Yeməkdən niyə doya bilmirik? - Bu yolla aclıq hissini öldürün

Yeməkdən niyə doya bilmirik? - Bu yolla aclıq hissini öldürün"Həddindən artıq yeməyin əsas problemi doyma hissinin dərhal baş verməməsi, toxluq siqnalının beyinə gecikmə ilə çatmasıdır. Bu müddət ərzində insan lazım olduğundan daha çox yeyir".
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı dietoloq və sağlam qidalanma üzrə ekspert Tatyana Meşçeryakova danışıb.
O, bildirib ki, insan az yeyəndə yorğunluq, baş gicəllənməsi, güc çatışmazlığı yaranır və orqanizmdə enerjiyə qənaət etmək məqsədilə metabolik proseslərin sürətini azaldan qoruyucu reaksiya işə düşür.
"Bəlkə də buna görə həddindən artıq yemə prosesini nəzarətdə saxlamaq bizim üçün çətindir", - deyə həkim izah edib.
Onun sözlərinə görə, insanın daim həddindən artıq yediyini yalnız müəyyən müddətdən sonra davamlı artıq çəki və ya ayda 1-3 kq tədricən çəki artımı ilə başa düşmək olar.
"Yeməkdən sonra narahatlıq və ağırlıq bu prosesin tipik nəticələridir. Digər bir siqnal yemək zamanı müntəzəm gəyirmədir. Bu, insanın artıq həddindən artıq yediyini göstərir", - deyə Meşçeryakova vurğulayıb.
Dietoloq həddindən artıq yemək istəyinin bir sıra səbəblərdən - quru yemək və maye qidadan qaçmaq, yuxu, istirahət və qidalanma rejiminin olmaması, uşaqlıqdan gələn həddindən artıq qida istehlakı, ailə vərdişləri, stress və depressiya, tez-tez ziyafətlər, tələsik yemək, aclıq hissi olmadan və prosesin özünə cəlb olunmadan avtomatik qida qəbulu və s. səbəbindən yarandığını deyib.
Meşeryakova həddindən artıq yeməyin qarşısını almağın dörd yolunu sadalayıb:
Onlardan birincisi su rejiminin gözlənilməsidir. Həkimin sözlərinə görə, gün ərzində kifayət qədər su içmək (1 kq çəkiyə 30 ml) qəbul edilən qidanın həcminin azalmasına və normallaşmasına gətirib çıxarır.
Duz və şəkər istehlakının azaldılması. Meşçeryakova xəbərdarlıq edib ki, bu məhsulların iştahanı artırdığı elmi yolla sübut olunub.
Qidanı tələsmədən qəbul etmək. Dietoloq qeyd edib ki, yeməyi yavaş-yavaş və keyfiyyətlə çeynəmək lazımdır.
"Qidanı elə dərəcədə diqqətlə çeynəməyə çalışmaq vacibdir ki, o, hələ ağız boşluğunda "maye" forma alsın və əvvəlcədən onun dadını hiss etmədən dərhal udmağa can atmamaq. Yemək üçün ən azı 30 dəqiqə ayırmaq lazımdır", - deyə kəkim bildirib.
Sağlam asketizmin gözlənilməsi. Meşçeryakova məsləhət görüb ki, könüllü olaraq orqanizmə potensial zərər verən qidalardan "zibil" qidalardan, o cümlədən çipslər, transyağlar tərkibli məhsullar, dərin yağda qızardılmış məhsullar, süd yağı əvəzediciləri olan məhsullar, ətli yarımfabrikatlar, mürəkkəb tərkibli konservlər, uzun saxlama müddəti olan məhsullardan imtina etmək və ya onları məhdudlaşdırmaq lazımdır.
"Sadə, sağlam və təzə qidalar - şorbalar, tam taxıllardan hazırlanmış sıyıqlar, tərəvəz qarnirləri, yüngül tərəvəz salatları seçmək lazımdır", - deyə həkim sözlərini yekunlaşdırıb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 798   Tarix: 22 sentyabr 2024
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Heçnədən həzz ala bilməyənlərin xəstəliyi

Bəzi insanlar var ki, həyatda istədiyi çox şeylərə sahib olmalarına baxmayaraq heçnədən həzz ala bilmirlər. Bu, müəyyən mənada xəstəlik hesab oluna bilər. xəbər verir ki, heçnədən həzz ala bilməyən insanlara "anhedoniya"

.

