Yayda qida zəhərlənmələri - Həkim məsləhəti

Yayda qida zəhərlənmələri - Həkim məsləhəti"Qida toksikoinfeksiyaları (zəhərlənmələri) çox sayda bakteriyaların və onların ifraz etdikləri toksinlər tərəfindən törədilən, mədə-bağırsaq pozğunluğu ilə gedən kəskin gedişli xəstəliklərdir. Adətən qida toksikoinfeksiyaları yüngül intoksikasiya əlamətlərlə gedir və sağalma ilə yekunlaşır".
Milli.Az modern.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu Azərbaycan Tibb Universitetinin (ATU) Yoluxucu xəstəliklər kafedrasının müəllimi, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Vüqar Cavadzadə müsahibəsində qida toksikoinfeksiyalarının səbəbləri, mənbələri, simptomları və epidemioloji xüsusiyyətləri barədə danışarkən bildirib.
V.Cavadzadə qeyd edib ki, qida toksikoinfeksiyalarında əsasən infeksiya mənbəyi insanlardır:
"Bakteriyalar insanlarda irinli iltihabi proseslər - panaritsi, piodermiya, angina, rinofaringir və s kimi xəstəliklər törədirlər. Qida toksikoinfeksiyaları bakteriyalar və onların toksinləri ilə çirklənmiş kremli qənnadı məhsullar, ət, balıq, süd və ərzaq məhsullarını yedikdə baş verir. Sadaladığımız yeyinti məhsullarını hazırlayarkən, düzgün şəraitdə saxlanılmazsa, soyuducuya qoyulmazsa, acıq qabda saxlanılarsa o zaman bakteriyalarla çirklənər.
Bəzən heyvanlarda infeksiya daşıyıcısı olur. Mastiti olan heyvanlarında südü bakterioloji olaraq çirklənir. Bu da insanların süd məhsullarını istifadə etdikdə yoluxmaları ilə nəticələnir. Qida toksikoinfeksiyalarının klinik əlamətləri qida qəbulundan 30 dəqiqədən 24 saata qədər davam edən gizli dövürdən sonra özünü biruzə verir.
İlkin olaraq xəstələrdə ürəkbulanma, qusma və mədədə kəskin ağrılar baş verir. Bəzi hallarda bir neçə dəfə ishalda müşahidə edilir. Xəstələrdə qızdırma dərhal yüksəlsə də, qısa müddətdən sonra normaya enir. Bəzən qusma öyümə ilə müşahidə olunaraq, inadlı xarakter daşıyır. Adətən qusuntunun tərkibində həzm olunmamış qida qalıqları olur. Qusuntu kütləsi pis iyli olur.
Əksər xəstələrdə intoksikasiya simptomları müşahidə edilir. Belə ki, xəstələrdə ümumi zəiflik, halsızlıq, baş ağrısı və başgicəllənmə olur. Xəstələrdə üzün və bədənin dərisi solğunlaşır, dili ağ ərplə örtülür, təziq düşür-arterial hipotoniya və ürək döyüntüsünün sayının artması müşahidə edilir. Qarın boşluğunun palpasiyası zamanı mədə və göbəkətrafı nahiyyədə ağrılar olur. Əksər hallarda qida toksikoinfeksiyaları yüngül gedir. Bu zaman xəstələrdə əsasən qusma olur, digər əlamətlər çox vaxt olmur. Ağır gediş zamanı xəstələrdə çox saylı qusma, bəzən selikli qanlı nəcis ifrazı, su-duz və turşu-qələvi müvazinətinin pozulması, bəzən isə qaraciyər və dalağın böyüməsi rast gəlinir. Ağır xəstələrdə su-duz mübadiləsinin pozulması nəticəsində əzələlərdə qıcolmalar baş verir. Ümumiyyətlə, qida toksikoinfeksiyaları sağalma ilə qurtarır".
Mütəxəssisin sözlərinə görə, ağır hallarda xəstələrdə dehidratasion şok kimi ağırlaşmalar müşahidə edilir:
"Bəzi xəstələrdə ikincili infeksiyaların qoşulması nəticəsində bakterial ağırlaşmalarda baş verə bilir. Əsas diaqnoz klinik-epidemioloji məlumatlara əsasən qoyulur. Klinik olaraq xəstələrdə qısa inkubasion dövrün olması, xəstəliyin eyni ərzaq məhsulları qəbul etmiş şəxslər arasında qəflətən baş verməsi, xəstələnənlərdə eyni klinik əlamətlərin olması, ilkin yardım-mədənin yuyulması, təmizləyici imalədən sonra vəziyyətinin qısa müddət ərzində yaxşılaşması diaqnozu qoymağa imkan verir.
Epidemioloji olaraq ərzaq məhsulunun xarakterinə, onların saxlanılma şəraitinə, hazırlanma qaydasına, yemək hazırlayanların sağlamlıq vəziyətinə və onların irinli zədələnmələrinə diqqət yetrilməlidir. Etioloji diaqnoz isə qusuntu kütləsindən, mədə yuyuntusundan, ərzaq məhsullarının qalığından və bağırsaq möhtəviyyatından mikrob kulturasının tapılması nəticəsində qoyulur".
V.Cavadazadə isti aylarda kremli qənnadı məmulatlarını, ət, balıq və süd məhsullarını küçədə, günəş şüaları altında deyil, soyuducuda saxlanılan dükanlardan əldə etməyi tövsiyə edib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 637   Tarix: 20 iyul 2021
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Alüminiumun tərkibindəki toksik maddələr qida ilə reaksiyaya girərək orqanizmə keçir

