Yayda niyə iştahımız olmur?

Yayda niyə iştahımız olmur?Alimlər isti havalarda işatahın olmamasının səbəblərini açıqlayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uzun müddət temperaturun iştaha təsirini müşahidə ediblər. Soyuq havalarda insanların daha çox kalori istehlak etdiyini öyrənəndə az adam təəccüblənəcək. Bunun altında yatan bioloji səbəb var. Kalorilər enerjidir və onları yandırmaq istilik buraxır, bu da soyuqda bizi isti saxlamağa kömək edir. İstidə aclığı azaltmağa cavabdeh olan mexanizmlərə gəlincə, onlar daha müəmmalıdır.
Hormonlar, zülallar və ətraf mühit faktorları da daxil olmaqla bir çox dəyişən aclığı necə və niyə hiss etdiyimizə və nəhayət, isti günlərdə bu hissin niyə azaldığına təsir göstərir.
Bədənimiz həmişə sabit daxili şəraiti saxlamağa çalışır. Buna homeostaz deyilir. Ona görə də yorucu bir məşqdən sonra günəşdə tərləyirik və ya su içirik. Aclıq həm də homeostatikdir; bədənimizin kalorisi az olanda aclıq və daxili fizioloji vəziyyətimizi tarazlaşdıraraq yeməkdən sonra toxluq hiss edirik.
Bir çox homeostatik proseslər bədəndə kimyəvi xəbərçi kimi xidmət edən hormonlar tərəfindən dəstəklənir. İştah və toxluqda iki hormon böyük rol oynayır: mədə boş olanda ifraz olunan qrelin və yağ hüceyrələri tərəfindən ifraz olunan və bədənin doyduğu zaman beyinə xəbər verən leptin.
Bu hormonlar hipotalamusa, beynin bədən istiliyi, aclıq və susuzluq kimi aspektləri tənzimləyən hissəsinə siqnaldır. Hipotalamusun aşağı hissəsində aclıq və toxluq hisslərindən məsul olan çoxlu sayda xüsusi neyron var. Müvafiq olaraq, qrelin bizi ac hiss etdirən neyronları stimullaşdırır. Leptin isə onları maneə törədir və sizi tox hiss etdirən neyronları stimullaşdırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 876   Tarix: 10 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

turlar.az

hamilelikde qidalanma geyim şəkilləri yay geyimləri 2025 ulduz falı erroziya nədir qadın psixologiyası suni mayalanma kosmetika xərçəng bürcü haxisdalar burcler haqqinda toy gecesı qz eviyçun hakışta