İstədiyini ye, arıq qal - 5:2 pəhrizi nədir?

5:2 pəhrizinin müəllifi Böyük Britaniyadan olan elm jurnalisti Maykl Moslidir. -a istinadən bildirir ki, o, qarşısına məqsəd qoyub: insanların arıqlayacağı, lakin uzun sürən aclıq aksiyalarından əziyyət çəkməyəcəyi bir pəhri

.

Qan damarlarını təmizləyən 7 məhsul

Qan damarlarını təmizləməyə kömək edən bəzi məhsullar damar divarlarının elastikliyini qorumağa və qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edir. xəbər verir ki, belə qidalar damarların iltihablanmasını və tıxanmasını azaldara

.

Valideynlərə XƏBƏRDARLIQ - Bu uşaqlar böyüyəndə qatı cinayətkar ola bilər

Son vaxtlar valideynlərin həkimlərə övladları ilə münasibətləri barədə müraciətlər çoxalıb. Bunlar arasında uşaqların dərsi qavraya bilməməsi, həmçinin valideynlə uşaq arasında dərs öyrənmə prosesində problemlər yaranmas

.

Əl və ayaqların soyuq olmasının səbəbi budur

İnsanların 70 faizi barmaqlarının buz kimi olmasından şikayətlənir. Bunun səbəbi barmaqlara kifayət qədər qan çatmamasıdır. axşam.az-a istinadən bildirir ki, bir çoxları bu hala əhəmiyyət vermir, ciddi qəbul etmir. Bunu

.

3 dəqiqəyə stressdən qurtulun - İdmansız, ağrısız

Günlük həyatımızda stress qaçılmazdır. Streslə mübarizə aparmağın isə sadə yolları var. Heç bir ağırlıq qaldırmadan, hərəkət etmədən, elə oturduğunuz yerdəcə stresi idarə etmək mümkündür. Bunun üçün sadəcə nəfəs texnikasın

.

Tez ölmək istəmirsinizsə - bu qidalardan uzaq durun

Şirniyyatlar, ləzzətli dadları ilə geniş populyarlıq qazanmış qida məhsullarıdır, lakin onların aşırı istehlakı bir sıra zərərlərə səbəb ola bilər. -a istinadən bildirir ki, şirniyyatların zərərləri aşağıdakılardır:. Yüksə

.

Hansı bağırsaq şişləri ən təhlükəlidir?

Bağırsaqda poliplər, xoş və bədxassəli şişlər yaranır. Hazırda kolorektal onkologiya çox yayılıb. Bağırsaqda şişləri ayırd etmək çox zaman çətin olur. -a istinadən xəbər verir ki, cərrah Yen Jurdan hansı şişlərin daha təhlükəl

.

Kartof və yumurta 2 bəladan qoruyur

Əcnəbi alimlər əvvəllər faydasına şübhə yaranan 2 ərzağı faydalı hesab ediblər. -a istinadla xəbər verir ki, yüksək qlikemik indeksi və nişastasına görə karfofubn zərərli olduğu bildirilirdi. Lakin alimlər düzgün bişirdikd

turlar.az

sonxeber.az həkim məsləhəti yaz geyimleri 2024 geyim seçimi soyuqdəymə müalicə qirmizi mercinin hazirlanmasi hamiləlikdə gelinlikler kosmetika xanım az dolça vətən həsrəti xocali xerceng