Mətbəxdə bir sıra yemək və qidaların hazırlanmasında istifadə olunan əşyalardan biri də alüminium falqadır. Lakin təəssüf ki, onun zərərləri haqında çox vaxt xəbərsiz oluruq.  AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, həkim-diyetolo

Qaçışla məşğul olmaq isyətənlər nəyə diqqət etməlidir

Qaçış hamının edə biləcəyi ucuz və sərfəli idman növü sayılır. Bununla belə, hər hansı məşqdə olduğu kimi, qaçış üçün də bir sıra əks göstərişlər var. İnsanın öz artıq çəkisi yük olaraq oynaqları və onurğa sütununu yükləyir

İnsan beyni zamana səyahət edə bilir

İnsan beyni zamana səyahət etməyə qadirdir. Fransa və Niderlanddan olan alimlərin bu barədə elmi işləri "Journal of Neuroscience"də yayımlanıb. Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, beynin xaricdən təsir edilə bilməyə

Kompüterin oynaqlara və əzalara təsiri

Tunel sindromu hesab edilən biləy ağrısı və barmaqlardakı keyimə hissləri uzun müddət kompüter arxasında keçirməklə yarana bilər. Ağır yüklərə dözə bilən insan əllərinin də öz zəif nöqtələri var ki, bu bilək kanalıdır. Biləkləri

Sarıkök ilə sağlamlığı necə yaxşılaşdırmaq olar

Həkim-dietoloq Coş Aks sarıkökün faydaları haqqında danışaraq, bu ədviyyat ilə sağlamlığı yaxşılaşdırmağın asan yollarını qeyd edib. Sağlamlığa fayda verməkdə sarıkök əsasən maddənin əsasını təşkil edən kurkuminə borcludur

Günəş şüalarının dəriyə təsiri

Yaz-yay mövsümü qadınların dəri problemlərinin üzə çıxdığı və onların həmin problemlərə qarşı mübarizə apardıqları fəsildir. Həmin dövrdə üzü ultrabənövşəyi günəş şüalarından müdafiə etmək və dəriyə xüsusi qulluq göstərmə

Albalı saplağı sağlamlığımıza bunları vəd edir

Albalının meyvəsi qədər saplağı da yüksək antioksidan qaynağıdır. Bol miqdarda A, C və E vitaminləri, kalsium, kalium, natrium və fosfor ehtiva edir. -a istinadən xəbər verir ki, albalı saplağı qurudulub çay kimi dəmləndikd

Dözülməz baş ağrılarını hansı yolla azaltmaq olar

Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin qida rasionu, tərkibində Omeqa-3 və Omeqa-6 yağ turşuları olan adi qida rasionu ilə müqayisədə baş ağrısı hallarını azaldır. Omeqa-3 yağ turşuları iltihabın tənzimlənməsində iştirak edən v

Gün işığı koronavirusun hissəciklərini məhv edir

Ultrabənövşəyi şüalar COVID-19 virusunun hissəciklərini 5 dəqiqə ərzində iflic edə bilər. "Report"a istinadən bildirir ki, bu barədə Arizona Universitetinin professoru Georq Vondrakın rəhbərlik etdiyi mütəxəssislə


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari hamiləlik yay kolleksiyasi bir yaşına qədər körpələrə qulluq sperma ədəbi guşə veten haqda atalar sözləri kosmetika xoşbəxtlik orqazm