Yaddaşı möhkəmləndirən qidalar açıqlandı

Yaddaşı möhkəmləndirən qidalar açıqlandıMayo Klinikasının (ABŞ-də tibb və tədqiqat mərkəzi) həkimlərinin fikrincə, yaddaş üçün ən faydalı qidalar sırasına giləmeyvə, tərəvəzlər, paxlalılar, dəniz məhsulları, zeytun yağı, göyərti və ədviyyatlar daxildir.
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər qaragilə, üzüm və qarpızın antioksidantlarla zəngin olduğunu, beyni oksidləşdirici zədələrdən qoruya bilən, vaxtından əvvəl qocalmanın və demensiyanın qarşısını alan maddələrlə zəngin olduğunu deyirlər. Xüsusilə qaragilədə beyin funksiyasını yaxşılaşdıra bilən antosiyaninlər və digər flavonoidlər, qarpız isə hüceyrələri qoruyan və immunitet sistemini gücləndirən təbii maddə olan likopenlə zəngindir.
Həkimlər əlavə ediblər ki, avokado, zeytun yağı, balıq və dəniz məhsulları yaddaş funksiyasını yaxşılaşdıran və qanda "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini yüksəltməyə kömək edən doymamış yağlarda yüksəkdir. Bu qidalar, həmçinin omeqa-3 yağ turşuları və B12 vitamini ilə zəngindir ki, bu da qanda triqliseridlərin səviyyəsini aşağı salır, damar sağlamlığını yaxşılaşdırır, qan təzyiqini və qan laxtalanmasını azaltmağa kömək edir. Bu qidalar yaddaş itkisinin də qarşısını alır.
Kakao toxumları, bibəriyə (rozmarin) və nanə flavonoid antioksidantların zəngin qaynaqlarıdır ki, bu da xolesterindən qan damarlarının zədələnməsinin qarşısının alınmasında, damarların selikli qişasının qorunmasında və qan laxtalanmasının qarşısının alınmasında xüsusilə vacibdir. Kakaonun tərkibində qan damarlarını genişləndirən və daha yaxşı (beyin daxil olmaqla) qan axını təmin edən bir birləşmə olan arginin də var.
Mayo Klinikasının mütəxəssisləri qeyd ediblər ki, küncüt toxumları beyin tonusunu və yaddaşın kəskinliyini qorumaq üçün cavabdeh olan neyrotransmitter olan dopamin istehsal etmək üçün istifadə olunan tirozin amin turşusunun mənbəyidir.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 732   Tarix: 10 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu 2 tərəvəzi istidə yeməyin

İsti günlərdə bir çox insan rasionlarını daha çox tərəvəz və meyvədən ibarət edir. Amma çox zaman bu qərar düzgündür. Təravətləndirici qida orqanizmə yüksək temperaturda kömək edir. Amma elə tərəvəzlər var ki, əksinə, ist

.

Pərpətöyünün bilmədiyimiz 10 faydası

Pərpətöyünün tarixi 400 il bundan əvvələ gedib çıxır. Avropaya XIX əsrdə gətirilən pərpətöyünün vətəni Hindistan, Argentina və Braziliya hesab edilir. Yabanı pərpətöyün Azərbaycanın ən çox Samur-Dəvəçi ovalıqlarında, Naxçıvanı

.

Uşaqları pis əməllərə görəcəzalandırmağa dəyməz - BUNLARI EDİN

"Cəza" çox mübahisəli və hətta "sürüşkən" adlandırıla bilən bir mövzudur. Əvvəlcə onların ümumiyyətlə niyə mövcud olması sualına cavab verməyə çalışaq. -a istinadən xəbər verir ki, görünür, cavab zahirdədi

.

Arıqlamağa kömək edəcək 3 gündəlik vərdiş

Müasir həyat tərzi bir çox insanı oturaq işə, stressə və sürətli qəlyanaltılara məhkum edir. Bu vəziyyətdə sağlam olmaq və ideal çəkidə qalmaq olduqca çətindir.   -a istinadən xəbər verir ki, "Pride Fitness" adl

.

Üzü arıqlatmaq mümkündür?

Üz nahiyəsini arıqlatmaq mümkündürmü?. -a istinadən bildirir ki, bununla bağlı türkiyəli estetik və plastik cərrahiyyə mütəxəssisi Ufuk Askeroğlu açıqlamalar verib. O, xüsusilə qadınların ən böyük problemi olan üz nahiyəsini

.

Bu cür qidalanmaq kolon xərçəngi riskini artırır

Qərb tərzi qidalanma iltihablı bağırsaq xəstəliyinin və kolorektal xərçəngin inkişaf riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Korkdakı İrlandiya Milli Universitetinin alimləri aşkarlayıblar. Tədqiqatın nəticələr

.

Niyə istidə qəhvə içməməlisiniz?

Qəhvə və çay içənlər yay aylarında bu içkilərdən istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.  xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, isti havalarda kofein yüksək temperaturun yan təsirlərini gücləndirərək sağlamlığınıza zərə

.

Bu çərəz qanda "pis" xolesterinin səviyyəsini azaldır

Cənubi Avstraliya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, badam yemək orqanizmə faydalı təsir göstərir. Bu çərəz çəki və qanda "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.   -a istinadən xəbər veri

.

Buzlu suyun insana zərərləri

İnsan bədən istiliyi 36,5 ilə 37,5 C arasındadır. Bu temperaturu bir neçə dərəcə qaldırsanız, orqanizmdə müxtəlif problemlər yaranar, bədən qızar və sonra homeostaz vəziyyətinə düşər, yəni normal fəaliyyətinə qayıtmağın yolun

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek yay kolleksiyasi kosmetik vasiteler qadın hüquqları qadin dunyasi kulinariya hamileliyin ilk elameti viktoriya sekret kosmetika cinsi elaqe sac modelleri veten sirin qogal dieta