Yayda niyə iştahımız olmur?

Yayda niyə iştahımız olmur?Alimlər isti havalarda işatahın olmamasının səbəblərini açıqlayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uzun müddət temperaturun iştaha təsirini müşahidə ediblər. Soyuq havalarda insanların daha çox kalori istehlak etdiyini öyrənəndə az adam təəccüblənəcək. Bunun altında yatan bioloji səbəb var. Kalorilər enerjidir və onları yandırmaq istilik buraxır, bu da soyuqda bizi isti saxlamağa kömək edir. İstidə aclığı azaltmağa cavabdeh olan mexanizmlərə gəlincə, onlar daha müəmmalıdır.
Hormonlar, zülallar və ətraf mühit faktorları da daxil olmaqla bir çox dəyişən aclığı necə və niyə hiss etdiyimizə və nəhayət, isti günlərdə bu hissin niyə azaldığına təsir göstərir.
Bədənimiz həmişə sabit daxili şəraiti saxlamağa çalışır. Buna homeostaz deyilir. Ona görə də yorucu bir məşqdən sonra günəşdə tərləyirik və ya su içirik. Aclıq həm də homeostatikdir; bədənimizin kalorisi az olanda aclıq və daxili fizioloji vəziyyətimizi tarazlaşdıraraq yeməkdən sonra toxluq hiss edirik.
Bir çox homeostatik proseslər bədəndə kimyəvi xəbərçi kimi xidmət edən hormonlar tərəfindən dəstəklənir. İştah və toxluqda iki hormon böyük rol oynayır: mədə boş olanda ifraz olunan qrelin və yağ hüceyrələri tərəfindən ifraz olunan və bədənin doyduğu zaman beyinə xəbər verən leptin.
Bu hormonlar hipotalamusa, beynin bədən istiliyi, aclıq və susuzluq kimi aspektləri tənzimləyən hissəsinə siqnaldır. Hipotalamusun aşağı hissəsində aclıq və toxluq hisslərindən məsul olan çoxlu sayda xüsusi neyron var. Müvafiq olaraq, qrelin bizi ac hiss etdirən neyronları stimullaşdırır. Leptin isə onları maneə törədir və sizi tox hiss etdirən neyronları stimullaşdırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 771   Tarix: 10 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Həkim səhvinə görə qolları və ayaqlarından oldu

ABŞ-da həkim səhvi nəticəsində bir kişinin qolları və ayaqları amputasiya edilib. . -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, Çad Qerlo böyrək daşlarını çıxarmaq üçün əməliyyat olunub və qolu və ayaqları olmadan xəstəxanada

.

Gündə 1 limon yeməyin bədəndəki 5 müsbət təsiri

Limon turş dadı və sağlamlıq faydaları ilə məşhur olan bir meyvədir. Həm salatlara, həm də içkilərə əlavə edilə bilən limon orqanizmə bir çox müsbət təsir göstərir. . gündəlik pəhrizinizə limon əlavə etməyin bədəninizdə yaratdığ

.

Burger niyə zərərlidir? - Daha faydalı etməyin üsulları

Burgerlər ən çox sevilən fast food yeməklərindən biridir, amma təəssüf ki, çox vaxt yağlı, kalorili və sağlamlıq üçün ziyanlı ola bilərlər. xəbər verir ki, bəzi sadə dəyişikliklər və doğru inqrediyentlər ilə burgeri dah

.

Ürəyinizi bütün xəstəliklərdən qoruyan QİDA

Ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaltmaq üçün həkimlər qidalanma vərdişlərinə yenidən baxmağı tövsiyə edir. Bu məhsul ürək-damar sisteminin sağlamlığını qorumaq üçün əvəzsiz köməkçi ola bilər. Milli.Azbu qidanı təqdi

.

İmmuniteti gücləndirir, xərçəngdən QORUYUR

Əzgil payız və qış aylarında bitən, həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə tanınan meyvədir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, xüsusilə C vitamini, B vitaminləri, kalium, maqnezium və kalsiumla zəngindir. Bu xüsusiyyətlər

.

Valideynlərin nəzərinə: Uşağınızda bu əlamətlər varsa

"Tourette" Sindromu nadir rast gəlinən, uzunmüddətli nevroloji bir xəstəlikdir. Adətən uşaqlıq və yeniyetməlik dövründə başlayır və tiklərlə xarakterizə olunur. xəbər verir ki, valideynlər və uşaqların yaxınlar

.

Təhlükəli kərə yağını necə müəyyən etmək olar? - ƏLAMƏTLƏR

Kərə yağında bitki mənşəli yağları görsəniz, belə bir məhsul almaqdan çəkinmək daha yaxşıdır. Bu komponentin kərə yağı istehsalında istifadəsinə icazə verilmir. -ın məlumatına görə, aşağı keyfiyyətli məhsulu tanıya biləcəyini

.

Hamilələrə bu dərmanları qəbul etmək olmaz

Hamiləlikdə qrip olmaq narahatlıq yarada bilər, lakin düzgün yanaşma ilə vəziyyəti yüngülləşdirmək mümkündür. İlk növbədə, bol maye qəbul edin, dincəlin və bədəninizi isti saxlayın. Burun tutulmasını açmaq üçün duzlu su il

.

Dəfnə yarpağını yeməyə nə zaman əlavə etmək lazımdır?

Dəfnə yarpağı tez-tez müxtəlif yeməklərə, xüsusən şorbalara əlavə olunan məşhur ədviyyatdır. Yeməyin sonradan xarab olmasının qarşısını almaq üçün şorbanıza nə vaxt dəfnə yarpağı əlavə edəcəyinizi və onları nə qədər saxlamağınız

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq hamilelikde qidalanma reseptler kekslər kakoslu paxlava hazirlanmasi bal maskasi uz ucun hicab 2025 əqrəb hakista sozler babasil uzeyir irem derici