Xren bitkisinin faydaları

Xren bitkisinin faydalarıXren çoxillik bitki olub kələmkimilər fəsiləsinə daxildir. Onun sərt kökü və 120 santimetrə qədər böyüyə bilən tünd yaşıl yarpqları olur. Xren may-iyun aylarında böyüyür, yarpaqları böyüdükcə onun kökü də inkişaf edir.
Xrenin müxtəlif növləri var. Xrendən çox xoşlananalar onu öz bostanlarında da yetişdirə bilirlər. Onun qədim zamanlarda yunanlar, pomlılar və misrlilər tərəfindən daha çox istifadə edildiyi söylənilir. İndi xren dünyanın bir çox ölkələrndə yabanı halda yetişir. Bu bitkinin ən çox qida sənayesində ətrindən istifadə edirlər.
Qədim zamanlarda yunanlar xrendən ədviyyat vasitəsi kimi istifadə ediblər. O yunan mətbəxinin ən kəskin, ən sərt və ən çox istifadə edilən ədviyyatı hesab edilib. Müalicə məqsədilə xren kökünün payız aylarında yığılıb qurudulmuşundan istifadə edilir. Onu yığdıqdan sonra qurudub, xüsusi qayda ilə saxlayırlar. Xrendən Fransa, Braziliya və İsveçrənin farmokologiyasında da istifadə edilir.
Xrenin Tərkibi
Xrenin tərkibində efir yağları, liflər, fitonsidlər, çoxlu vitaminlər(B1, B2,B3,B6,E), fol turşusu, makro və mikroelementlər(kalum, kalsium, dəmir, fosfor, natrium, marqanes,mışyak və s.),şəkər,amin turşuları, bakteriasid təsirli maddələr(lizosim və orqanik birləşmələr) var.
Xrenin tərkibində olan C vitamini portağal və limonun tərkibində olandan 5 dəfə artıqdır.
Xren yarpaqlarının tərkibində olan efir yağları dəriyə toxunduğu zaman yerli qıcıqlanma və qızartı əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Dərinin eyni yerinə uzun müddət xren yarpaqlarının toxunması yanıqların, hiperemiyanın və qanqrenanın əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Xalq təbabətində xrendən radikulitlərin müalicində geniş istifadə ediir.
Xren ödqovucu xüsussiyyətə malikdir və o bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Respirator virus xəstəlikləri zamanı qəbul edilən qidalara xren əlavə etməkdə çox fayda var.
Öskürmə zamanı da az miqdarda xren yarpaqlarından dəmlənmiş çayı gündə 3-4 dəfə qəbul etdikdə xəstəliyin əlamətləri azalır.
Amerikada xrendən kosmetologiya sahəsində də geniş istifadə edilir.
"Laskinin xərçəng əleyhinə kitabı"ında xrenin metastaz əleyhinə təsiri barədə yazılara rast gəlmək mümkündr. Həkim kitabında xren kökünü sürtçəgdən keçirib, suda qaynadaraq buğunu iyləməyin xərçəng xəstələri üçün faydalı olduğnu qeyd edir. Onun sözlərinə görə bu üsulla metastazın əmələ gəlməsinin qarşısını almaq mümkündür.
Xreni tibb aləmində strateji bitki də adlandıranlar var. Bu ad ona kosmetika və diş pastalarında orqanizmə təsir edən profilaktik nəaliyyətlərinə görə verilib.
Xrenin faydaları
Xrenin tərkibində olan C vitamini portağal və limonun tərkibində olandan 5 dəfə artıqdır.
Xren yarpaqlarının tərkibində olan efir yağları dəriyə toxunduğu zaman yerli qıcıqlanma və qızartı əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Dərinin eyni yerinə uzun müddət xren yarpaqlarının toxunması yanıqların, hiperemiyanın və qanqrenanın əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Xalq təbabətində xrendən radikulitlərin müalicəsində geniş istifadə ediir.
Xren ödqovucu xüsussiyyətə malikdir və o bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Respirator virus xəstəlikləri zamanı qəbul edilən qidalara xren əlavə etməkdə çox fayda var.
Öskürmə zamanı da az miqdarda xren yarpaqlarından dəmlənmiş çayı gündə 3-4 dəfə qəbul etdikdə xəstəliyin əlamətləri azalır.
Amerikada xrendən kosmetologiya sahəsində də geniş istifadə edilir.
"Laskinin xərçəng əleyhinə kitabı"ında xrenin metastaz əleyhinə təsiri barədə yazılara rast gəlmək mümkündr. Kitabında həkim xren kökünü sürtçəgdən keçirib, suda qaynadaraq buğunu iyləməyin xərçəng xəstələri üçün faydalı olduğnu qeyd edir. Onun sözlərinə görə bu üsulla metastazın əmələ gəlməsinin qarşısını almaq mümkündür.
Xreni tibb aləmində strateji bitki də adlandıranlar var. Bu ad ola kosmetika və diş pastalarında orqanizmə təsir edən profilaktik nəaliyyətlərinə görə verilib
Xrenin Ziyanı
Xren dəriyə qıcıqlandırıcı təsir göstəriri və bəzən genş həcmli yanıq əlamətləri əmələ gətirir. Böyrək, qaraciyər və mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərindən əziyyət çəkən xəstələrə xrendən ehtiyatla istifadə etmək məsləhət görülür.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 996   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ağciyəriniz pambıq kimi yumşalacaq, öskürəyiniz dayanacaq

