Yeməyi bu formada bişirəndə kanserogen maddə yaranır - Diqqət

Yeməyi bu formada bişirəndə kanserogen maddə yaranır - DiqqətSobanın içində yaranan qurumuş yağ qatı və his yalnız estetik problem deyil, həm də sağlamlıq üçün risk yaradır.
Milli.Az xəbər verir ki, bunu açıqlamasında Rusiya Texnoloji Universitetinin (RTU MIREA) biotexnologiya və sənaye farmasiyası kafedrasının dosenti, farmasevtika elmləri namizədi Mariya Zolotaryova bildirib.
Onun sözlərinə görə sobanın divarlarında yaranan naqar və his bişirmə zamanı sıçrayan yağ və ətin şirəsindən əmələ gəlir. Bu maddələr yüksək temperaturda parçalanaraq mürəkkəb kimyəvi reaksiyalara girir və nəticədə çətin təmizlənən qat əmələ gətirir.
"Bu qat qalınlaşdıqca sobanın istiliyi bərabər paylanmır, yemək tam bişməyə bilər və bu da mikroorqanizmlərin qalmasına, nəticədə qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər", - deyə ekspert izah edib.
Zolotaryova əlavə edib ki, naqar mikroblar üçün əlverişli mühit yaradır. Bişirmə zamanı istilik onların çoxunu məhv etsə də, sobadan çıxarılan yeməklə təmas zamanı yenidən qidaya keçə bilərlər.
Bundan başqa, sobada yanan yağ və qida qalıqları nəticəsində akrilamid, heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər kimi maddələr yaranır. Bu birləşmələr heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlarda bəzi xərçəng növləri ilə əlaqələndirilib və şərti kanserogenlər hesab olunur. Mütəxəssis qeyd edib ki, nadir hallarda belə qida qəbul etmək ciddi təhlükə yaratmasa da, davamlı şəkildə belə yemək yemək tövsiyə olunmur.
Bundan əlavə, yanmış yağdan əmələ gələn akrolein maddəsi nəfəs yollarını qıcıqlandıra bilər. "Akrolein buxarlarını udmaq göz, burun və boğazın selikli qişasında yanma hissi yaradır. Xüsusilə astması və allergiyası olan insanlarda bu, vəziyyətin pisləşməsinə səbəb ola bilər," - deyə Zolotaryova xəbərdarlıq edib.
Mütəxəssis sobanın müntəzəm və diqqətli təmizlənməsini zəruri adlandırıb. Bişirmədən sonra sobanı təmizləmək daha asan olur və bu, zərərli birləşmələrin yığılmasının qarşısını alır. "Təmizlik üçün xlorlu və çox güclü qələvi vasitələrdən istifadə etmək məsləhət deyil, çünki onlar nəfəs yollarını qıcıqlandıra bilər və qalıqları qidaya keçə bilər. Sobanı yuduqdan sonra səthləri təmiz su ilə yaxalamaq və cihazı havalandırmaq lazımdır," - deyə ekspert əlavə edib.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 688   Tarix: 11 oktyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riski o qədər azalırmış

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riskini azaldır. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri 217 cütlük üzərində müşahidə apararaq bu qənaətə gəliblər. Tədqiqat "Biopsychosocial Science and Medicine"

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

Kişilər niyə üşüyür, qadınlar yox?

Qadınların kişilərə nisbətən niyə daim isti hiss etmə səbəbləri araşdırılıb. xəbər verir ki, avstraliyalı cərrah Zak Terner "Nature Climate Change" jurnalında dərc olunmuş araşdırmaya istinad edib. Məlumat New Yor

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Alimlər uzun ömrlülüyün sirrini tapdı - 100 qramı 2 manatdır

Alimlər uzunömürlülüyün sadə formulunu açıqlayıblar. xəbər verir ki, Britaniya alimlərinin bu barədə araşdırması "British Journal of Nutrition" (BJN) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat göstərib ki, düzgün nisbətd

.

Bu yeməkləri folqaya bükmək olmaz - Tərkibinə alminium qarışır

"Folqada kələm və kartof bişirmək məsləhət görülmür, çünki bu zaman yemək içəridə buxarlanır və çiy qalır". xəbər verir ki, rusiyalı qida mütəxəssisi Dmitri Bıstrovun sözlərinə görə bəzi qidalar folqa ilə reaksiyay

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

.

Bütün uğurlu insanlar bunu paylaşır – psixoloq açıqladı

Uğurlu insanların ortaq xüsusiyyəti təkcə istedad deyil, onların zirvəyə çatmasında çalışqanlıq, səylə çalışma və qətiyyət əsas rol oynayır. xəbər verir ki, bu barədə psixoloq Anjela Dakvort "Mel Robbins" podkastınd

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

turlar.az

qadin dunyasi hamiləlik geyim necə seçməli doğuş hicab bağlamaq yataqda sevişmə oyunlari elm haqqinda atalar sozleri kosmetika novruz bayramına aid qiz evi saglam qidalanma novruza aid hakistalar ekizler