Uşaqlar üçün düzgün qidalanma necə olmalıdır?

Uşaqlar üçün düzgün qidalanma necə olmalıdır?Qidalanma sistemi bütün enerji xərclərini ödəyə biləcəyi şəkildə təşkil edilməlidir. Uşaq bağçasına və məktəbə baş çəkərkən, uşaqlar artan zehni və fiziki stress yaşayırlar, buna görə yedikləri yemək mümkün qədər təbii və keyfiyyətli olmalıdır. Uşaqlıqdakı bədənin vəziyyətinin təhlili və proqnozlaşdırılması onun məktəbəqədər uşaqların menyusunun rasional hazırlanmasının əsaslarına uyğunluğundan birbaşa asılılığını göstərir. Uşaqlar üçün düzgün bəslənmənin təşkili gələcəkdə sağlamlığın açarıdır.
Bir uşaq üçün sağlam qidalanma nədir?
Erkən yaşdan istehlak edilən yemək, dad üstünlüklərini daha da artırır. Körpənin əzələlər və sümüklər üçün kifayət qədər bina elementi alması üçün onun menyusuna proteinlə zəngin qidalar (ət, balıq, yumurta) daxil etməlisiniz. 1 yaşa qədər uşaqlar əsasən ana südü ilə və ya uyğunlaşdırılmış qarışıqdan üzvi birləşmələr almalıdırlar.
Böyüyən bir bədən çox enerji sərf edir, buna görə uşaqlar üçün düzgün bəslənmədə taxıl və meyvələrdə kifayət qədər karbohidratlar olmalıdır. Düzgün qidalanma ilə, uşağınızın pəhrizinə xolesterol tərkibli qidaların daxil edilməsi vacibdir. Maddə, intensiv şəkildə bölünən və uşaqlıqda böyüyən hüceyrələrin bir membranını yaratmaq üçün lazımdır. Uşaqların sağlam qidalanması onların gələcək inkişafına təsirsiz ötüşmür.Uşaqları "fastfood"qidalardan maksimum uzaq tutun. Hamıya bəllidir ki, həmin qidaların tərkibində kanserogen maddələr var ki, şişin yaranmasına, mədə bağırsaq probleminə, eyni zamanda piylənməyə gətirib çıxarır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1268   Tarix: 25 mart 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır

Alimlər elektron siqaret istifadəsinin ürək-damar sağlamlığı üçün ciddi risklər yaratdığını müəyyən ediblər. Aparılan elmi araşdırmalara görə, elektron siqaret istifadə edən şəxslərin infarkt keçirmə ehtimalı istifadə etməyənlərl

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

Möcüzəvi pəhriz - qaraciyərdəki yağı yox edir

Qaraciyərdə piy yığılmasını azaldan pəhriz müəyyən edilib. xəbər verir ki, İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri skandinaviya (nordik) pəhrizinin həm qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa, həm də qaraciyərdə piy yığılmasın

.

Əzələ ağrısının səbəbi belə tərkibli dərmanlar imiş

Kolumbiya Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, xolesterini azaltmaq üçün geniş istifadə olunan statin dərmanları bəzi insanlarda əzələ ağrısına yol aça bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Journal of Clinical Investigation"

.

İsti su ilə çimənlərə pis xəbər

Dəri həkimi duşda düzgün yuyunma qaydasını açıqlayıb. xəbər verir ki, dəri həkimi Nikoll Negbenebor bildirib ki, insanların əksəriyyəti duşda səhv üsullarla yuyunurlar. Onun sözlərinə görə duşda əsas məqam suyun düzgün temperaturudur

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

turlar.az

yay geyimləri 2025 aksessuarlar gözəllik məhsulları ehtiras içkilər tozsoranlar sarimsagin xeyri kosmetika burcler haqqinda üzeyir hacıbəyli bayati şəkərbura qiz evi