Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:
Trans yağlarla zəngin olan yağlar
Mərgarin və ya qismən hidrogenləşdirilmiş yağlar çoxlu trans yağlar ehtiva edir. Bu yağlar qızdırıldıqda sağlamlığa ciddi ziyan vura bilər.
Trans yağlar iltihabı artırır və bəzi xərçəng növləri ilə əlaqələndirilir.
Yüksək poli doymamış yağ tərkibli yağlar
Günəbaxan, qarğıdalı, soya və pambıq toxumu yağı kimi yağlar yüksək temperaturda tez oksidləşir. Bu proses sərbəst radikalların yaranmasına səbəb olur ki, bu da hüceyrə zədələnməsi və xərçəng riskini artırır.
Təkrar istifadə olunan qızartma yağları
Eyni yağı bir neçə dəfə qızdırmaq yağın oksidləşməsinə və kanserogen (xərçəngə səbəb olan) maddələrin yaranmasına səbəb ola bilər.
Təhlükəsiz alternativlər:
Əgər qızartmadan imtina edə bilmirsinizsə, aşağıdakı daha sabit yağlardan istifadə edə bilərsiniz:
Zeytun yağı (aşağı temperaturda istifadə üçün)
Avokado yağı (yüksək istiliyə davamlıdır)
Hindistan qozu yağı (doymuş yağ olsa da, yüksək temperaturda sabit qalır).
Daha sağlam qidalanma üçün, mümkün qədər qızartmadan çəkinib sobada, buxarda və ya qaynadaraq yemək üsullarına üstünlük vermək tövsiyə olunur.
Milli.Az









Hakışta
Mükəmməl seks üçün yataqdakı QAYDALAR
Cəfərinin insan orqanizminə inanılmaz faydaları
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qız 3 vacib əlaməti açıqladı - FOTO
Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur
Çox adam arıqlamaq üçün belə edir, amma kökəldir
İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi
Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş