Xərçəng hallarının 40 faizi pis vərdişlərlə bağlıdır – Yeni araşdırma

Xərçəng hallarının 40 faizi pis vərdişlərlə bağlıdır – Yeni araşdırmaAmerika Xərçəng Cəmiyyəti (ACS) ABŞ-da xərçəng hadisələrinin 20 faizindən və xərçənglə bağlı ölümlərin isə təxminən 30 faizindən siqaretin məsul olduğunu açıqlayıb.
Bildirilir ki, hər 10 xərçəng hadisəsindən 4-ünün, eləcə də 30 və daha yuxarı yaşlı amerikalılar arasında xərçəng səbəbli ölümlərin təxminən yarısının qarşısı siqareti tərgitmək və ya arıqlamaq kimi həyat tərzi dəyişiklikləri ilə alına bilər.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "A Cancer Journal for Clinicians"da dərc edilib.
Məqalənin müəllifi Dr. Fərhad İslami 2019-cu ildə 169 800-dən çox amerikalının siqaretdən ölməsinin dəhşətli olduğunu söyləyib. Doktor xüsusilə gənclər arasında piylənmə ilə əlaqəli bəzi xərçəng növlərinin artdığını da qeyd edib.
Onun sözlərinə hörə, 2019-cu ildə 30 və daha yuxarı yaşda olan amerikalılar arasında 1,78 milyon xərçəng hadisəsi və 595,700 xərçənglə əlaqəli ölüm qeydə alınıb.
Tədqiqatçılar tütün və alkoqol istifadəsi, piylənmə, qırmızı ət istehlakı, fiziki hərəkətsizlik kimi pis vərdişlərin və ultrabənövşəyi şüalara məruz qalma kimi riskli davranışların 30 xərçəng növünə səbəb olduğunu təxmin edirlər.
Alimlər xərçəng xəstəliyinə ən çox səbəb olan amilləri belə sıralayıblar:
- Siqaret çəkmək
- Artıq çəki
- Spirtli içkilər
- Ultrabənövşəyi şüalar
- Fiziki hərəkətsizlik
Bildirilib ki, qarşısı alına bilən xərçəng növlərinə uşaqlıq boynu xərçəngi, dəri xərçənglərinin 80 faizindən çoxu, ağciyər xərçəngi, kolon xərçəngi və sidik kisəsi xərçəngi daxildir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 920   Tarix: 13 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı

Həkim soyuqdəymə və qrip simptomları arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, soyuqdəymə və qrip arasında əsas fərqlərdən biri simptomların inkişaf sürətidir. Bu barədə Puerto-del-Sur, Monteprinsipe və Torrelodone

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

kosmetik vasiteler hamiləlik gözəllik məhsulları qara qarağat nergiz pasayeva cadudan qorunma cinsi elaqe kosmetika bayatılar yemek reseptleri gülməli hakıştalar intim azerbaycan