Yayda hansı yeməklərə "hə", hansılara "yox" deməliyik

Yayda hansı yeməklərə İsti yay günlərində düzgün qidalanma bədənin temperatur tənzimlənməsi, susuzluğun qarşısının alınması və ümumi sağlamlığın qorunması baxımından xüsusi əhəmiyyət daşıyır. 
Bu barədə Modern.az-a açıqlama verən qida sahələri üzrə ekspert Fərid Səfərov bildirib ki, iqlimə uyğun qidalanmaq həm istilərin fəsadlarından qorunmağa, həm də enerjini yüksək saxlamağa kömək edir.
Ekspertin sözlərinə görə, yay mövsümündə menyuda əsas yer tutmalı olan məhsullar su və su tərkibli qidalardır:
"Bu dövrdə su, ayran, mineral sular, eyni zamanda qarpız, yemiş, xiyar, pomidor kimi tərkibində 90 faizdən çox su olan məhsullar mütləq istifadə edilməlidir. Bədəni toksinlərdən təmizləmək üçün doğranmış meyvə ilə hazırlanmış detoks suları da faydalıdır".
Fərid Səfərov yüngül zülallı yeməkləri də yayda üstünlük verilməsi vacib olan məhsullar sırasında qeyd edib:
"Toyuq, balıq, qaynadılmış yumurta, az yağda bişmiş paxlalılar, məsələn, mərcimək salatı, həm orqanizmə yüngüldür, həm də zəruri zülalları təmin edir".
Ekspert təzə meyvə və tərəvəzlərin də yay süfrəsinin ayrılmaz hissəsi olduğunu vurğulayıb:
"Şaftalı, ərik, gilas, albalı, moruq və tərəvəz salatları - bol limon, az duz və zeytun yağı ilə ideal seçimdir. Həmçinin dovğa, badımcan və lobya salatları, bulqur və qarabaşaqla hazırlanan yüngül salatlar yay üçün çox uyğundur. Ayran, kefir və qatıq da bağırsaq florası üçün faydalıdır".
Fərid Səfərov yayda uzaq durulmalı qidalar barədə də xəbərdarlıq edib:
"Ağır, yağlı yeməklər, qovurma, kabab, xəngəl, dolma kimi yeməklərdən yayda mümkün qədər az istifadə olunmalıdır. Eyni zamanda şirin qazlı içkilər, hazır meyvə şirələri, ağır şirniyyatlar, konservləşdirilmiş məhsullar və kolbasa növləri orqanizmin su itirməsinə səbəb olur və zəhərlənmə riskini artırır".
Azərbaycan mətbəxinin yay ayları üçün sağlam qidalanma baxımından geniş imkanlar yaratdığını deyən ekspert əlavə edib ki, dovğa, ayran, qatıq, badımcan salatı, kükü, lobya salatı, təzə meyvə-tərəvəz bolluğu Azərbaycan yay süfrəsinin əsasını təşkil edir. 
"Nanə, sumax, keşniş kimi ədviyyatlar isə həm susuzluğun qarşısını alır, həm də tərləməni tənzimləyir. Əsas odur ki, ağır yeməkləri və şəkərli içkiləri müvəqqəti olaraq tətilə göndərək və rasionumuzu təbii, yüngül qidalarla zənginləşdirək".
Fərid Səfərov bildirib ki, yay mövsümündə məqsəd bədəni susuzluqdan, istilik stresindən və mədə-bağırsaq problemlərindən qorumaqdır. Bu baxımdan Azərbaycan mətbəxi ənənəvi olaraq sağlam və əlverişli seçimlər təqdim edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 790   Tarix: 19 iyul 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qoxubilmə hissinin itməsi ciddi xəstəlik xəbərçisidir - Diqqət

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, qoxubilmə hissinin itməsi bəzən sadəcə soyuqdəymə və ya allergiya ilə bağlı deyil, ciddi xəstəliklərin və hətta ölüm riskinin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, tədqiqatlara əsasən

.

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

.

Təbiidir deyə günboyu içmək olmaz - Mədə, böyrək və qaraciyəri sıradan çıxara bilər

Bitki çaylarının təbii olması tamamilə təhlükəsiz olduğu mənasına gəlmir. xəbər verir ki, oyuqdəymə və qrip hallarının artdığı payız-qış aylarında immun sistemini dəstəkləmək məqsədilə bitki çaylarına maraq xeyli artır. Lakin

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

.

Ekstremal istilər orqanizmin qocalma sürətini üç dəfə artırır

Həddindən artıq isti hava yalnız narahatlıq yaratmaqla kifayətlənmir, bu, insan orqanizminin bioloji yaşlanma prosesini 2-3 dəfə sürətləndirə bilər. Honq Konq Universiteti alimlərinin son araşdırması bu narahatedici nəticən

.

Xoruldamaqdan əziyyət çəkirsiniz? Bu tövsiyələr rahat yuxu üçün sizə kömək edəcək

Xoruldamaq təkcə ətrafdakı insanlara narahatlıq yaratmır, həm də sizin yuxu keyfiyyətinizi azalda, dərin yuxuya keçidi çətinləşdirə bilər. Ancaq bu problemi azaltmaq və rahat yuxuya getmək mümkündür. xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Gündə bir qaşıq yemək lazımdır - Bədəni cavanlaşdırır, xəstəliklərdən qoruyur

Sağlam həyatın sirri bəzən elə öz mətbəximizdə gizlənir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik yeməklərdə istifadə etdiyimiz bəzi ədviyyatlar təkcə dad qatmaqla kifayətlənmir, həm də orqanizmi müxtəlif xəstəliklərdən qoruyur

.

Həftəsonları çox yatanda niyə daha yorğun hiss edirik? - Həkim açıqladı

Həftə sonları çox yatmaq sağlamığa zərər vurur. xəbər verir ki, bunu rusiyalı terapevt Anastasiya Ağayeva deyib. Terapevt insanların həftə sonları yuxusuz keçən iş günlərinin əvəzini çıxmaq üçün artıq yatmağa çalışmasını

.

Bu bitki təbii ağrıkəsicidir

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

turlar.az

geyim şəkilləri qaşların formalari maskalar milli yeməklər laylalar aksesuarlar intim seks kosmetika damla haxisdalar əqrəb intim vetene aid atalar sozu