Xurma yeyərək xərçəng riskini azaldın

Xurma yeyərək xərçəng riskini azaldınTəbiətin bənzərsiz hədiyyələrindən biri olan xurma şəfa mənbəyi kimi tanınır. Həkimlərin tez-tez tövsiyə etdiyi bu meyvə həzm sistemini dəstəkləyən və orqanizmi qidalandıran zəngin tərkibi ilə tanınır. Ancaq təkcə bununla deyil, tərkibindəki antioksidantlarla xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri olduğu da sübut edilmişdir.
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, əsasən qış aylarında bol olan xurmanı hər gün yeməklə sağlamlığınızın qayğısına qalmış olacaqsınız.
Xurma təbiətin bizə təqdim etdiyi şəfalı meyvələr arasında birincilərdəndir. Həzm sağlamlığını dəstəkləyən liflə zəngin tərkibə malik olması ilə yanaşı, xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri ilə də diqqət çəkir.
Xurma yüksək miqdarda kalsium ehtiva edən bir meyvədir. Tərkibindəki yüksək kalsium sayəsində sümük quruluşunu gücləndirir. Skelet sisteminin sağlamlığında mühüm rol oynayır.
Tərkibində maqnezium, dəmir, C vitamini və kalsium olduğu üçün hamiləlik dövründə istehlak edilə bilən meyvələr arasındadır. Ananın sağlamlığını qorumaqla yanaşı, körpənin inkişafına da töhfə verir. Həm də hamiləlik zamanı yarana biləcək həzm problemlərinin qarşısını alır.
Antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində immuniteti gücləndirir və xəstəliklərlə mübarizəni asanlaşdırır. Eyni zamanda tərkibindəki yüksək vitamin C immuniteti dəstəkləməyə kömək edir.
Bu lifli qida maddəsidir. Buna görə də bağırsaq sağlamlığı üçün vacib bir qidadır. Həzm sistemini tənzimləyərək qəbizliyin qarşısını alır.
Qan təzyiqini tənzimləyir və təzyiqin qəfil yüksəlməsi və azalmasının qarşısını alır.
Tərkibindəki A vitamini sayəsində göz sağlamlığını dəstəkləyir və görmə qabiliyyətini gücləndirir.
Yüksək antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində xərçəngə qarşı qoruyucu rolunu oynayır. Bədəndə meydana gələn və ola biləcək şişlərlə mübarizə apara bilər.
Xurmanın tərkibində streslə mübarizə aparan minerallar və antioksidan maddələr var. Nəticədə stressi azaldır və xoşbəxtlik hormonunun ifrazını təmin edir.
Orqanizmdəki iltihabı aradan qaldırır və iltihabın qarşısını alır.
Xurmanın tərkibində immuniteti dəstəkləyən beta karotin var. Buna görə də bədənin müqavimətini artırır və yorğunluğun qarşısını alır.
İştah açıcı xüsusiyyətlərə malik qidadır.
Tərkibindəki antioksidant maddələr yaşlanma əleyhinə təsirə malikdir. Bu antioksidant maddələr dəri sağlamlığı üçün də çox vacibdir. Dərinin qüsurlarını aradan qaldırmağa, dərini yeniləməyə və qocalmanın təsirini azaltmağa kömək edir.
Xurmanın məlum yan təsirləri yoxdur. Ancaq hər hansı bir qidanın həddindən artıq istehlakı zərər verə bilər. Əgər cənnət meyvələrini çox istehlak etsəniz, tərkibindəki fruktoza səbəbiylə qan şəkərini artıra bilər. Bundan əlavə, həddindən artıq istehlak bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Xroniki xəstəlikləri olan insanlar xurma istehlakına da diqqətli olmalı, gözlənilməz təsirlərlə qarşılaşdıqda həkimlərinə müraciət etməlidirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 825   Tarix: 18 avqust 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

"Vegetarian qadınların uşaqları əqli cəhətdən zəif ola bilər"

Hamiləlik dövründə Omega-3 çatışmazlığı uşağın zehni inkişafına təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı dietoloq Yuliya Moskviçeva deyib. "Xüsusilə vegetarian qidalanan qadınlar bu risklə daha çox üzləşirlər

.

Dünyanın ən yaşlı qadınının uzunömürlülük SİRRİ

Alimlər dünyada ən uzunömürlü insan kimi tanınan Maria Branyas Moreranın DNT-sini araşdıraraq onun uzunömürlülüyünün səbəblərindən birini müəyyənləşdiriblər. xarici mənbələrə istinadən xəbər verir ki, ABŞ-də doğulan, laki

.

Yüksək şəkər və infarkt arasında əlaqə

Qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi, xüsusilə də ilk dəfə kəskin miokard infarktı (ürək tutması) keçirən xəstələrdə ağır fəsadların yaranma riskini artıran mühüm göstərici ola bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Diabetolog

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

.

Bu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"

Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Bu məhsulların tərkibində yod var - Yeməyəndə əqli gerilik yaradır

"Qeyri-dəniz mənbələrindən də yod əldə etmək mümkündür". xəbər verir ki, Endokrinoloq Olqa Çernitskaya bildirib ki, yod orqanizm üçün vacib mikroelementdir və adətən insanlar onu dəniz məhsulları və balıqdan alırlar

.

Maqneziumu kimlər qəbul edə bilməz? - Xəbərdarlıq

Milyonlarla insan tərəfindən qəbul edilən maqnezium son illərin ən populyar əlavələrindən birinə çevrilib. Onu "bu günün mineralı" adlandırırlar - bəs doğrudanmı , yuxunu yaxşılaşdırır, həzmi tənzimləyir və beyin

.

Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün

Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclı

.

Heyvanlardan yoluxur, qızdırmayla başlayır - Ölümcül xəstəlik yayıldı

Seneqalda sentyabrın sonunda başlayan "Rift Vadisi Qızdırması" epidemiyası getdikcə daha da geniş yayılır. xəbər verir ki, ölkənin Səhiyyə Nazirliyinin məlumatına görə, aşkarlanan 381 yoluxmadan 312 nəfər sağalıb

turlar.az

toy makiyaji sekilleri toy makiyajlari hamilelikde qidalanma fitnes və pəhriz manikür və pedikür sevinc tofiqqızı xına bəzəkləri kosmetika opusme hakıştalar cinsi elaqe yutube bayatılarımızda vətən həsrəti