Yayda niyə iştahımız olmur?

Yayda niyə iştahımız olmur?Alimlər isti havalarda işatahın olmamasının səbəblərini açıqlayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uzun müddət temperaturun iştaha təsirini müşahidə ediblər. Soyuq havalarda insanların daha çox kalori istehlak etdiyini öyrənəndə az adam təəccüblənəcək. Bunun altında yatan bioloji səbəb var. Kalorilər enerjidir və onları yandırmaq istilik buraxır, bu da soyuqda bizi isti saxlamağa kömək edir. İstidə aclığı azaltmağa cavabdeh olan mexanizmlərə gəlincə, onlar daha müəmmalıdır.
Hormonlar, zülallar və ətraf mühit faktorları da daxil olmaqla bir çox dəyişən aclığı necə və niyə hiss etdiyimizə və nəhayət, isti günlərdə bu hissin niyə azaldığına təsir göstərir.
Bədənimiz həmişə sabit daxili şəraiti saxlamağa çalışır. Buna homeostaz deyilir. Ona görə də yorucu bir məşqdən sonra günəşdə tərləyirik və ya su içirik. Aclıq həm də homeostatikdir; bədənimizin kalorisi az olanda aclıq və daxili fizioloji vəziyyətimizi tarazlaşdıraraq yeməkdən sonra toxluq hiss edirik.
Bir çox homeostatik proseslər bədəndə kimyəvi xəbərçi kimi xidmət edən hormonlar tərəfindən dəstəklənir. İştah və toxluqda iki hormon böyük rol oynayır: mədə boş olanda ifraz olunan qrelin və yağ hüceyrələri tərəfindən ifraz olunan və bədənin doyduğu zaman beyinə xəbər verən leptin.
Bu hormonlar hipotalamusa, beynin bədən istiliyi, aclıq və susuzluq kimi aspektləri tənzimləyən hissəsinə siqnaldır. Hipotalamusun aşağı hissəsində aclıq və toxluq hisslərindən məsul olan çoxlu sayda xüsusi neyron var. Müvafiq olaraq, qrelin bizi ac hiss etdirən neyronları stimullaşdırır. Leptin isə onları maneə törədir və sizi tox hiss etdirən neyronları stimullaşdırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 865   Tarix: 10 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

turlar.az

hamilelikde qidalanma reseptler geyim və ayaqqabılar hikmətli hekayələr yaz geyimleri bürclər və illər maraqli el islerinin hazirlanmasi kosmetika novruz bayramina aid hakista lakonizim hekaye janri kurtlar vadisi pehriz