Yaddaşı möhkəmləndirən qidalar açıqlandı

Yaddaşı möhkəmləndirən qidalar açıqlandıMayo Klinikasının (ABŞ-də tibb və tədqiqat mərkəzi) həkimlərinin fikrincə, yaddaş üçün ən faydalı qidalar sırasına giləmeyvə, tərəvəzlər, paxlalılar, dəniz məhsulları, zeytun yağı, göyərti və ədviyyatlar daxildir.
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər qaragilə, üzüm və qarpızın antioksidantlarla zəngin olduğunu, beyni oksidləşdirici zədələrdən qoruya bilən, vaxtından əvvəl qocalmanın və demensiyanın qarşısını alan maddələrlə zəngin olduğunu deyirlər. Xüsusilə qaragilədə beyin funksiyasını yaxşılaşdıra bilən antosiyaninlər və digər flavonoidlər, qarpız isə hüceyrələri qoruyan və immunitet sistemini gücləndirən təbii maddə olan likopenlə zəngindir.
Həkimlər əlavə ediblər ki, avokado, zeytun yağı, balıq və dəniz məhsulları yaddaş funksiyasını yaxşılaşdıran və qanda "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini yüksəltməyə kömək edən doymamış yağlarda yüksəkdir. Bu qidalar, həmçinin omeqa-3 yağ turşuları və B12 vitamini ilə zəngindir ki, bu da qanda triqliseridlərin səviyyəsini aşağı salır, damar sağlamlığını yaxşılaşdırır, qan təzyiqini və qan laxtalanmasını azaltmağa kömək edir. Bu qidalar yaddaş itkisinin də qarşısını alır.
Kakao toxumları, bibəriyə (rozmarin) və nanə flavonoid antioksidantların zəngin qaynaqlarıdır ki, bu da xolesterindən qan damarlarının zədələnməsinin qarşısının alınmasında, damarların selikli qişasının qorunmasında və qan laxtalanmasının qarşısının alınmasında xüsusilə vacibdir. Kakaonun tərkibində qan damarlarını genişləndirən və daha yaxşı (beyin daxil olmaqla) qan axını təmin edən bir birləşmə olan arginin də var.
Mayo Klinikasının mütəxəssisləri qeyd ediblər ki, küncüt toxumları beyin tonusunu və yaddaşın kəskinliyini qorumaq üçün cavabdeh olan neyrotransmitter olan dopamin istehsal etmək üçün istifadə olunan tirozin amin turşusunun mənbəyidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 947   Tarix: 10 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qışda mütləq kərə yağı yeyin - Səbəb

Payız aylarında yaranan vitamin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bəzi qidaların gündəlik rasionda yer alması vacibdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Dmitri Kulikov deyib. Onun sözlərinə görə kərə yağı A, E, D v

.

Qaranlıqda telefona baxanlara xəbərdarlıq - Bu hormonun ifrazı zəifləyir

Axşam saatlarında serial izləmək, sosial şəbəkələrdə vaxt keçirmək və videoları skroll etmək yuxunun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir və səhər yorğunluğa səbəb olur. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında rusiyalı oftalmoloq Gunv

.

Kökəlmə başlayıbsa, bu vitamin çatışmır

Vitamin D çatışmazlığı artıq çəkiyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq və dietoloq Diana Erikanova bildirib. "Piylənməsi olan insanlarda vitamin D səviyyəsi normal bədən çəkisinə malik insanlarl

.

Hindistanda 24 uşaq öskürək dərmanından öldü

Hindistanda son aylarda ən azı 24 uşaq öskürək əleyhinə "Coldrif" şərbətindən ölüb. xəbər verir ki, Tamilnad ştatının səhiyyə və dərman təhlükəsizliyinə cavabdeh məmurları şərbətin istehsalında istifadə olunan maddələri

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

İnternetdən yemək sifariş etməyin - SƏBƏB

Son zamanlar sosial şəbəkələrdə satılan müxtəlif "diyetik hazır qidalar", "fit çərəzlər", "detoks menyular" və "kalorisi az paket qidalar" böyük populyarlıq qazanıb. Satıcılar bu məhsulları

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

turlar.az

geyim necə seçməli həkim məsləhəti adlarin menasi enli koftalar milli yeməklər baş gicəllənməsi yoğun bağırsaq xəstəlikləri kosmetika damla sperma vətənə aid bayatı novruz bayramı haxışta irem derici