Uşağa balıq verərkən diqqət yetirilməli məqamlar

Uşağa balıq verərkən diqqət yetirilməli məqamlarBalığın ölçüsü nə qədər kiçik olarsa, onun faydası bir o qədər çox olar. İriölçülü balığın civə və digər toksiki maddələr ilə yüklənmə riski yüksəkdir. Bu da onun faydasından çox ziyanlı olmasına gətirib çıxarır.
Milli.Az xəbər verir ki, pediatr-neanotoloq Nurəngiz Hacıyeva uşaqlara balıqların faydası və onun yeyilmə qaydalarından bəhs edib.
Həkimin sözlərinə görə, uşaqlara 8 aydan başlayaraq həftədə 1 dəfə rasiona balıq daxil etmək məsləhətdir.
Balıq məhsulları seçilmiş günlərdə müvafiq ət yeməkləri ilə əvəz olunur. Əvvəlcə körpənin balıq püresi ilə öhdəsindən gəlməsi daha asan olacaq, daha sonra balıq pudinqləri, balıq küftələri və ya buxar kotletləri ilə əvəz edilə bilər. 1 yaşında körpəyə artıq ailənin qalan hissəsi üçün hazırlanmış qaynadılmış və ya bişmiş balıq təklif edilə bilər. Bütün hallarda, bütün sümüklər, hətta ən kiçikləri də balıqdan diqqətlə çıxarılmalıdır, çünki körpə onları öz-özünə ayıra bilmir və boğula bilər. Faydalı balıqlardan biri də şamaykadır.
"Bu balığın yumşaq, yağlı əti istənilən formada dadlıdır. 3 yaşdan yuxarı uşaqlara şamayka balığının ətini sümüklə qarışıq maşından keçirib kotlet şəklində yedizdirmək olar. Kövrək sümukləri orqanizm üçün olduqca faydalı olan kalsiumla zəngin olub, dayaq, immun və sinir fəaliyyəti üçün önəmlidir".
N.Hacıyeva qeyd edib ki, uşaqların həftəlik rasionunda balıq varsa, balıq yağı verməyə ehtiyac yoxdur. Balığın tərkibində vitamin A, D və sağlamlıq üçün ən önəmli omeqa-3, vitamin D, yod, xrom, mis, flüor və vanadium çoxdur. Vitamin A göz, dəri, dırnaq, saç üçün faydalıdır. Vitamin D kalsium və fosforu orqanizmin hüceyrələrinə transport edir. Omeqa-3 də olan doymamış yağ turşuları orqanizm üçün əvəzolunmazdır. Omeqa 3-ün tərkibində EPA, EDA var ki, orqanizm özü bu maddəni istehsal edə bilmir, amma onu qəbul etməlidir. İnsanın hər bir hüceyrəsinə faydası var. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 951   Tarix: 23 fevral 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kabuslar sadəcə yuxu deyil - beyninizdən kömək siqnalıdır

Hər birimiz ən azı bir dəfə kabusdan sonra soyuq tər içində oyanmışıq. Bəziləri uçurumdan düşdüyünü görür, bəziləri ayaqlarını hiss etmədən qaçır, bəziləri isə keçmişdə yaşadığı ağrını yenidən yaşayır. Kabuslar uşaqlard

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

turlar.az

yemek reseptleri yay geyimləri 2025 kosmetika mehsullari spermanin qadina faydasi tutun faydalari hamiləlikdə uşağın cinsinin təyini arıqlama vasitələri kosmetika azerbaycan həsən bəy zərdabi rəksanə novruza aid hakista zəhmət