə geniş yayılmış yuxusuzluq problemi bir çox insanın gündəlik həyat keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Artı

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sade makiyaj sekilleri yaz geyimleri 2025 reseptler seksual qadinlar silikon sinə balıq yeməkləri qan qruplari haxisdalar birlik cinsi elaqe öpüşme hekaye janri