Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir?
Milli.Az xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib.
Onun sözlərinə görə, acılığa səbəb olan maddə cucurbitacin adlanır və bu maddə əsasən bitkinin stressə düşməsi nəticəsində yaranır.
Bağbanın bildirdiyinə görə, bu stressin ən böyük səbəblərindən biri düzgün olmayan suvarma rejimidir. O qeyd edib ki, xiyarlar soyuq su ilə sulanmamalıdır. Suvarma üçün istifadə olunan suyun temperaturu 18 dərəcədən yuxarı, özü isə əvvəlcədən oturmuş olmalıdır. Havanın isti keçdiyi günlərdə xiyarları həftədə 2-3 dəfə suvarmaq və torpaqda nəmliyi saxlamaq üçün çarpayıların saman və ya quru otla malçlanması tövsiyə olunur.
Alekseeva əlavə edib ki, soyuq hava və kəskin temperatur dəyişiklikləri də cucurbitacin maddəsinin toplanmasını artırır. Bu səbəbdən xiyarları aqroliflə örtmək, qeyri-sabit iqlim şəraitində isə istixanada yetişdirmək daha məqsədəuyğundur.
Ekspert həmçinin qida maddələri balansına da diqqət yetirməyi vacib sayır. Onun sözlərinə görə, kalium və azot çatışmazlığı da acı dadın yaranmasına gətirib çıxara bilər. Bu baxımdan xiyarların peyindən daha çox kalium nitrat, kül və humat tərkibli gübrələrlə qidalandırılması məsləhətdir.
Sonda bağban vurğulayıb ki, həm həddindən artıq günəş şüaları, həm də soyuq hava cucurbitacinin miqdarını artırır. Bu səbəbdən xiyarları yüngül kölgəli yerlərdə, məsələn qarğıdalı bitkisinin yanında yetişdirmək daha faydalı ola bilər. Formalaşdırma zamanı isə bitkinin bütün yarpaqlarını qoparmaq olmaz, çünki yarpaqlar bitkinin özünü sərin saxlamasına kömək edir.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 802   Tarix: 18 avqust 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qaranlıqda telefona baxanlara xəbərdarlıq - Bu hormonun ifrazı zəifləyir

Axşam saatlarında serial izləmək, sosial şəbəkələrdə vaxt keçirmək və videoları skroll etmək yuxunun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir və səhər yorğunluğa səbəb olur. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında rusiyalı oftalmoloq Gunv

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytu

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Dişləri gündə 3 dəfə fırçalamaq lazım deyilmiş - Həkimdən xəbərdarlıq

Dişləri həddindən artıq tez tez və çox güc tətbiq edərək fırçalamaq ağız sağlamlığında ciddi problemlərə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt və parodontoloq Viktoriya Çeredniçenko deyib. "Artı

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

turlar.az

gözəllik məhsulları həkim məsləhəti hamiləlik tanınmış qadınlar bayatilar qis salatlari pizza reseptləri kosmetika uşaq nece olur 8 mart insan vətənə aid bayatılar şəkərbura