İmmunitet sistemini güclü saxlamaq ümumi sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Qoxusu və dadı ilə ləzzətlə istehlak edilən mixək qış aylarında orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. . -a istinadən xəbər verir ki, mixəyin gücl

.

Saçları yuyarkən edilən SƏHV - nəticəsi ölüm ola bilər

Hindistanlı neyrocərrah Dr. Arun Naik saçları yuyarkən başın arxaya əyilməsinin damarları sıxaraq ölümə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib. . -a istinadən xəbər verir ki, damarların uzun müddət əzilməsinin ölüml

.

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

.

Antibiotiklər can alır: Hər 45 saniyədə bir insan ölür

Ankara Universiteti Baytarlıq fakültəsi dekanı professor Ender Yarsan dünyada hər 45 saniyədə bir insanın antibiotiklərə davamlı infeksiyalar səbəbiylə öldüyünü bildirərək, tədbir görülməsə, 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin hə

.

Üzə qulluq haqqında yanlış bilinən 8 gerçək

Gözəl və sağlam dəriyə sahib olmaq bir çox insan üçün əhəmiyyətlidir, lakin üzə qulluqla bağlı bir çox yanlış inanclar mövcuddur. Bu mifləri doğru şəkildə anlamadan tətbiq etmək dərinizə zərər verə bilər. üzə qulluq haqqınd

.

Xurma barədə bilmədiklərimiz - Sirləri AÇIQLANDI

İstənilən növ xurma alarkən hamar, parlaq narıncı qabığı olan və kəsikləri və yumşaq ləkələri olmayan meyvələri seçin. -a istinadən bildirir ki, xurma ən məşhur payız meyvələrindən biridir. Bununla belə, çox uzun müddət qalmı

.

Çoxumuz öskürürük - Mövsüm dəyişikliyi, ya virusdur?

Son günlər havaların soyuq keçməsi nəticəsində qripə yoluxanların sayı artıb. Bu isə əhali arasında yeni virusun yayılması ilə bağlı narahatlığa yol açıb. Bəs insanlar arasında artan bu xəstəlik mövsüm dəyişikliyi ilə bağlıdır

.

Bir çox insan turşu ilə bağlı bu səhvə yol verir: hansı duzu seçmək lazımdır?

Kələm turşusunun dadlı olub-olmaması ən azı istifadə olunan inqrediyentlərdən asılıdır. Düzgün duz seçmək xüsusilə vacibdir. Kələm turşusu üçün hansı duzdan istifadə etmək lazımdır?. xəbər verir ki, təcrübəli aşpazlar kələ

.

Gündə 6 dənəsini yemək bədəni dəmir və kalsiumla doldurur

Antioksidantlarla zəngin əncir südü immunitet sistemini gücləndirir. Əncir südündə olan antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumağa kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bu süd kalsium, maqneziu

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq makiyaj etmek qaydalari toy gecesi küftələr maraqlıdır sevişmə keyks qız bürcü balıq uzeyir hacibeyli hesaplama olumu