Xren bitkisinin faydaları

Xren bitkisinin faydalarıXren çoxillik bitki olub kələmkimilər fəsiləsinə daxildir. Onun sərt kökü və 120 santimetrə qədər böyüyə bilən tünd yaşıl yarpqları olur. Xren may-iyun aylarında böyüyür, yarpaqları böyüdükcə onun kökü də inkişaf edir.
Xrenin müxtəlif növləri var. Xrendən çox xoşlananalar onu öz bostanlarında da yetişdirə bilirlər. Onun qədim zamanlarda yunanlar, pomlılar və misrlilər tərəfindən daha çox istifadə edildiyi söylənilir. İndi xren dünyanın bir çox ölkələrndə yabanı halda yetişir. Bu bitkinin ən çox qida sənayesində ətrindən istifadə edirlər.
Qədim zamanlarda yunanlar xrendən ədviyyat vasitəsi kimi istifadə ediblər. O yunan mətbəxinin ən kəskin, ən sərt və ən çox istifadə edilən ədviyyatı hesab edilib. Müalicə məqsədilə xren kökünün payız aylarında yığılıb qurudulmuşundan istifadə edilir. Onu yığdıqdan sonra qurudub, xüsusi qayda ilə saxlayırlar. Xrendən Fransa, Braziliya və İsveçrənin farmokologiyasında da istifadə edilir.
Xrenin Tərkibi
Xrenin tərkibində efir yağları, liflər, fitonsidlər, çoxlu vitaminlər(B1, B2,B3,B6,E), fol turşusu, makro və mikroelementlər(kalum, kalsium, dəmir, fosfor, natrium, marqanes,mışyak və s.),şəkər,amin turşuları, bakteriasid təsirli maddələr(lizosim və orqanik birləşmələr) var.
Xrenin tərkibində olan C vitamini portağal və limonun tərkibində olandan 5 dəfə artıqdır.
Xren yarpaqlarının tərkibində olan efir yağları dəriyə toxunduğu zaman yerli qıcıqlanma və qızartı əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Dərinin eyni yerinə uzun müddət xren yarpaqlarının toxunması yanıqların, hiperemiyanın və qanqrenanın əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Xalq təbabətində xrendən radikulitlərin müalicində geniş istifadə ediir.
Xren ödqovucu xüsussiyyətə malikdir və o bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Respirator virus xəstəlikləri zamanı qəbul edilən qidalara xren əlavə etməkdə çox fayda var.
Öskürmə zamanı da az miqdarda xren yarpaqlarından dəmlənmiş çayı gündə 3-4 dəfə qəbul etdikdə xəstəliyin əlamətləri azalır.
Amerikada xrendən kosmetologiya sahəsində də geniş istifadə edilir.
"Laskinin xərçəng əleyhinə kitabı"ında xrenin metastaz əleyhinə təsiri barədə yazılara rast gəlmək mümkündr. Həkim kitabında xren kökünü sürtçəgdən keçirib, suda qaynadaraq buğunu iyləməyin xərçəng xəstələri üçün faydalı olduğnu qeyd edir. Onun sözlərinə görə bu üsulla metastazın əmələ gəlməsinin qarşısını almaq mümkündür.
Xreni tibb aləmində strateji bitki də adlandıranlar var. Bu ad ona kosmetika və diş pastalarında orqanizmə təsir edən profilaktik nəaliyyətlərinə görə verilib.
Xrenin faydaları
Xrenin tərkibində olan C vitamini portağal və limonun tərkibində olandan 5 dəfə artıqdır.
Xren yarpaqlarının tərkibində olan efir yağları dəriyə toxunduğu zaman yerli qıcıqlanma və qızartı əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Dərinin eyni yerinə uzun müddət xren yarpaqlarının toxunması yanıqların, hiperemiyanın və qanqrenanın əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Xalq təbabətində xrendən radikulitlərin müalicəsində geniş istifadə ediir.
Xren ödqovucu xüsussiyyətə malikdir və o bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Respirator virus xəstəlikləri zamanı qəbul edilən qidalara xren əlavə etməkdə çox fayda var.
Öskürmə zamanı da az miqdarda xren yarpaqlarından dəmlənmiş çayı gündə 3-4 dəfə qəbul etdikdə xəstəliyin əlamətləri azalır.
Amerikada xrendən kosmetologiya sahəsində də geniş istifadə edilir.
"Laskinin xərçəng əleyhinə kitabı"ında xrenin metastaz əleyhinə təsiri barədə yazılara rast gəlmək mümkündr. Kitabında həkim xren kökünü sürtçəgdən keçirib, suda qaynadaraq buğunu iyləməyin xərçəng xəstələri üçün faydalı olduğnu qeyd edir. Onun sözlərinə görə bu üsulla metastazın əmələ gəlməsinin qarşısını almaq mümkündür.
Xreni tibb aləmində strateji bitki də adlandıranlar var. Bu ad ola kosmetika və diş pastalarında orqanizmə təsir edən profilaktik nəaliyyətlərinə görə verilib
Xrenin Ziyanı
Xren dəriyə qıcıqlandırıcı təsir göstəriri və bəzən genş həcmli yanıq əlamətləri əmələ gətirir. Böyrək, qaraciyər və mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərindən əziyyət çəkən xəstələrə xrendən ehtiyatla istifadə etmək məsləhət görülür.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 890   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Qaraciyərimiz bu 5 qidanı sevir

