Xurmanın faydaları

Xurmanın faydalarıYüksək qida dəyəri ilə təzyiqi tarazlayan xurma, tərkibində xolesterin olmadığı üçün ürək dostu qidalardandır. 
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, xurmanın tərkibində kalsium, dəmir, fosfor, kalium, maqnezium və sink var. A və B vitaminləri ilə yaddaşın gücləndirilməsini dəstəkləyir və yaddaş itkisinin qarşısının alınmasında faydalıdır.
Xurma antioksidantla zəngin qidadır. Antioksidantlar hüceyrələri bədəndə zərərli reaksiyalara və xəstəliklərə səbəb olan sərbəst radikallardan qoruyur.
Həmçinin xurmanın tərkibində xroniki xəstəliklərin risklərinin qarşısını almağa kömək edən polifenollar var.
Xurma yüksək lifli məhsul olduğu üçün xüsusilə mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətinə müsbət təsir edərək, bağırsaqların fəaliyyətini tənzimləyir.
Bu qida tərkibindəki vitamin və minerallar sümükləri sağlam saxlamaq və osteoporoz kimi sümüklə əlaqəli sağlamlıq problemlərinin qarşısını almaq üçün vacibdir.
Tərkibində yüksək miqdarda enerji olan xurma gün ərzində lazım olan enerjinin bir hissəsini qarşılamaq üçün asan yol hesab edilir. Xurma həm də inkişaf çağında olan uşaqlar üçün sağlam enerji mənbəyidir.
Tərkibindəki B vitamini ilə Alzheimer xəstəliyindən qoruyur. Müntəzəm və ölçülü istehlak edildikdə bu cür xəstəliklərə tutulma ehtimalını azaldır.
Tərkibindəki zəngin maddələr sayəsində həzm sistemini tənzimləyir, həmçinin immun sistemin güclənməsində, göz, dəri və sümük sağlamlığının qorunmasında olduqca faydalıdır. Həmin faydalı xüsusiyyətinə görə xurmanın xüsusilə də hamilə və süd verən qadınların da istehlak etməsi tövsiyə olunur.
Beləliklə xurma:
1. Ürək sağlamlığını qoruyur.
2. Antioksidantlarla zəngindir.
3. Yaddaşı gücləndirir.
4. Xolesterolu balanslaşdırır.
5. Beyin sağlamlığını gücləndirir.
6. Dərini cavanlaşdırır.
7. Göz sağlamlığını gücləndirir.
8. Anemiyaya xeyirlidir.
9. Stressi və yorğunluğu aradan qaldırır.
10. Həzmi asanlaşdırır.
11. Mikrob və infeksiyalarla mübarizə aparır.
12. Sümükləri gücləndirir.
Xurma mütəmadi olaraq, ancaq norma daxilində istehlak edilməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 748   Tarix: 30 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu kompot "can dərmanı"dır - Yaşlılar da içə bilər

Meyvə qurusu kompotu immun sistemini gücləndirir, eyni zamanda ürəyə və görmə qabiliyyətinə müsbət təsir edir, ona görə də qocalıqda içmək daha faydalıdır.  xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalına dietolo

.

Böyrəklərin sağlamlığı üçün faydalı ÇAY

Guangzhou Çin Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma qara və yaşıl çayın faydaları ilə bağlı əsrlərdir davam edən mübahisələrə aydınlıq gətirib. .  xəbər verir ki, qara çay böyrəklərə müsbət təsir edi

.

"Psixoloji əsaslı yuxu problemlərinin müalicəsi..." - Klinik psixoloqdan AÇIQLAMA

"Yuxu pozuntuları, psixoloji səbəblərdən qaynaqlanaraq bir çox insanın həyatını mənfi şəkildə təsir edə bilər. Psixoloji amillər, yuxu keyfiyyətinə və müddətinə əhəmiyyətli təsir göstərir". Bunu -a açıqlamasınd

.

Həkimdən bəzək məqsədilə taxılan eynəklərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Eynək dedikdə insanın ağlına ilk olaraq daha çox optik və yaxud gün eynəkləri gəlir. Ancaq eynəklərin müxtəlif növləri var. Son vaxtlar bəzək məqsədilə satılan şəffaf şüşəli eynəklərin istifadəsi daha da artıb. Hətta bəz

.

Protein qəbulu zərərlidir?

"Whey" protein düzgün istifadə edildikdə ümumiyyətlə sağlam insanlar üçün təhlükəsiz hesab edilir, lakin həddindən artıq istifadəsi və ya müəyyən sağlamlıq problemləri olan şəxslərdə bəzi zərərlərə səbəb ola bilər

.

Suyu bu formada içəndə arıqladır

Su içməklə arıqlamaq mümkündür. xəbər verir ki, suyun iştahı idarə etməyə kömək edən doyma hissi yaratdığı düşünülür. Araşdırmalar göstərir ki, yeməkdən əvvəl su içmək, porsiya miqdarını azaltmağa və beləliklə, qəbul edilə

.

Qaraciyər yağlanmasının 5 əlaməti

Qaraciyər yağlanmasının əsas əlamətləri bir çox hallarda nəzərə çarpmaya bilər, lakin bəzi simptomlar bu problemi göstərə bilər. xəbər verir ki, bu əlamətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər yağlanması enerji səviyyəsin

.

Kəsilmiş limonu soyuducuya qoymayın - Görün nə olur

Bu gün mətbəxdə ümumi səhv limonların səhv saxlanmasıdır. xəbər verir ki, limonları xüsusilə kəsdikdən sonra soyuducuda saxlamaq sağlamlıq baxımından tövsiyə edilmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu şəkildə saxlanılan limonla

.

Təhlükə mənbəyi olduğu deyilən portağalla bağlı RƏSMİ AÇIQLAMA

Qida sənayesində, o cümlədən müxtəlif qənnadı məmulatları, qablaşdırılmış sərinləşdirici içkilər və digər qida məhsullarında rəngləndiricilərin istifadəsi dünya təcrübəsində geniş yayılmış bir haldır". xəbər verir ki

turlar.az

sonxeber.az sade makiyaj sekilleri geyim və ayaqqabılar geyim seçimi şef master qaşların formalari qadini ehtiraslandiran sozler faydalı qidalar toy gecesı vətənə aid bayatı oğlaq sirniyatlar şəhid