Xərçəng və şəkərdən qoruyacaq UNİKAL PƏHRİZ
Arıqlamaq üçün müxtəlif pəhrizlər var, lakin onların əksəriyyəti müvəqqətidir və sağlamlığınıza zərər verə bilər. Bununla belə, Harvard alimləri qidalanmaya unikal yanaşma təqdim ediblər ki, bu da təkcə arıqlamağa kömək etmir, həm də həyat tərzinə və xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri, diabet və digər xəstəliklərə qarşı profilaktik tədbirə çevrilə bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, meyvə və tərəvəzlər lif, vitamin və minerallarla zəngin olduğundan pəhrizinizin yarısını təşkil etməlidir.
Meyvə şirələri yüksək şəkər tərkibinə görə istifadə edilməməlidir və kartofun tərəvəz olmasına baxmayaraq, zərif karbohidratlar ehtiva etdiyini bilməlisiniz.
Harvard pəhrizi qidalarınızın dörddə birini təşkil etməli olan arpa, qarabaşaq yarması, yulaf və qəhvəyi düyü kimi tam taxıl məhsullarını yeməyi tövsiyə edir. Ağ çörək və makaron kimi rafinasiya edilmiş qidalardan da çəkinməlisiniz.
Rasionunuza balıq, toyuq, lobya, qoz-fındıq və ördək kimi müxtəlif sağlam protein qidaları daxil edilməlidir. Qırmızı ətin istehlakını məhdudlaşdırmaq və donuz və kolbasa kimi işlənmiş ətlərdən uzaq durmaq da tövsiyə olunur.
Trans yağlardan yayınmaq üçün, marqarin kimi qismən hidrogenləşdirilmiş yağlarla yemək bişirməkdən çəkinməlisiniz. Orqanizminiz üçün sağlam yağ mənbəyi olan zeytun, kolza toxumu, soya, qarğıdalı, günəbaxan və yerfıstığı kimi sağlam yağlardan istifadə etmək daha yaxşıdır.
İçməli su, şəkər əlavə edilmədən çay və qəhvə olmalıdır. Süd və süd məhsullarının qəbulunu gündə bir-iki porsiyaya qədər azaltmaq və şirə qəbulunu gündə kiçik bir stəkanla məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Şəkərli içkilər pəhrizinizdən tamamilə xaric edilməlidir.
Milli.Az