Pəhrizinizə müəyyən qidaları daxil etməklə qaraciyərin fəaliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz.   -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu 5 qida qaraciyərin sağlamlığında xüsusi rol oynayır

.

Təhlükəli virusun yeni ştammının yayılması ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının nümayəndələri insanlar üçün böyük təhlükə yaradan H5N1 "quş qripi"nin yeni ştammının yayılması ilə bağlı həyəcan təbili çalır.   -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar bildirirlə

.

Qastrit bu səbəbdən baş verir

Qastrit fəstfud və quru qidaya olan sevgidən yaranmır. Mədə qişasında iltihablı dəyişikliklərin səbəbləri bakteriya, alkoqoldan sui-istifadə və müəyyən xəstəliklər ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə qastroenterolo

.

Qanda şəkəri salan meyvə

Bu meyvədə olan rezisdent nişasta və pektin qanda qlükozanı tənzimləyir və uzun müddət toxluq verir. -a istinadən xəbər verir ki, avstraliyalı diyetoloq Syuzi Barrell yetişməmiş yaşıl bananın faydasını açıqlayıb. "Yetişmi

.

Dərdlərə dərman aspirin hansı ağacdan hazırlanır?

Dərdlərə dərman aspirin bu ağacdan hazırlanır. Söyüd yarpağının bel ağrılarının müalicəsində ən güclü üsullardan biri olduğunu bilirdiniz?. -a istinadən söyüd yarpağının bu inanılmaz faydası barədə yazını təqdim edir. . Söyü

.

Qan durulducu dərmanlardan istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ – Ölüm riski yaradır

Bu gün çoxları həkim məsləhəti və resept olmadan apteklərdən müxtəlif dərmanlar alıb istifadə edirlər. Həkim rəyi olmayan dərmanların qəbulu də çox zaman ciddi fəsadlara səbəb olur. Vətəndaşların reseptsiz aldıqları dərmanla

.

Yerkökünün bilmədiyimiz faydası

Mütəxəssislər yerkökünün faydalarını açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, bu tərəvəzin bir sıra dəyərli faydaları var. Yerkökü xolesterol səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və ümumiyyətlə ürəyə müsbət müalicəvi təsi

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Bədəndəki göyərmələr bu xəstəliyin əlamətləri imiş

Hemofiliya xəstəliyi xroniki və ciddi xəstəlikdir. . -a istinadən xəbər verir ki, uşaq hematologiya və onkologiya mütəxəssisi dosent Işık Odaman 17 aprel dünya Hemofiliya günü ilə əlaqəli açıqlama verib. O, bədəndə, asa

turlar.az

sonxeber.az adlarin menasi sade makiyaj sekilleri toy makiyajlari fitrə kimlərə verilir bu ilin cantalari bolqar biberinin faydasi eroziya xesteliyi kosmetika burcler haqqinda salatlar insan klitor porno